Varis
Varis bir damardır. Yani kalp ile bağlantılıdır. Kalp ağacın gövdesi ise damar dallarıdır. O zaman varis tedavi edebilecek cerrah her türlü kalp ve damar ameliyat ve tedavilerini "aktif" olarak -kağıt üstünde değil- yapan cerrah olmalıdır. Tedavinizi planlayan kişi yalnızca varis tedavisi mi yapıyor? Yani ağacın dalını düzeltirken diğer dalda veya gövdede sorun olursa "Ben anlamam, başka birine git" mi diyor. Varis yani damar tedavisi için gittiğinizde kalbinize de bakılıyor mu?
Cevabı siz verin!
Yara Bakımı
Bacakta geçmeyen, uzun süreden beri rahatsızlık veren yaranız var. Büyük bir umutla tekrar bir sağlık merkezine gittiniz. "Yine mi pansuman yapılacak?" Zaten her yerde yalnızca pansuman yapılıyor yaranıza. Yıllardır düzelmiyor. O nedenle bu soru hep aklınızda "Yine mi pansuman yapılacak?" Pansumanlarla düzelmediğini çok iyi biliyorsunuz.
Önemli olan "bu yara neden oldu?" sorusunun cevabı. Daha da önemlisi yaraya neden olan bu nedenin düzeltilmesi. İşte, Prof. Dr. Ahmet Akgül ve yara ekibi (damar radyoloğu, fizyoterapist, psikolog, yara bakım uzmanı, estetisyen, dermatolog, damar cerrahı, ayak bakım uzmanı, enfeksiyon doktoru, diyabet doktoru) bacağınızdaki yaranın niye ortaya çıktığını belirleyip, sizleri çok yönlü tedavi programına almaktalar:
Lenfödem
Düşünün ki giydiğiniz etek, pantolon ve hatta ayakkabı dahi ayağınıza olmuyor ve nedenini bulamıyorlar, aylar sonra Lenfödem tanısı koyuyorlar. Tanıyı koyan doktorlar bile "tedavisi yok, bununla yaşamaya alış" diyorlar. Nasıl alışacaksın ki?. Bu yalnızca lenf damarı hastalığı değil ki. Hastada tıbbi, kozmetik sorunun yanında sosyal ve psikolojik bozukluklar da var. Her başladığı tedavi yarım kalmış ve etkisi olmamış. Hastaların kendine olan güveni azalmış, dışarı çıkmak istemiyor, sosyal hayatı bitme noktasına gelmiş ve depresyona girmiş. Hatta çok uzun bir süre lenfödem hastalarının tanıları bile koyulamamış, çoğu zaman bacağında "varis" olduğu söylenmiş. Hastaya hem zaman hem moral hem de para kaybettirilmiş. İşte, bu hastaların tedavisi sabırla hem tıbbı hem estetik hem de psikolojik yapılmalı.
Derin Ven Trombozu
Superior Vena Kava (SVK) sendromu, SVK'daki kan akımının obstrüksiyonu sonucunda gelişmektedir. SVK sendromu olan hastaların yaklaşık %95'inde akciğer kanseri veya non-Hodgkin lenfoma bulunmaktadır. Fibrozan mediastinit ve tromboz gibi malignite dışı nedenlere bağlı da SVK sendromu gelişebilmektedir. Özellikle intravasküler kataterlerin artmış kullanımı nedeniyle tromboza bağlı SVK sendromu sıklığı da artmaktadır. Günümüzde tedaviye başlamadan önce histolojik tanının konulması önemlidir ve ağır semptomatik hastalarda öncelikli olarak endovasküler stent kullanımı ile semptomlarda radyoterapiden daha hızlı düzelme sağlanabilmektedir.
Damar Hastalıkları
Takayasu arteriti, aorta ve ondan çıkan dalları tutan bir damar iltihabıdır. Hastada kol veya bacaklarda eforla artan ağrı, kol veya bacaktaki nabızlarının ve tansiyonlarının alınamaması, hipertansiyon, arter traseleri üzerinde hassasiyet ve ağrı, inme, görme bulanıklığı, geçici iskemik atak, artralji ve deri döküntüleri gözlenir. Bu hastalık, dev hücreli arterit, Behçet hastalığı, antifosfolipid antikor sendromu ve nörofibromatosis gibi hastalıklar ile karışabilir.
Kalp Hastalıkları
Robotik cerrahi kalp cerrahisindeki son yıllardaki en önemli gelişmedir. Bunu cerrahide bir rönesans olarak değerlendirenler bile vardır. Robotik cerrahi hızla gelişmesine rağmen hâlâ birçok kısıtlamalar vardır. Bunların bazıları teknoloji ilişkili olmasına rağmen en önemlisi maliyet-fayda ilişkisi kaynaklı olanıdır. Bu nedenle robotik cerrahinin potansiyel faydalarına rağmen yüksek fiyat ve bununla ilişkili organizasyonel ve finansal sorunlar yaygınlaşmasını engellemektedir.