https://www.ahmetakgul.com.tr/ Prof. Dr. Ahmet Akgül - Kalpte MİKSOMA

KALP TÜMÖRÜ: MİKSOMA

Miksoma en sık görülen erişkin kalp tümörüdür. Tüm kalp tümörlerinin % 80 kadarı iyi huylu olup, bu tümörlerin yarısına yakın bölümünü (% 35-50) miksomalar oluşturur. % 80-90 kalbin solunda yani sol kulakçık, % 5-10 ise sağ atriyuma yani sağ kulakçıkta bulunur.   "Atriyum" ve "Kulakçık" nedir, cevabı ve kalbin yapısını görmek için tıklayınız.

1845'den beri bilinmekte olan miksomalar her yaş grubunda görülmekle birlikte, 10 yaşın altında literatürde yalnızca 6 olgu bildirilmiştir. Kadınlarda daha sıktır. Genellikle bir ailede bir kişide görülürken hastaların % 5'inde genetik yani kalıtsal  geçer yani bir ailede birden fazla kişide görülebilir. Ama bu durum yalnızca %5 dir fakat yine de ailenizde bir kişide varsa diğer aile üyeleri de en azından bir ekokardiyografi ile değerlendirilmelidir.

MİKSOMALARIN YAPISI NEDİR?

En sık rastlanan MİKSOMA kalbin sol tarafında yerleşir. Bu genellikle sol kulakçık (atrium) dadır. Sol atriyal miksomalar, hemen her zaman her iki kulakçık arasında bulunan ve kirli kan ile temiz kanın birbirine karışmasını önleyen kalp duvarı (septum) kısmında bulunur. Septumda bulunan bu kitle septuma bir sap ile bağlı bulunur. yani hem hareketlidir hem de kopup dolaşmaz. Ama gevşek bir sapı varsa kalbin sol kulakçığından, mitral kapak içinde geçip sol karıncığa geçebilir veya kapağı tıkayabilir. Miksomanın büyüklüğü birkaç santimden 15 santimlere kadar çıkabilir. Miksoma, tomurcuklanan veya pürüzsüz görünümde bir tümör olabilir. Kalp duvarını tutan saplı yada sapsız görünümde olabilir; ancak sıklıkla kolay parçalanabilir yapıya sahiptir. Beyaz veya sarı renkte olabilir ve üzeri pıhtı ile kaplı olabilir. Bu kitle yani miksoma son derece kırılgandır yani ameliyat sırasında bile kitleye sert davranılırsa parçalanabilir ve damar içi veya beyine giden embolilere neden olabilir.

MİKSOMASI OLAN HASTANIN ŞİKAYET VE BULGULARI NELERDİR?

Hastaların büyük bir çoğunluğunda oluşan şikayetler genellikle kalbin sol kapakçığı olan mitral kapakçık hastalarındaki gibidir yani hastada nefes darlığı ve çarpıntı olur. Nefes darlığı özellikle efor sırasında yani yürüyüş sırasında ortaya çıkar. Bu nedenle bazen bu hastalara yanlışlıkla MİTRAL KAPAK HASTASI tanısı konabilir.

Miksoma hastalarında ateş de görülebilir. Bu hastalarda bazen bayılma olabilir ve yere düşünce tekrar ayılır çünkü ayakta dururken miksoma kitlesi mitral kapağı tıkar ve beyine kan gidişi durur ve hasta bayılır, yere düşünce de yerçekimi etkisinden dolayı kitle mitral kapak içinde dışarı çıkar ve beyine giden kan tekrar başlar ve hasta uyanır. Hastada, kalp yetmezliği, çarpıntı (atriyal fibrilasyon), çabuk yorulma, bayılma (senkop), kas ağrıları (miyalji), ateş, eklem ağrıları (artralji) bulguları sıklıkla görülür. Ayrıca miksoma parçaları dolaşıma katılıp damar tıkanması yani embolizasyonuna bağlı bulgular da görülebilir.

Kısaca kalpte miksoması olan hastanın durumu aşağıdaki gibidir:

Mitral kapak hastalığı tablosu
Açıklanamayan ateş ve kilo kaybı
Senkop yani BAYILMA
Triküspid kapak hastalığı tablosu
Miyokard infarktüsü yani KALP KRİZİ
Pulmoner emboli yani AKCİĞER DAMAR TIKANIKLIĞI
Periferik arteriyel emboli yani BACAK VEYA KOL DAMARLARINA GİDEN PIHTI
Ani ölüm
Perikarditis yani KALP ZARI İLTİHABI

KALPTE MİKSOMASI OLAN HASTANIN MUAYENE BULGULARI NEDİR?

Hastanın bulguları 2 grupta incelenir:

1- Vücudun genel bulguları:

Soluk bir cilt

Çarpıntı

Kansızlık

Ateş

Kilo kaybı

Damar tıkanıklıkları

2- Kalbe ait bulgular:

Mitral darlık veya yetmezlik bulguları yani KALPTE ÜFÜRÜM fakat ilginç olarak bu üfürüm hastanın pozisyon değişmesiyle değişir ve böylece gerçek mitral kapak hastalığından ayrılır.

HASTANIN TESTLERİ VE LABORATUVAR BULGULARI NELERDİR?

Sedimentasyon hızı artar

Anemi (kansızlık) görülür

EKG değişiklikleri görülebilir ama normal de olabilir

Ekokardiyografi ile tanı konulur.

MİKSOMA HASTALIĞI HANGİ HASTALIKLARLA KARIŞIR?

• Mitral kapak hastalığı
• Triküspid kapak hastalığı
• Pulmoner kapak hastalığı
• İnfektif endokarditis yani KALP İÇİ 
• Koroner arter hastalığı yani KALP KRİZİ
• Pulmoner embolizm yani AKCİĞER DAMARLARINA GİDEN PIHTI
• Kollagen doku hastalığı yani BAĞ DOKU HASTALIKLARI
• Serebrovasküler olay yani BEYİN DAMAR TIKANIKLIKLARI ve FELÇ
• Pulmoner hipertansiyon yani AKCİĞER DAMARLARINDA BASINÇ ARTIŞI
• Kanserler
• Periferik arter hastalığı yani DAMAR TIKANIKLIKLARI

MİKSOMASI OLAN HASTANIN TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Miksomalar çoğunlukla iyi huylu olmalarına rağmen, kısa sürede öldürücü sonuçlara yol açabildiklerinden tanı konar konmaz ameliyat gerektiren hastalıklardır. İlk ameliyatları 1953 yılında Bahnson ve Newman ve 1954
yılında Crafoord yapmıştır. Operasyon, önceleri kapalı yöntemle yapılmıştır, fakat 1

1. Çok kolay parçalanabilen tümörün ameliyat sırasında tehlikeli pıhtılara yol açması,

2. Kapalı yöntemde her zaman tümörün tamamen çıkarılmasının başarılamaması,

3. Kalbin diğer odacıklarınm tetkik edilememesi nedenleri ile açık kalp operasyonu uygulaması kabul edilmiştir.

Hastalık genellikle ameliyat sonrası tam şifa ile sonuçlanır. Hatta operasyondan önce var olan nörolojik sorunlar, pulmoner hipertansiyon gibi anormalliklerin düzeldiği, laboratuvar bozukluklarının normalleştiği gözlenmiştir.

Kalp Hastalıkları ve Tedavileriyle ile ilgili detaylı bilgi almak için lütfen tıklayınız  

Robotik Kalp Ameliyatları ile ilgili detaylı bilgi almak için lütfen tıklayınız  

Robotik kalp ameliyatı olan hastaların yorumlarını okumak için tıklayınız

Kalp Hastalıkları nedeniyle tedavi veya ameliyat olan hastaların yorumlarını okumak için tıklayınız

Prof. Dr. Ahmet AKGÜL'ün özgeçmişine ulaşmak için lütfen tıklayınız

İletişim kurmak veya Randevu almak için lütfen tıklayınız  

Yasal Uyarı

Bu sitenin içeriği ziyaretçilerini bilgilendirmeye yönelik hazırlanmış olup sağlıkla ilgili konularda tıbbi teşhis, tedavi veya reçete bilgisi özelliği taşımaz. Site, sağlıkla ilgili tüm konularda en doğru bilginin hastayı muayene eden doktorundan öğrenilebileceğini savunur. Sitedeki bilgiler bu amaçla kullanılmamalıdır. Bu bilgilerin yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden bu site sorumlu tutulamaz.Bu sitedeki bilgileri kopyalama, nakletme veya diğer kullanımlar kesinlikle yasaktır. Web sitesindeki bilgilerin kullanımı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümlerine ve site sahibinin iznine bağlıdır. Tüm kullanıcılar yukarıda belirtilen yasal uyarıyı tamamen ve çekincesiz olarak kabul etmiş sayılırlar.