https://www.ahmetakgul.com.tr/
Bruksizm, dişlerin kenetlenmesi, birbirine sürtülmesi (gıcırdatma) veya çenenin ileri derecede sıkılması şeklinde görülen tekrarlayan çene kası aktivitesidir. Yani kişinin kendisi fark etmese bile yanında yatan kişi onun uykuda dişlerini gıcırdattığını söyler. Dişleri sıkmak, dişleri gıcırdatmak genellikle kaygılı veya stresli kişilerde görülür. Gün boyu stres yaşayan kişi gece olunda uykuda dişlerini sıkar veya gıcırdatır.
Genellikle uyku esnasında görüldüğünden ‘’uyku ilişkili bruksizm’’ de denir. Uyanıklık anında da bruksizm görülür ancak bu genellikle sendromik hastalarda görülür.
Bruksizim çocukluk çağında oldukça sıktır ve çocukların %15- 40 ‘ını etkiler. Yaşla birliklte azalır ve erişkin çağda %8-10 seviyesine geriler. Cinsiyetler arası fark saptanmamıştır.
Bruksizim için ana risk Uyku Apne gibi bruksizm ile birlikte görülen diğer bir uyku hastalığıdır.
Bunun dışında parasomniler (uyku ya da uykuya geçiş sırasında yapılan anormal hareket ve davranışlar), anksiyete,diğer psikiyatrik-nörolojik hastalıklar, depresyon veya psikolojik ilaç kullanma, alkol, sigara, kafein alımı da bu hastalık sık görülür.
Hastalığın tanısı için UYKU TESTİ yaptırılabilir ama zaten bu hastalar kendi durumlarını anlatır. Diş muayenesinde dişlerin üzeri düzleşmiştir, normal olması gereken girinti çıkıntı kaybolmuştur. Genellikle her sabah bu hastaların yüzü, çene eklemi, çene kasları ağırmaktadır. Hastalar yorgun kalkmakta ve neredeyse her yeri ağırmaktadır. Sırt, bel, bacaklar ve kollar ağırmakta ve her gün ağrı başka bir yerinde fazlalaşmaktadır. Bu hastalarda genellikle FİBROMİYALJİ de vardır. Fibromiyaljinin ne olduğunu anlamak için tıklayınız ve aşağıdaki videoyu izleyiniz.
Daha da BİLİMSEL bir veri için; Uluslararası uyku bozukluğu sınıflandırması bruksizm kriterleri aşağıdaki gibidir:
● Uyku sırasında oluşan düzenli veya sık diş gıcırdatma varlığı ve
● Aşağıdaki klinik belirtilerin bir veya daha fazlasının varlığı:
• Uyku sırasında diş gıcırdatma anamnezi ile tutarlı anormal diş aşınması
• Geçici sabah çene kas ağrısı veva çenede yorgunluk hissi / veya geçici baş ağrısı ve / veya uyku sırasında diş gıcırdatma ile uyumlu olarak uyanma üzerine çene kilitlenmesi.
Tedavisi için aynı anda Fibromiyalji tedavisi de yapılmalıdır. Fibromiyalji tedavisi sitemizin fibromiyalji bölümünde vardır. Yalnızca bruksizim tedavisi için ise yüz ve çene kaslarına lazer, botoks ve gerekirse ağız içine özel konulan diş koruyucu cihazlar yapılmalıdır. Ayrıca fibromiyalji için verilen ilaçlar hastanın bruksizmini de rahatlatır.
Bu sitenin içeriği ziyaretçilerini bilgilendirmeye yönelik hazırlanmış olup sağlıkla ilgili konularda tıbbi teşhis, tedavi veya reçete bilgisi özelliği taşımaz. Site, sağlıkla ilgili tüm konularda en doğru bilginin hastayı muayene eden doktorundan öğrenilebileceğini savunur. Sitedeki bilgiler bu amaçla kullanılmamalıdır. Bu bilgilerin yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden bu site sorumlu tutulamaz.Bu sitedeki bilgileri kopyalama, nakletme veya diğer kullanımlar kesinlikle yasaktır. Web sitesindeki bilgilerin kullanımı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümlerine ve site sahibinin iznine bağlıdır. Tüm kullanıcılar yukarıda belirtilen yasal uyarıyı tamamen ve çekincesiz olarak kabul etmiş sayılırlar.