Derin Ven Trombozunun Gözden Kaçan Sık Nedeni: May-Thurner Sendromu
Karında orta hatta damarların çaprazlaştığı gölgede yer alan sağ bacağa giden atardamarın sol bacaktan gelen toplardamar üzerine pulsatil basısı sonucunda sol bacak toplardamarında kan akımının engellemesi ile toplardamarda pıhtı oluşmasına yol açan yapısal bir sorundur.
Toplumda sıklığı tam olarak bilinmemekle beraber, bir çalışma toplumun %22-24'ünde bu sendromun olduğunu göstermiştir.
Dolayısıyla, sol bacakta şişlik, ağrı, hassasiyet, kızarıklık, sıcaklık hissi, kısaca sol bacak toplardamarlarında pıhtı olduğu zaman bu tanı akla gelmelidir. Toplardamarlarda pıhtı olması, erken dönemde pıhtının akciğere gitme riski, geç dönemde ise toplardamar tıkanıklığı nedeni ile bacakta şişme, ağrı, renk değişikliği ve yaralarla karakterize toplardamar yetersizliği riski taşır.
Bu sendromu olan genç kadınlarda doğum kontrol hapı kullanımı ciddi bir şekilde değerlendirilmeli, zorunluluk hali yoksa kullanılmamalıdır. Aynı şekilde gebe kalan kadınlarda gebelik esnasında ve doğum sonrasında yakın takip edilmelidir.
Pıhtı oluşmadan hastalık saptanmış ise sıkışmış olan toplardamarı genişletmek için stent uygulanmalıdır. Lokal anestezi altında kasıktan ilerletilen bir kateter ile daralan damar bölümü geçilip, önce balon ile darlık genişletilir. Daha sonra genişlemenin kalıcı olabilmesi için bir stent yerleştirilir. Stent kalıcı olarak yerinde kalır ve ameliyat hariç çıkartılamaz. May-Thurner sendromunda en etkin ve güncel tedavi stent yerleştirilmesidir.