https://www.ahmetakgul.com.tr/ Prof. Dr. Ahmet Akgül - Koroner Baypas 'ta Kullanılan Damarlar


Koroner arter bypass ameliyatlarında kullanılabilecek damar seçenekleri arasında göğüsten (sternum, iman tahtası arkası) alınan atar damar (internal torasik arter), bacaktan alınan yedek toplar damar (safen ven), koldan alınan atar damar (radial arter) sayılabilir.

Koroner arter hastalığının tedavisi için safen ven yaygın olarak kullanılmakta iken atar damar greftlerin popülerliği zaman içinde artmıştır.

 

Yapay damarlar da kullanılmıştır ama kalp by pass ameliyatında yapay damar kullanılırsa damar tıkanıklığı riski çok artar.

Koroner bypass sonrası damarların açıklığının değerlendirmesi için kullanılabilir.

Koroner anjiyografi koroner arter hastalığının tam yerini ve şiddetini belirlemek için kullanılır. Ayrıca koroner anjiyografi, koroner arter bypass greftleme, anjina (göğüs ağrısı) veya iskemi ile başvuran hastalarda bypass yapılan damarların açıklığının değerlendirilmesi için de önemli bir tanı aracıdır. Koroner arter bypass greft açıklığının değerlendirilmesinde bilgisayarlı tomografinin  yeri de vardır.  

 

img_1101.jpg



Bypass operasyonlarında kullanılan damarlar hangileridir?

ATARDAMAR YANİ ARTERLER

İnternal torasik arter (sağ, sol)

Radial arter

İnferior epigastrik arter

Sağ gastroepiploik arter

Ulnar arter

Splanik arter

İnferior mezenterik arter

Subskapular arter İnterkostal arter

TOPLARDAMARLAR YANİ VENLER 

Bacak toplardamarı yani safen ven

Bacak toplardamarı yani parva ven

Kol toplardamarı yani sefalik ven 

YAPAY DAMARLAR

e-PTFE

Dacron

Biolojik greftler  

Kalp ameliyatı sırasında atar damar kullanılırsa ilk sene açıklık oranı %95-98 açık, beş yıllık açıklık oranı %90-92, on yıllık açıklık oranları ise %85- 88 civarındadır. Bu mükemmel açıklık oranları muhtemelen özgün yapısı ve bypass için ideal çap, uzunluk ve anatomik yerine bağlıdır. 

Kalp Hastalıkları ve Tedavileri için ayrıntılı bilgiye ulaşmak için lütfen tıklayınız  

Kalp hastalığı ve "tedavisi yok, bu hastalıkla yaşamaya alış"  denilen hastaların tedavi sonrası yorumlarını okumak için lütfen tıklayınız  

Prof. Dr. Ahmet AKGÜL'ün özgeçmişine ulaşmak için lütfen tıklayınız

İletişim ve Randevu için lütfen tıklayınız   

 

 

Yasal Uyarı

Bu sitenin içeriği ziyaretçilerini bilgilendirmeye yönelik hazırlanmış olup sağlıkla ilgili konularda tıbbi teşhis, tedavi veya reçete bilgisi özelliği taşımaz. Site, sağlıkla ilgili tüm konularda en doğru bilginin hastayı muayene eden doktorundan öğrenilebileceğini savunur. Sitedeki bilgiler bu amaçla kullanılmamalıdır. Bu bilgilerin yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden bu site sorumlu tutulamaz.Bu sitedeki bilgileri kopyalama, nakletme veya diğer kullanımlar kesinlikle yasaktır. Web sitesindeki bilgilerin kullanımı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümlerine ve site sahibinin iznine bağlıdır. Tüm kullanıcılar yukarıda belirtilen yasal uyarıyı tamamen ve çekincesiz olarak kabul etmiş sayılırlar.