https://www.ahmetakgul.com.tr/ Prof. Dr. Ahmet Akgül - Stent Tıkanıklığı / Trombozu

STENT TIKANMASI

Stentler tıkanmama yani içinde tekrar pıhtı oluşturmama esasına dayanır ve bu amaçla kalp damarları içine yerleştirilir. Stentin tıkanmaması için de hastaya ayrıca kan sulandırıcı ilaçlar da verilir böylece stent içinde kan pıhtılaşmaz. Şu unutulmamalıdır, teknoloji ne kadar ileri olursa olsun, stent yapısı kanın pıhtılaşmasını önleme amacı ile de yapılmasına karşın STENTLER YABANCI CİSİMLERDİR yani vücudun kendi yapısı değildir. Bu nedenle vücut, bu "yabancı" ya tepki verir. Bazen bu tepki ağır olur ve stent tıkanır veya stente allerji gelişir ve bu durum da stentin tıkanmasına yol açar. bu durum hem ÇIPLAK STENTLER hem de İLAÇLI STENTLER için de geçerlidir. İlaçlı stent demek stentin yüzeyine kanın yapışmasını ve dolayısıyla pıhtılaşmasını önlemek için kan sulandırıcı ilaçlar yüksek teknoloji ile YAPIŞTIRILIR. Çplak veya ilaçlı stentler, öellikle stent taktıran veya kalp damar hastalığı olanların bildiği gibi bazen YERLİ ve YABANCI (AVRUPA) STENT olarak da bilinir.

Stent tıkanması stent yerleştirildikten 3-12 ay arasında kendini gösterir. Stent takılmasından hemen sonra oluşan tıkanma ise yani ilk 3 ayda olan tıkanma var ise ya YANLIŞ İŞLEM dir veya HASTANIN KAN SULANDIRICILARA DİRENÇ geliştirmsidir yani kan sulandırıcı işe yaramıyordur.

stent tıkandığı zaman hastada tekrar GÖĞÜS AĞRILARI ortaya çıkar, zaten hasta bu durumu çok iyi bildiği için kalp damarlarında TEKRAR sorun olduğunu hisseder. Yüzde 10 hastada ise göğüs ağrısını KALP KRİZİ takip eder. 

Özellikle ŞEKER HASTALARI veya VASKÜLİT hastalarında STENT TIKANMASI daha sıktır bu nedenle bu hastalıklara sahip olan hastalar için ilk seçenek KORONER BAYPAS ameliyatı olmalıdır.

Çok sık sorulardan biri de, stent tıkanması sonrası ne yapılacağıdır.

Stent tıkandığı zaman hastaya tekrar ANJİOGRAFİ yapılır ve stent tıkanıklığı balon ve tekrar stent ile açılabileceği gibi hasta anjio sonrası koroner baypas ameliyatına alınır. Koroner by pass ameliyatında ise TIKALI STENT DAMARDAN ÇIKARILMZ ve stentin hemen yanından yeni bir damar takılır. Böylece kanın dolaşımı yeni takılan damardan sağlanır.eğer hastada aynı damarda çok sayıda stent varsa o zaman stent damardan çıkarılır ve damar onarılıp yeni damarla by pass yapılır.

Kalp Hastalıkları ve Tedavileri için ayrıntılı bilgiye ulaşmak için lütfen tıklayınız  

Kalp hastalığı ve "tedavisi yok, bu hastalıkla yaşamaya alış"  denilen hastaların tedavi sonrası yorumlarını okumak için lütfen tıklayınız  

Prof. Dr. Ahmet AKGÜL'ün özgeçmişine ulaşmak için lütfen tıklayınız

İletişim ve Randevu için lütfen tıklayınız   

Yasal Uyarı

Bu sitenin içeriği ziyaretçilerini bilgilendirmeye yönelik hazırlanmış olup sağlıkla ilgili konularda tıbbi teşhis, tedavi veya reçete bilgisi özelliği taşımaz. Site, sağlıkla ilgili tüm konularda en doğru bilginin hastayı muayene eden doktorundan öğrenilebileceğini savunur. Sitedeki bilgiler bu amaçla kullanılmamalıdır. Bu bilgilerin yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden bu site sorumlu tutulamaz.Bu sitedeki bilgileri kopyalama, nakletme veya diğer kullanımlar kesinlikle yasaktır. Web sitesindeki bilgilerin kullanımı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümlerine ve site sahibinin iznine bağlıdır. Tüm kullanıcılar yukarıda belirtilen yasal uyarıyı tamamen ve çekincesiz olarak kabul etmiş sayılırlar.