Hastalar genellikle herhangi bir hastalıktan dolayı doktor önerisiyle kan sulandırıcı ilaçlar kullanmaya başlarlar. Bazen bu kan sulandırıcı rutin olarak hiçbir şikayeti olmasa bile menopoz başındaki kadınlara veya 40-50 yaşını geçen erkeklere otomatik olarak başlanmaktadır. Ayrıca daha önce kalp krizi geçiren, stent takılan, bacak veya kol damarları tıkanan veya bacaktaki toplar damarlarında pıhtı olan, doğuştan pıhtılaşma sisteminde sorun olan, genetik olarak pıhtıya eğilimi olan, vücudun herhangi bir yerinde trombüs veya pıhtısı olan, kalp ritm bozukluğu yaşayan, vücudunda yapay damar taşıyan... hastalara kan sulandırıcı ilaçlar verilir.
Hasta kan sulandırıcı ilaç kullanmaya başlayınca yavaş yavaş şikayetlerinde azalma başlar ve normal hayatına dönmeye başladığında devamlı ilaç kullanma psikolojisine girmekte ve bazen kendi isteğiyle, bazen unutarak veya bazen doktorun önerisiyle kan sulandırıcı ilacını almamaya başlar.
Bazen ise uzun süre kullanılan kan sulandırıcı ilaca direnç gelişir ve devamlı kullanılsa bile kanda etkili olamaz duruma gelir.
Bazen de hasta kan sulandırıcı kullanırken ilacın yan etkisi olan KANAMA ile karşılaşır ve otomatik olarak kan sulandırıcı ilacını keser veya bırakmak zorunda kalır.
İşte yukarıda sayılan neden veya nedenlerle kan sulandıcı tedavisi altında iken veya bir iki günlük kan sulandırıcıyı herhangi bir nedenle bıraktığı zaman vücut otomatik olarak pıhtılaşma sistemini artırmaya başlar ve bu durum ani gelişen pıhtı, emboli veya trombüslere yani damarların tıkanmasına yol açar. Bu durumda da hem hasta hem hasta yakını şaşırır ve "kan sulandırıcı tedavisi altındayken nasıl olur da pıhtı oluşur?" diye sormaya başlar.
Bu nedenle özellikle vücutta içinde damarda bulunan stent, greft veya yapay damarlar var ise doktor demediği sürece 1-2 günlük bile olsa kan sulandırıcı ilaç bırakılmamalı ve dozu değiştirilmemelidir. Kanama veya başka bir yan etki oluşursa hasta kendiliğinden değil, doktora baş vurarak ilaç ile ilgili değişikliği yapmalıdır.
Kan Sulandırıcı İlaçların Kesilmesi
Ameliyat, Diş Çekimi gibi kanama riski olan işlemler öncesinde kullanılan kan sulandırıcı, pıhtı önleyici gibi ilaçlar ne zaman kesilmelidir?
Aşağıdaki ilaçları kullanıyorsanız, DOKTORUNUZ BAŞKA BİR ÖNERİ DE BULUNMADIYSA ve İLAÇLARIN KESİLMESİNDE SAKINCA YOK İSE ve BÖBREK-KARACİĞERİNİZ NORMAL ÇALIŞIYOR ise:
Cerrahi işlemden önce:
Heparin, 4-6 saat önce kesilmelidir.
Clexane, Enox, 12 saat önce kesilmelidir.
Arixtra, 36-42 saat önce kesilmelidir.
Xarelto 22-26 saat önce kesilmelidir.
Eliquis 20-30 saat önce kesilmelidir.
Coumadin, Warfmadin 5 gün önce kesilmelidir
Hirudin 8-10 saat önce kesilmelidir.
Agratroban 4 saat önce kesilmelidir.
Pradaxa 24-34 saat önce kesilmelidir.
Kengrexal 1 saat önce kesilmelidir.
Plavix, Atervix, Opirel, Karum, Antagrıx, Planor, Clopra, Klogel, Pingel, Plavidol 5 gün önce kesilmelidir.
Ticlid, Ticlocard 10 gün önce kesilmelidir.
Efient, Sugvida 7 gün önce kesilmelidir.
Agrilor, Brilinta, Camilla, Talderol, Tixalor 5 gün önce kesilmelidir.
Pletal, Silnorm 42 saat önce kesilmelidir.
Aspirin, Ecoprin, Coraspin 3 gün önce kesilmelidir.
Clotinab 48 saat önce kesilmelidir.
Tirostu, Tiroxan 8-10 saat önce kesilmelidir.
Epticard 8-10 saat önce kesilmelidir.