https://www.ahmetakgul.com.tr/
Kalp ve/veya tansiyon hastasısınız ve boğazınızda gıcık gibi devamlı kuru öksürüğünüz var. İşte bu durumun nedeni kalp veya hipertansiyonuzdan değil, kullandığınız ilaçlardan olabilir.
İşte detaylar:
İlaçların akciğerde bazı öksürük ve hastalıklara sebep olabileceği 1890 yılından beri bilinmektedir. O zamandan beri yeni çıkan ilaçlarla ilgili çok sayıda solunumsal yan etkiler bildirilmektedir. Çoğu ilaç için tanıyı kesinleştirecek bir tanısal kriter yoktur. Kesin tanı ve tedavisinde en önemli basamak diğer sebeplerin dışlanması ve öksürük ilişkili olduğu düşünülen ilacın kesilmesi ile şikayetlerin kaybolmasıdır.
İlginç olarak bu ilaçlar öksürüğe neden olur ama akciğer filmlerinde bir şey çıkmaz. Yani hasta doktora öksürük şikayetiyle gider ve hastaya akciğer filmi çekilir. Film normal gelir ve hastaya yalnızca öksürük ilacı verilir ama hasta bu ilaçla da iyileşmez. Aslında hasta kalp için ilaçlar kullanmaktadır ve özellikle tansiyon hastalarıdır.
Anjiyotensin konverting enzim inhibitörleri (ACE-I) denen ilaçlar
Beta bloker ilaçlardır.
Ayrıca oluşan bu kronik öksürüğe akciğer bronşlarının spazmı da eklenebilir. Bu spazma neden olan kalp hastalarının kullandığı diğer ilaçları ise:
Aspirin
Ağrı kesiciler
Antibiyotik ilaçlar (amfoterisin, eritromisin, sülfonamid ve aminoglikozid)
Genelde yüksek tansiyon ve kalp yetmezliği tedavisinde kullanılan bir ilaç türüdür.
Bu gruptaki ilaçlar kan damarlarının genişletilmesi ve kan hacminin düşürülmesine yol açar.
Böylece kan basıncını ve kalbin ihtiyaç duyduğu oksijen miktarını düşürür. Renin-anjiotensin sisteminin önemli bir parçası olan anjiyotensin dönüştürücü enzimi "Angiotensin-converting enzyme" - ACE engellerler. Böylece damar kasılması ve spazma yol açan ANJİOTENSİN maddesinin oluşumunu azaltırlar.
Bu gruba giren ilaçlar:
Perindopril (COVERSYL)
Fosinopril (MONOPRİL)
Captopril (KAPTORİL, KAPRİL)
Enalapril (KONVERİL, ENAPRİL, ZANİPRESS, CARLON, RENİTEC)
Benazepril (BENAZEPRİL)
Silazapril (INHIBACE)
Kinapril (ACUITEL)
Zofenopril L (ZOPROTEC)
Moeksipril (UNİVASC)
Lisinopril (RİLACE, AMLİPİN, ZESTRİL)
Ramipril (RACE, RAMİPRİL, DELİX)
Trandolapril (GOPTEN)
Yukarıdaki ilaçlar ACE inhibitörü türüne mensup ilaçlardandır.
Bu ilaçları kullanan hastaların % 5-35’inde bu tip öksürük gelişmektedir.
İlginç olarak, oluşan bu kuru öksürük hastanın kullandığı ilaçların dozu ile ilgili değildir. Yani ilacı az da içse olur, çok da içse olur. İlacın dozunu azaltmakla geçmez.
İlaçlara bağlı bu öksürük kadınlarda ve özellikle sigara İÇMEYENLERDE daha sık görülür.
Öksürük ilk dozdan sonra saatler içinde görülebilir veya tedavi başlangıcından haftalar veya aylar sonra başlayabilir.
İlacın kesilmesinden sonra 1-4 hafta içinde öksürük genellikle kaybolur. En geç 3 ay içinde kaybolur.
ACE inhibitörü ilaçlarına bağlı gelişen bu kuru öksürük akciğerlerde bulunan BRADİKİNİN enzimine bağlıdır. Bu durumda akciğer hava yollarında hassasiyet artar.
Tanı için, öksürüğün başlangıcı ile ACE inhibitörüne başlangıç zamanından bağımsız olarak öncelikle tedavinin kesilmesi gerekir. 1-4 haftada öksürüğün düzelmesi ile tanı
doğrulanmış olur, bununla beraber bu süre bazı hastalarda 3 aya kadar uzayabilir.
ACE inhibitörüne bağlı öksürüğün en etkin tedavisi ilacın kesilmesidir. Onların yerine diğer tansiyon ilaçları başlanır. Örneğin ARB denen ilaçlar kullanılabilir çünkü bu ilaçlar
akciğerde bradikinin düzeyini artırmazlar.
Bazı hastalarda ise ACE-İ ilaçları kesilmemektedir. Bu durumda
gibi ilaçlar tedaviye eklenmelidir.
Ayrıca ilginç olarak ACE-İ ilaçları kesilip öksürüğü kesilen hastaların tekrar aynı ilaca başladığında %30 hastada öksürük gelişmemektedir.
Kalp Hastalıkları ve Tedavileri için ayrıntılı bilgiye ulaşmak için lütfen tıklayınız
Kalp hastalığı ve "tedavisi yok, bu hastalıkla yaşamaya alış" denilen hastaların tedavi sonrası yorumlarını okumak için lütfen tıklayınız
Prof. Dr. Ahmet AKGÜL'ün özgeçmişine ulaşmak için lütfen tıklayınız
İletişim ve Randevu için lütfen tıklayınız
Bu sitenin içeriği ziyaretçilerini bilgilendirmeye yönelik hazırlanmış olup sağlıkla ilgili konularda tıbbi teşhis, tedavi veya reçete bilgisi özelliği taşımaz. Site, sağlıkla ilgili tüm konularda en doğru bilginin hastayı muayene eden doktorundan öğrenilebileceğini savunur. Sitedeki bilgiler bu amaçla kullanılmamalıdır. Bu bilgilerin yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden bu site sorumlu tutulamaz.Bu sitedeki bilgileri kopyalama, nakletme veya diğer kullanımlar kesinlikle yasaktır. Web sitesindeki bilgilerin kullanımı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümlerine ve site sahibinin iznine bağlıdır. Tüm kullanıcılar yukarıda belirtilen yasal uyarıyı tamamen ve çekincesiz olarak kabul etmiş sayılırlar.