https://www.ahmetakgul.com.tr/ Prof. Dr. Ahmet Akgül - Tıbbi Makale ve Dergi Danışmanlığı

Tıbbi Makale ve Dergi Danışmanlığı

 

Sağlıkta İnovasyon ve Yaratıcılık

Sağlık sektörü, teknolojik gelişmeler ve yaratıcı çözümlerle sürekli olarak dönüşmektedir. İnovasyon, hem hasta bakım süreçlerinde hem de tıbbi cihaz ve ilaç geliştirme alanlarında büyük değişiklikler yaratmaktadır. Peki, sağlıkta inovasyonun önemi nedir? Yaratıcı çözümler sağlık sektörünü nasıl dönüştürüyor?

1. Sağlıkta İnovasyon Nedir?

Sağlıkta inovasyon, mevcut tıbbi süreçleri iyileştirmek, hasta bakımını optimize etmek ve sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırmak için yeni yöntemler, teknolojiler ve süreçlerin geliştirilmesini ifade eder.

  • Tıbbi cihaz ve robotik cerrahi sistemleri
  • Yapay zeka destekli teşhis yöntemleri
  • Biyoteknoloji ve genetik mühendisliği uygulamaları
  • Telemedicine (uzaktan sağlık hizmetleri) ve dijital sağlık çözümleri
  • 3D baskı ile üretilen protezler ve organlar
  • Kişiselleştirilmiş tıp ve genetik tedaviler

2. Sağlıkta Yaratıcılığın Önemi

Yaratıcılık, sağlık sektöründe yeni çözümler üretmek, hastaların yaşam kalitesini artırmak ve sağlık sistemlerini daha verimli hale getirmek için vazgeçilmez bir faktördür.

3. Sağlıkta İnovasyonun Dönüştürdüğü Alanlar

A. Dijital Sağlık ve Telemedicine

Mobil sağlık uygulamaları ve giyilebilir teknolojiler sayesinde bireyler sağlıklarını anlık olarak takip edebilir.

B. Yapay Zeka ve Büyük Veri Analitiği

Yapay zeka destekli teşhis sistemleri, radyoloji görüntülerini analiz ederek doktorlara daha hızlı ve doğru sonuçlar sunmaktadır.

C. Biyoteknoloji ve Genetik Tedaviler

Genetik mühendislik sayesinde kişiselleştirilmiş ilaçlar ve tedaviler geliştirilmektedir.

D. Robotik Cerrahi ve 3D Baskı Teknolojisi

Robotik cerrahi sistemleri, cerrahlara minimal invaziv ameliyatlar yapma imkanı sunar.

4. Sağlıkta İnovasyonun Geleceği

Gelecekte sağlık sektöründe daha fazla kişiselleştirilmiş tedaviler, artırılmış gerçeklik destekli cerrahi uygulamalar ve yapay zeka destekli sağlık yönetim sistemleri göreceğiz.

sabifacilis.jpg

Genel sağlık konularının medyada yaygın yer alması, internet üzerinden bilgi alışverişi, toplumun bilgilendirilmesinde önemli rol oynamaktadır. Sürekli sağlık ve tıp eğitimi ile sağlık çalışanları bir yandan kendilerini geliştirirken, diğer yandan hastalarını doğru bilgilendirme imkânına kavuşmaktadır. Teknolojinin bu denli hızlı ilerlemesiyle birlikte eğitimin yapısı değişmektedir.

Tıp ve sağlık bilimlerinin temelini değişim ve yaratıcılık için yapılan atılımlar oluşturmaktadır. Son zamanlarda sağlık ve tıp alanındaki gelişmeler sadece; biyoloji, genetik, moleküler ve hücresel düzeyde değil, aynı zamanda teknolojik ve mühendislik bilimlerindeki ilerlemeler ile de kendisini göstermektedir. İşte tüm bu bilim dallarının ortak ivmesi İNOVASYON'dur. Bu "ivme" artık alışılagelen sağlık ve tıp eğitiminin de değişimine neden olmuş, "yaratıcılık" ve "buluş" tüm eğitimin odak noktası haline gelmiştir.

Sağlık sektörünün en alt düzeyinden en üst düzeyine kadar çalışanların her an yapmak zorunda oldukları konuların başında "karar vermek ve uygulamak" süreci vardır. Halbuki birçok meslek dalında karar verme yetkisi sadece en üst düzey yöneticiler için söz konusudur. Sağlık çalışanları ise eğitime başladıkları andan itibaren çoğu zaman etki ve sonuçlarına katlanarak karar verme durumundadırlar. Bu ise her hastanın özgün olarak değerlendirilmesini ve fikir üretmeyi gerektirir. Yenileşmede ise en zor olan fikir üretme aşamasıdır. Sağlık çalışanları çözüm bekleyen sorunların farkındadırlar ve bunların giderilmesi için gerekli bilgi ve teknolojik gelişmeleri yakından takip ederler.

Günümüz dünyasında "rutin" kavramı yoktur, günümüze ve geleceğimize yön veren Yaratıcı Fikirler ve İnovasyon Eğitimidir. "Daha önce böyle yapıyorduk" yerine, "farklı olarak ne yapabilirim" düşüncesi hayatın kendisi olmuştur. Kısacası "rutin eğitim ile  yaşamak, fikirsel olarak ölmektir".

Bu düşüncelerle, sürekli "karar verici" olarak çalışmak durumunda olan sağlık mensuplarımıza ve geleceğin akademisyen ve yöneticilerine, doğru kararı nasıl vereceği ve hem değişen sağlık eğitimi hem de eğitimin sürekliliği açısından sağlık yöneticileri, sağlık çalışanları, akademisyenler ve öğrencileri aynı platformda buluşturan bu paneli organize ettik. Dünyanın en önde gelen üniversitenin yönetici ve kurucu konumundaki akdemisyenleri fakültemize davet ederek  İnovasyon ve değişen sağlık eğitiminin son zamanlardaki gelişmeleri tartışmak istedik. Buradaki hedefimiz, değişen sağlık ve tıp eğitiminin gelişebileceği alanlarla ilgili bir öngörü oluşturabilmek, öğrenci ve akademisyenlerimize yeni ufuklar açabilmek ve "rutin ve alışılagelmiş" düşüncelerin dışında, yaratıcı ve yenilikçi fikirler üretebilmelerine imkan sağlamaktır.

Açılışımıza ve panelimize yalnızca Sağlık ve Tıp Eğitimi değil, evrensel ve yaratıcı eğitim ile ilgilenen ayrıca kanser, organ nakli, kadın hastalıkları ve doğum ile ilgili dünyadaki en son gelişmeler tartışıldı.

 

#️⃣ 

#sağlıkteinovasyon #tıpveyaratıcılık #biyoteknoloji #yapayzeka #robotikcerrahi #genetikteknolojileri #sağlıktateknoloji #dijitalsağlık #tıbbiinovasyon #büyükverianalizi  #drahmetakgül

Yasal Uyarı

Bu sitenin içeriği ziyaretçilerini bilgilendirmeye yönelik hazırlanmış olup sağlıkla ilgili konularda tıbbi teşhis, tedavi veya reçete bilgisi özelliği taşımaz. Site, sağlıkla ilgili tüm konularda en doğru bilginin hastayı muayene eden doktorundan öğrenilebileceğini savunur. Sitedeki bilgiler bu amaçla kullanılmamalıdır. Bu bilgilerin yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden bu site sorumlu tutulamaz.Bu sitedeki bilgileri kopyalama, nakletme veya diğer kullanımlar kesinlikle yasaktır. Web sitesindeki bilgilerin kullanımı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümlerine ve site sahibinin iznine bağlıdır. Tüm kullanıcılar yukarıda belirtilen yasal uyarıyı tamamen ve çekincesiz olarak kabul etmiş sayılırlar.