https://www.ahmetakgul.com.tr/ Prof. Dr. Ahmet Akgül - Varis ameliyatında KELEPÇE YÖNTEMİ.

VARİS TEDAVİSİNDE KELEPÇE TEKNİĞİ

 

Damar lazer haritalama

 

 

Kelepçe tekniği (eksternal banding, cuffing) özellikle derin ven yetmezliğinde yani iç varis olan hastalarda ayrıca yalnızca dış varis yani safen damarı yetmezliğinde de kullanılan bir tekniktir. Hala dünyanın önemli varis merkezlerinde sıkça kullanılır.

Kullanılması için deneyim şarttır. Çünkü iç varis yani femoral ven yetmezliğinde genişlemiş olan kapakçığı yani genişlediği için kaçağı (reflü) olan ven kapakçığının etrafını sarmak önemli bir cerrahi tecrübe gerektirir.

 

akgl_teknii_ile_ivaris_tedavisi_ve_ameliyat.jpg

 


Birazdan okuyacağınız literatür ve makale başlıkları, dünyanın en iyi tıp dergilerinde günümüzde çıkan yayınlardır. Tıp bilimi makale ve literatürle ilerler yani bir işlem yaparken dünyada kabul görmüş teknikleri kullanırız. Bu arada farklı bir yöntem kullanamaz mıyız?

Tabiki kullanırız. Bir cerrah ameliyat sırasında hastaya en uygun yöntem ne ise, birçok yöntem içinden onu seçer ve uygular.

Bu yöntemlere kendi bilgi ve tecrübesini katarak yeni yöntemler de oluşturur. İşte Akgül Tekniği  ile derin varislerin kapakçıkların onarımı böyle başlamıştır.

Öncelikle Kelepçe Tekniği'nin tam olarak ne olduğundan bahsedelim:

 

 

akgul_teknigi_ile_ic_varis_ve_dis_varis_tedavisi.jpg

 


Şekilde de görüldüğü üzere varis olan damar genişlemiş ve çapı artmıştır. Bu durumda içinde olan kapakçık, kapansa bile aralık kalarak üzerindeki kanı damardan aşağı düşürmektedir. Bu durumda tam kapakçık hizasından damarın daraltılması gerekmektedir. Bu nedenle kapağı çevreleyen genişlemiş toplar damarın etrafının sarılıp sıkılmasına KELEPÇE TEKNİĞİ denir. Böylece damar daralır, kapakçık daralır ve kapakçık kapandığı zaman artık aşağıya kaçağı önler. Etrafına sarılacak Kelepçe farklı maddelerden oluşur. Bunlar genellikle YAPAY DAMARLARIN kesilip, damarın etrafına sarılması ile oluşur. Burada dikkat edilmesi gereken nokta şudur:

Damarın etrafına kelepçe yaparken damar ne kadar sıkılmalı?

Eğer bu sıkma işlemi çok yapılır yani çok sıkılırsa hastada kan akımı durur ve DVT oluşur. Az sıkılırsa o zaman kapakçık yetmezliği devam eder. İşte bu noktada cerrahın ameliyat sırasındaki deneyimi ve hasta ile ilgili faktörler devreye girer. DVT dışındaki her sonuç hastanın lehinedir. Diyelim ki sıkma sonrası kaçak devam ediyorsa, hastanın damarlarının içine hiçbir işlem uygulanmadığı için "geri dönüşümsüz" hiçbir şey yoktur. Tekrar operasyonla biraz daha sıkma uygulanabilir. Çünkü hastanın tüm damarları ve kapakçıkları ameliyat öncesi gibi korunmuştur. Sorun DVT olursa gözlenir ama bu durumda da DVT tedavisi yapılır. Bu yüzden Kelepçe işlemini konusunda en iyi varis cerrahları yapmalıdır.

 

 

Akgül Tekniği de, Kelepçe işlemine çok benzer ama farkı vardır. Akgül yönteminde, yapay damar kullanılmaz. Hastanın dış varisi de varsa, bozuk olan dış varisinden hazırlanan kelepçe ile hasta kendi dokusu ile kapakçığı tamir edilir. Yani dışardan bir madde kullanılmaz. Akgül tekniği bu nedenle hem iç hem de dış varisi olan hastalarda kullanılır. Kelepçe yöntemiyle ise yalnızca iç varisi olan hastalarda yapay damar kullanılır.

 

kelepce_teknigi_ile_ic_ve_dis_varis_tedavisi.jpg

 

 


Yapay damarlar aslında vücuda tam olarak uyum sağlamış, allerjisi ve inflamasyon riski en aza indirilmiş tamamen steril ürünlerdir. Ama her hastada hatta aynı hastanın diğer bacağında bile farklı cevaba neden olabilir. İşte bu nedenle Akgül tekniği geliştirilmiş ve riski tamamen yok etmek için uygulanmaktadır. Ama hastada dış varis yok ise, kelepçe için hazırlanacak damar yok demektir, o durumda yapay damarları tercih etmek zorunda kalırız.

- Türkiye Klinikleri Dergisinde yayınlanan makale: Ahmet Akgül tarafından yapılan çalışma: AKGUL'S TECHNIQUE IN DEEP VEIN INSUFFICIENCY

- Ahmet Akgül ve arkadaşları tarafından (altta resmi görünmekte) 2016 yılında İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniğinde yapılan UZMANLIK TEZİ: KRONİK VENÖZ YETMEZLİKTE COMMON FEMORAL VEN EXTERNAL VALVULOPLASY

1

kronik_venoz_yetmezlik_tedavisinde_kelepce_kullanimi.jpg

 



 

 

 

 

 

Varis İç Varis Venöz Yetmezlik Hastalıkları ve Tedavileri için ayrıntılı bilgiye ulaşmak için lütfen tıklayınız

Varis hastalığı ve "tedavisi yok, bu hastalıkla yaşamaya alış"  denilen hastaların tedavi sonrası yorumlarını okumak için lütfen tıklayınız

Prof. Dr. Ahmet AKGÜL'ün özgeçmişine ulaşmak için lütfen tıklayınız

İletişim ve Randevu için lütfen tıklayınız   

Yasal Uyarı

Bu sitenin içeriği ziyaretçilerini bilgilendirmeye yönelik hazırlanmış olup sağlıkla ilgili konularda tıbbi teşhis, tedavi veya reçete bilgisi özelliği taşımaz. Site, sağlıkla ilgili tüm konularda en doğru bilginin hastayı muayene eden doktorundan öğrenilebileceğini savunur. Sitedeki bilgiler bu amaçla kullanılmamalıdır. Bu bilgilerin yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden bu site sorumlu tutulamaz.Bu sitedeki bilgileri kopyalama, nakletme veya diğer kullanımlar kesinlikle yasaktır. Web sitesindeki bilgilerin kullanımı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümlerine ve site sahibinin iznine bağlıdır. Tüm kullanıcılar yukarıda belirtilen yasal uyarıyı tamamen ve çekincesiz olarak kabul etmiş sayılırlar.