https://www.ahmetakgul.com.tr/
Evreleme, lenfödem hastalığının durumu ve şiddeti hakkında hem hastaya hem de tedavi edecek sağlık ekibine çok önemli ipuçları verir. Bu evrelemeleri dünya lenf ve lenf hastalıkları dernekleri tarafından yapılır ve tüm dünya aynı dili konuşmak için bu evrelemelere uyar. Bu evrelemeler her yıl gözden geçirilir ve en son 2019 yılında kabul gören evreleme şu an için dünyada en yaygın kullanılan sistemdir. Bu sisteme göre lenfödem 4 ana başlıkta evrelenir:
Evre 0: Hasta kendinde lenfödem ve ödem hissetmez ama yine de hafif bazı sıkıntıları vardır. Bu evrede lenf akımı bozulmuştur yani normalde hastalık başlamıştır. Bazen hasta akşama doğru bacağının veya ayağının şiştiğini söyleyebilir ve bu şişlik sabah uyanınca geçmiş olur. Bazen akşamları ayakkabının sıktığından şikayet etmektedir. Yani hastalık var ama tam belli değildir. Bu evre durumunda hasta tedaviye başlarsa sonuç çok güzel olacaktır.
Evre 1: Bu evrede hasta da kendinde ödem görmektedir ama bu ödem bacağını veya kolunu yukarı kaldırmayla düzelir. Yani hasta sabahları uyandığında kendisinde ödem bulamaz. Akşama doğru artan bu ödem oldukça yumuşaktır. BU yumuşak ödeme parmağıyla bastırınca parmağı ödemin içine girer ve orada hemen düzelen bir çukur oluşturur. Bu çukura KADEH anlamına gelen GODE denir. Bu evrede olan hasta tedavi ile gayet güzel iyileşebilir. Halen kalıcı bozukluk oluşmamıştır.
Evre 2: Ödemin tuttuğu kol veya bacakta bariz bir ödem vardır, çap artmıştır. Artık kol veya bacağı kaldırsa da ödem azalmaz yani sabah uyandığında da ödem devam etmektedir. Ödeme yağ birikimi de eklenmiştir ve artık cilt altı sert ve kalındır. Ciltte renk değişikliği başlamıştır. Tedavi ile yapışıklıklar giderilir, deride yara oluşası azalır, hastalığın kötüye gidişi azalır.
Evre 3: Artık bu evrede cilt altı gibi cilt de bozulmuştur. Cilde basmakla içe çökme olmayacak kadar cilt ve cilt altı serttir. Cildin görüntüsü kabalaşmıştır. Bu evrede halk arasında yaygın deyimle FİL HASTALIĞI oluşmuştur. Tedavi ile hastalığın kötüye gidişi azaltılır.
Ayrıca kol veya bacakta hacim artışına göre de evrelendirme yapılabilir:
Hafif evre: Kol/bacakta hacim artışı 150-400 ml ve artan oran %11-20
Orta evre: Kol/bacakta hacim artışı 400-700 ml ve artan oran %21-40
Şiddetli evre: Kol/bacakta hacim artışı >750 ml ve artan oran %41-80
Çok şiddetli evre: Kol/bacakta hacim artışı >750 ml ve artan oran >%80
Bu sitenin içeriği ziyaretçilerini bilgilendirmeye yönelik hazırlanmış olup sağlıkla ilgili konularda tıbbi teşhis, tedavi veya reçete bilgisi özelliği taşımaz. Site, sağlıkla ilgili tüm konularda en doğru bilginin hastayı muayene eden doktorundan öğrenilebileceğini savunur. Sitedeki bilgiler bu amaçla kullanılmamalıdır. Bu bilgilerin yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden bu site sorumlu tutulamaz.Bu sitedeki bilgileri kopyalama, nakletme veya diğer kullanımlar kesinlikle yasaktır. Web sitesindeki bilgilerin kullanımı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümlerine ve site sahibinin iznine bağlıdır. Tüm kullanıcılar yukarıda belirtilen yasal uyarıyı tamamen ve çekincesiz olarak kabul etmiş sayılırlar.