https://www.ahmetakgul.com.tr/ Prof. Dr. Ahmet Akgül - Allerjiye Bağlı Kalp Krizi: KOUNİS SENDROMU

KOUNİS SENDROMU VE KOUNİS HASTALIĞI

Kounis sendromu, aşırı allerji sonucunda oluşan bir akut koroner sendromdur. Yani allerji sonucu oluşan kalp krizidir. Diğer adıyla alerjik miyokard infarktüsü olarak bilinen bu hastalık en sık olarak 40-70 arasındaki bireyleri etkilemektedir. Birçok tetikleyici neden bulunmakla birlikte en sık olarak antibiyotiklere bağlı gelişmektedir.

Tanısında klinik başvuru şekli ve EKG değişikliği önem taşımaktadır. Klinik olarak alerjik bulgularla beraber izlenen göğüs ağrısı ve de EKG değişiklikleri  (ST yüksekliği) olduğunda Kounis sendromundan şüphe edilmelidir.
Kounis sendromu sonucu oluşan bir kalp krizi olup ilk kez Kounis ve Zavrasin tarafından alerjik göğüs ağrısı olarak tanımlanmıştır. Her yaşta görülmekle birlikte en sık 40-70 arasındaki bireylerde meydana gelir.

KOUNİS SENDROMUNA YOL AÇAN ALLERJİK MADDELER

Antibiyotikler (%27,4) ilk sırada ve sonrasında böcek ısırmaları(% 23,4) gelmektedir.
Neden dolayı oluşur, mekanizması nedir?
Alerjik yapıdan dolayı hastanın kanında bulunan olan mast hücreleri kalpte bulunan koroner damarlarda kasılmaya neden olur.

KOUNİS SENDROMU KAÇ ÇEŞİTTİR?

3 çeşit Kounis Sendromu vardır.
Tip 1: en sık görülen (%72,6) çeşittir ve koroner arterlerin normal olduğu hastalardır.
Tip 2: koroner damarlarda plak ve hasarın görüldüğü ve koroner damarda kasılmanın eşlik ettiği hastalardır.
Tip 3 de ise koroner damarlara konulan stentin tekrar tıkandığı hastalardır.

KOUNİS HASTALARINDA ŞİKAYET VE BULGULAR NELERDİR?

Başvuru esnasında en sık kalp şikayeti göğüs ağrısıdır (görülme oranı: %86,6). Bunu dışında hastada nefes darlığı ve çarpıntıda bulunabilir. Ayrıca deride kızarıklık, ürtiker, soluk alıp verirken hırıltı gibi bulgular da olabilir.

TANI NASIL KONUR?

Hastaların % 76 sında EKG de değişiklikler olur (ST elevesyonu),
Hastaların kan testlerinde TROPONİN artışı olur (%60).
EKO’da kalp kaslarında çalışma kusuru izlenebilir.
Alerjik miyokard infarktüsü düşünülen hastalarda koroner anjiyografi yapılarak altta yatan bir koroner arter hastalığı olup olmadığı saptanarak Kounis sendromunun çeşidi belirlenir.

TEDAVİ NASIL YAPILIR?

Tedavisi hem akut koroner sendromu hem de eş zamanlı alerjik reaksiyonu içerdiği için güçtür.

Tip 1 de sadece alerjik reaksiyon tedavisi mevcut kalp hastalığının düzelmesi için yeterli olabilir. Tip 1 Kounis hastalığı düşünülen hastalarda allerji giderici ilaçlar (anti-histaminikler) seçilecek ilk ilaçlardır. Kalsiyum kanal blokerleri ve nitratlar koroner damarlarda kasılmayı azaltarak damarları gevşetip, kalp şikayetlerini düzeltebilir.
Tip 2 Kounis hastalığında tedavi hastanın geliş kliniğine bağlıdır. Klasik akut koroner sendrom tedavisi ile beraber KORTİZOL ve ALLERJİ İLAÇLARI verilebilir.
Tip 3 ‘de ise akut koroner sendrom tedavisi yapılır.

KOMPLİKASYONLARI YANİ BU HASTALIĞIN GİDİŞİ NASILDIR?

Kardiyojenik şok % 2,3, kalp durması %,6,3 ve de ölüm %2,9 oranında görülür.


Kalp Hastalıkları ve Tedavileri için ayrıntılı bilgiye ulaşmak için lütfen tıklayınız  

Kalp hastalığı ve "tedavisi yok, bu hastalıkla yaşamaya alış"  denilen hastaların tedavi sonrası yorumlarını okumak için lütfen tıklayınız  

Prof. Dr. Ahmet AKGÜL'ün özgeçmişine ulaşmak için lütfen tıklayınız

İletişim ve Randevu için lütfen tıklayınız   

Yasal Uyarı

Bu sitenin içeriği ziyaretçilerini bilgilendirmeye yönelik hazırlanmış olup sağlıkla ilgili konularda tıbbi teşhis, tedavi veya reçete bilgisi özelliği taşımaz. Site, sağlıkla ilgili tüm konularda en doğru bilginin hastayı muayene eden doktorundan öğrenilebileceğini savunur. Sitedeki bilgiler bu amaçla kullanılmamalıdır. Bu bilgilerin yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden bu site sorumlu tutulamaz.Bu sitedeki bilgileri kopyalama, nakletme veya diğer kullanımlar kesinlikle yasaktır. Web sitesindeki bilgilerin kullanımı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümlerine ve site sahibinin iznine bağlıdır. Tüm kullanıcılar yukarıda belirtilen yasal uyarıyı tamamen ve çekincesiz olarak kabul etmiş sayılırlar.