https://www.ahmetakgul.com.tr/ Prof. Dr. Ahmet Akgül - MEKANİK ve BİYOPROTEZ Kalp kapakçıkları nedir, farkları nelerdir?...

KALP KAPAĞI DARLIK VEYA YETMEZLİĞİNDE AMELİYATTA KULLANILAN KALP KAPAKÇIKLARI

 

Kalp kapakçık bozukluklarında yani kapak darlık ve/veya yetmezliklerinde, kalp cerrahları en iyi kapağı seçmek için çalışırlar. Mesela kalp kapakçıklarınızdan Mitral kapakta darlığınız olsun, acaba bu kapak değişecekse ne tür bir kalp kapağı kullanılacak?

İşte bu sorunun cevabı son 50 yıldır aranmaktadır. Çünkü biz cerrahların ve hastaların istediği şey, en iyi en ideal kapağın konulmasıdır.

Peki, nedir bu ideal kapak?

1-    Kalp ameliyatı ile konan protez kapakçık, kapakta darlık oluşturmayacak

2-    Kapak açılıp kapanırken içinden geçen kanı bozmamalı

3-    Açılıp kapanırken ses çıkarmamalı

4-    Hastaya allerji yapmamalı

5-    Yapısı hasta için toksik olmamalı

6-    Hastada kanser riskini artırmamalı

7-    Ömür boyu kalmalı ve bozulmamalı

 

    

 

KAÇ TİP KALP KAPAK PROTEZİ VARDIR?

2 TİP YAPAY KALP KAPAĞI VARDIR:

1-      Mekanik kalp kapağı

2-      Biyoprotez kalp kapağı

MEKANİK KALP KAPAKLARI

Özellikle genç hastalarda kullandığımız kalp kapak protezi mekanik kapakçıklardır. Bu kapaklar hastaya takıldıktan sonra hasta ömür boyu kan sulandırıcı kullanır. Kumadin ismiyle bilinen bu kan sulandırıcı hap, her hastaya aynı dozda verilmez. Çünkü her hastanın kan düzeyi eşit şekilde tutulamaz. Yani her hastanın aynı dozda kan sulandırıcı alması uygulanmaz. Bir hasta günde 1 tane, diğeri 1,5 diğeri yarım gibi. Bu dozu ayarlarken hastalar önce haftada bir, sonra 15 günde 1 sonra ayda 1 kan vermeye giderler ve pıhtılaşma testleri ölçülür. Burada önemli olan test INR testidir. Normalde üst sınırı 1,2 olan bu değeri artırmak için kan sulandırıcı ilaç veririrz. Kan sulandıkça kalpte takılı olan mekanik kalp kapağı pıhtılaşmaz. Eğer aort kapak için mekanik kapak takılmışsa bu değer 2-3 arası tutulur eğer mitral kapak için mekanik kapak takılmışsa INR değeri 2,5-3,5 arası tutulur. Bu nedenle her hastanın doz ayarlaması farklı olur.

Mekanik kalp kapakları aslında çok farklı tip ve yapıdadır. Bunlardan bazılarını örnek olarak alttaki resimlerde  görebilirsiniz. 

 

mekanik_kalp_kapa_1.jpg

 


mekanik_kalp_kapa_2.jpg

 


mekanik_kalp_kapa_3.jpg

 

 

Önce şunu bilmeliyiz ki kalp kapakçıkları kanın tek yönlü geçmesine izin veren fakat aynı kanın geri dönmesini engelleyen bir yapıya sahiptir. Yani tesisatlarda bilinen çek valf gibi çalışır. Yani aynı yönde kanı iletmek ve kanın geri dönmesini engellemek için yapılmışlardır. Yani giden kan geri gelmemesi prensibine dayanır. Eğer gönderdiği kan geri gelirse bu duruma KAPAK YETMEZLİĞİ, göndereceği kanı yeterli gönderemezse KAPAK YETMEZLİĞİ nden bahsedilir. Lütfen aşağıdaki videodaki sunumu izleyiniz.

Resimlerde de gördüğünüz gibi, ilk çıkan mekanik kalp kapakları kafesin içinde bir top şeklindeydi. Böylece topun kafes içindeki hareketleri ile kanın geçmesi ve durması sağlandı. Bu kapaklarda istenen ideal sonuç alınamadı, sonra resimlerde 2. Sırada gördüğünüz kapaklar yapıldı. Burada da bir diskin hareket etmesi ve kanı ileriye iletme prensibi kullanıldı ama buradan da istenen sonuç alınamadı.

Daha sonra ki şu anda da bizim kullandığımız en son model kapakçıklar geliştirildi.  Bu kapaklarda 2 adet oynar yarıya kesilmiş diskler kullanıldı. Bu kapaklara örnek de yukarıda 3. Olarak gördüğünüz kapaktır. Aşağıda da aynı kapağın üstten, alttan ve yandan görüntüleri mevcuttur.
 
 

mekanik_kalp_kapa.jpg

 

Kalp ve damar ameliyati oncesi dis kontrolu

 

BİYOLOJİK KAPAKLAR

 

Hasta eğer kan sulandırıcı ilaç kullanamayacak durumda ise veya kullanmak istemiyor ise biyolojik kalp kapakçıkları tercih edilir. Özellikle mide bağırsak sisteminde daha önce kanama olan, daha önce beyin kanaması geçiren hastalarda bu tip kapaklar tercih edilir.

 

 

Biyolojik kapaklar takılmadan önce hastanın kalp ritmi çok iyi değerlendirilmelidir. Kalp ritmi düzenli olmalıdır, hasta atriyal fibrilasyonda yani düzensiz kalp ritminde ise mekanik kalp kapakları tercih edilir. Bu kapaklar özellikle 70 yaş üstünde ve kalp ritmi düzgün kapak hastaları için idealdir.

 

 

Peki, niye her hastaya bu kapak takılmıyor?

Çünkü bu kapaklar zamanla bozulur ve ikinci bir kalp ameliyatına ihtiyaç duyulur. Özellikle mitral kapağa takılan biolojik kapaklar, aort kapağına takılanlardan daha hızlı bozulur. 
 
 

 

Kalp Hastalıkları ve Tedavileri için ayrıntılı bilgiye ulaşmak için lütfen tıklayınız  

Kalp hastalığı ve "tedavisi yok, bu hastalıkla yaşamaya alış"  denilen hastaların tedavi sonrası yorumlarını okumak için lütfen tıklayınız  

Prof. Dr. Ahmet AKGÜL'ün özgeçmişine ulaşmak için lütfen tıklayınız

İletişim ve Randevu için lütfen tıklayınız   

Yasal Uyarı

Bu sitenin içeriği ziyaretçilerini bilgilendirmeye yönelik hazırlanmış olup sağlıkla ilgili konularda tıbbi teşhis, tedavi veya reçete bilgisi özelliği taşımaz. Site, sağlıkla ilgili tüm konularda en doğru bilginin hastayı muayene eden doktorundan öğrenilebileceğini savunur. Sitedeki bilgiler bu amaçla kullanılmamalıdır. Bu bilgilerin yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden bu site sorumlu tutulamaz.Bu sitedeki bilgileri kopyalama, nakletme veya diğer kullanımlar kesinlikle yasaktır. Web sitesindeki bilgilerin kullanımı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümlerine ve site sahibinin iznine bağlıdır. Tüm kullanıcılar yukarıda belirtilen yasal uyarıyı tamamen ve çekincesiz olarak kabul etmiş sayılırlar.