https://www.ahmetakgul.com.tr/ Prof. Dr. Ahmet Akgül - COVID-19 ve Kalp Yetmezliği

COVİD-19 HASTALARINDA KALP YETMEZLİĞİ DE GELİŞİYOR

Yeni Nesil Koronavirüs Salgını
Koronavirüsler, tek zincirli, zoonoz RNA virüsleridir. Daha önce 2003 yılında ortaya çıkan koronavirüs, solunum şikayetlerine neden olduğundan SARS-CoV olarak adlandırılmıştır. Birçok ülkeye yayılarak 8.000'den fazla kişiye bulaşmış ve 774 ölüme neden olmuştur. Bundan dokuz yıl sonra Ortadoğu’da ortaya çıkan ve develerden insanlara bulaştığı bilinen koronavirüs, MERS-CoV olarak adlandırılmıştır. 2019 yılının Mart ayında Çin’de ortaya çıkan beta-coronavirüs ise Covid-19 olarak adlandırılmaktadır. Dünya genelinde binlerce insanın ölümüne neden olan virüsün ölüm hızı %2 olarak seyretmektedir. Covid-19 enfeksiyonunun özellikle yaşlı bireylerde ve kronik hastalığı olanlarda daha ağır seyrettiği bilinmektedir. İnsanlarda ağır solunum yolu enfeksiyonuna, solunum yetmezliğine, septik şok ve çoklu organ yetmezliklerine neden olabilmektedir. Bu virüsle enfekte olan bireylerin çoğu hastalığı hafif veya komplikasyonsuz geçirirken, yaklaşık %14'ü hastaneye yatış ve oksijen desteği, %5'i yoğun bakım ünitesinde kritik bakım ihtiyacı duymaktadır.

Kalp kaslari ve COVID Korona




Korona virüs vücudumuza girdiği zaman kendini çoğaltmak için vücudumuzun hücrelerinin içine girmek zorundadır. Yoksa yaşayamaz ve yok olur. Hücrenin içine girmek için de hücre zarında bir “kapı” bulması gerekiyor, bu “kapı”nın ismi ACE2 ismi verilen Anjiotensin Converting Enzim 2 reseptörü (alıcı)dür. Virüs, bu alıcıya bağlanır ve hücrenin içine girer. Bu alıcı olmazsa virüs, hücreyi teğet geçer ve hücre temiz kalır.

COVID Tedavisi ve EKMO



Bu alıcı hangi hücrede varsa o hücreler hasta olur. Bu alıcılar akciğer, kalp, damarlar ve bağırsaklarda var. O nedenle akciğeri hasta ettiği gibi kalbide etkilemektedir.

Şimdiye kadar medyada hep akciğer ile ilgili şikayetlere vurgu yapıldı. Yani virüs ağız/burun/göz yoluyla alındıktan birkaç gün sonra kişinin yapısına ve bağışıklık durumuna göre boğaz ağrısı, kuru öksürük, nefes darlığı yapacağı gibi gözlerde kızarıklık ve iltihap da yapmaktadır. Halbuki vurgulanmayan ama çok yakında daha da belirgin hale gelecek olan kalp kasının iltihaplanmasına bağlı şikayetler de gündemde olacaktır. Covid-19 olan hastaların birçoğunda kalp kası harabiyetini gösteren TROPONİN enzimi yükselmektedir. Bizim hasta grubumuzda da bu bulgu sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Kalp kasının virüsle etkilenmesine MİYOKARDİT denir ve tedavi edilmez ise kalp yetmezliğine neden olur. Yani hastaneye Covid-19 tanısı ile yatan hastalar şu anda akciğer tomografisinde düzelme olduğu zaman evde tedaviye gönderiyorlar. Fakat kalpteki durum bazen gözden kaçırılıyor. Halbuki biz troponin yüksek hastalara ekokardiyografi de yapıyoruz ve gerekirse kalp yetmezliği tedavileri de başlıyoruz. Kalp yetmezliği olduğu zaman hastada nefes darlığı ve göğüste rahatsız edici sıkışma hissi oluşuyor, bu arada bacaklarda şişlikler de başlıyor. İşin şansız yanı korono virüs hastalığında da nefes darlığı olduğu için tüm şikayetler akciğerden kaynaklandığı düşüncesi oluşuyor.

Bu nedenle covid-19 nedeniyle hastaneye yatırılan tüm hastalarda kanda troponin enzimi bakılmalı ve hastalara ekokardiyografi yapılmalıdır ve vakit geçirmeden virüs tedavisi alırken, kalp yetmezliği tedavileri de başlanmalıdır.

Kalp Hastalıkları ve Tedavileri için ayrıntılı bilgiye ulaşmak için lütfen tıklayınız  

Kalp hastalığı ve "tedavisi yok, bu hastalıkla yaşamaya alış"  denilen hastaların tedavi sonrası yorumlarını okumak için lütfen tıklayınız  

Prof. Dr. Ahmet AKGÜL'ün özgeçmişine ulaşmak için lütfen tıklayınız

İletişim ve Randevu için lütfen tıklayınız   

Yasal Uyarı

Bu sitenin içeriği ziyaretçilerini bilgilendirmeye yönelik hazırlanmış olup sağlıkla ilgili konularda tıbbi teşhis, tedavi veya reçete bilgisi özelliği taşımaz. Site, sağlıkla ilgili tüm konularda en doğru bilginin hastayı muayene eden doktorundan öğrenilebileceğini savunur. Sitedeki bilgiler bu amaçla kullanılmamalıdır. Bu bilgilerin yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden bu site sorumlu tutulamaz.Bu sitedeki bilgileri kopyalama, nakletme veya diğer kullanımlar kesinlikle yasaktır. Web sitesindeki bilgilerin kullanımı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümlerine ve site sahibinin iznine bağlıdır. Tüm kullanıcılar yukarıda belirtilen yasal uyarıyı tamamen ve çekincesiz olarak kabul etmiş sayılırlar.