Son yıllarda yeşil çayın yaygın tüketimi nedeniyle, yeşil çayın gerçekten yaralı olup olmadığı araştırılmıştır. Yeşil çay; kateşinler olarak da bilinen çay polifenolleri, kafein ve yeşil çaya özgü olan teanin içerir. Yeşil çayın yararlı etkilerinin çoğu, yapısında bulunan polifenollerin varlığı ile özellikle de en aktif polifenol olan epigallokateşin gallat ile ilgilidir.
Yapılan bilimsel çalışmalarda, yeşil çayın kanseri önleyici, kolesterol düşürücü, damar plağı ve damar yaşlanmasını önleyici, pıhtı oluşumunu önleyici, sinir dokusunu koruyucu, diyabet hastalığını önleyici, bakteri üremesini engelleyici, AİDS mikrobuna karşı dirençli, yangı oluşumunu azaltıcı ve antioksidan etkilerinin olduğu bildirilmektedir.
Ancak, yeşil çayın bileşenleri birçok ilaçla aynı yollardan vücuttan atıldığı için başka ilaçlarla birlikte kullanımı sıkıntılıdır. Yani yeşil çayı çok tüketiyor ve aynı zamanda başka ilaçlarda kullanıyorsanız lütfen doktorunuza başvurunuz.