https://www.ahmetakgul.com.tr/ Prof. Dr. Ahmet Akgül - Ameliyatsız DVT Tedavisi

AMELİYATSIZ DVT (DERİN VEN TROMBOZU) TEDAVİSİ

Bacağınızdaki ana toplar damar tıkandığı zaman 2 tane çok önemli kötü sonuç sizi beklemektedir:
1- Pıhtının parçaları kopup akciğerlerinize yerleşir ve AKCİĞER EMBOLİSİ (Pulmoner Emboli) olup hayati riskler başlar
2- Pıhtı kopmaz ve bacağın içindeki damara yapışır ve artık damardaki kan akımını zorlamaya başlar. Bu durumda yeni damarlar oluşur yani VARİSLER gelişir ve bacağın ayak bileği kısmında önce renk değişiklikleri başlar sonra AYAK BİLEĞİ VARİS YARASI gelişir.

DVT Tedavisi oncesi ve sonrasi








 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İşte oluşan pıhtıların damar içinde kalması son derece sakıncalıdır, bu nedenle pıhtıların çıkarılması, hiç olmaz ise büyük bir kısmının çıkarılması gerekmektedir.

Ameliyat ile de yaptığımız bu işlemi artık günümüz de ameliyatsız da yapmaktayız. Erken dönemde hasta gelirse ameliyatsız yöntemler kullanılabilirken, daha geç dönemde gelen hastalarda hala ameliyatlar yapmaktayız.

Aşağıda gördüğünüz gazete haberi ve açıklaması konuyu daha da iyi anlamanızı sağlayacaktır:

img_1123.jpg




























Damar tıkanıklığına "şemsiyeli" çözüm

Prof. Dr. Ahmet Akgül, bir hastayı ameliyatsız sağlığına kavuşturduğunu belirterek, "Ameliyat yapmadan görüntülü röntgen cihazı eşliğinde kasıktan girerek, karın bölgesindeki ana toplardamara şemsiye görevi taşıyan geçici bir madde koyduk. Şemsiyeyi bacakta yapacağımız işlemlerde o pıhtıların kopup, akciğerde tıkanıklık yaratmaması için önlem amacıyla yerleştirdik. Özel bir cihazla da damardaki tıkanıklığı ortadan kaldırdık. Hastanın durumu şu anda iyi" dedi.

İstanbul'da yaşayan bir çocuk annesi 37 yaşındaki Vesile Deniz, bir gece ansızın şiddetli ağrılarla uyandı. Ağrılarının yanı sıra bacağındaki şişme ve kızarıklığı fark eden Deniz, acilen hastaneye kaldırıldı. Tetkikler sonucunda Deniz'in sol bacağındaki toplardamarın tıkalı olduğu tespit edildi. Deniz, Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde uygulanan sıra dışı yöntemle hem ağrılarından hem de ömür boyu ilaç kullanmaktan kurtuldu.

Operasyonu gerçekleştiren Kalp Damar Cerrahisi Klinik Şefi Prof. Dr. Ahmet Akgül tedavinin detaylarını anlattı. Hastanın 15 gün önce şiddetli ağrı şikayetiyle hastaneye geldiğini belirten Akgül, şu bilgileri verdi:

"Hastanın, sol bacağında kasık bölgesinden karına kadar olan bölgedeki toplardamarda pıhtı oluşmuştu. Bu bölgenin tamamen tıkalı olduğunu gördük. Tıkanıklığa neden olabilecek bir hikayesi yok. Fakat hasta son zamanlarda doğum kontrol hapı kullanmaya başladığını söyledi. Bu ilacın yan etkisinden biri, toplardamarda tıkanıklık oluşturması. Genç, sağlıklı birinde toplardamarın tıkanması pek alışılmış bir vaka değil. Araştırmalar da tıkanıklığa kullanılan doğum kontrol hapının neden olduğunu gösterdi. Maalesef bu hapların böyle bir yan etkisi mevcut."

"YENİ BİR TEDAVİ MODELİ UYGULADIK"

Prof. Akgül, toplardamar tıkanıklığında genelde ilaç tedavisi uygulandığını, bunun da hastanın uzun süre hareketsiz kalmasını gerektirdiğini kaydetti.

Bu tür hastaların genelde "ameliyat olamazsınız, hiçbir müdahale yapılamaz" denilerek çaresiz bırakıldığını belirten Akgül, şöyle konuştu:

"Bu sayede toplardamar yavaş yavaş açılıyordu. 'Posttrombotik sendrom' denilen bacaktaki tıkanıklık, yaralara, şekil bozukluklarına, ömür boyu ağrılara, kapanmayan yaralara ile akciğere pıhtı atma gibi hayati tehlikelere neden oluyordu. Hastamıza yeni bir tedavi modeli uyguladık. Hastanın bu riskini ortadan kaldırmak için ameliyat yapmadan görüntülü röntgen cihazı eşliğinde kasıktan girerek, karın bölgesindeki ana toplardamara şemsiye görevi taşıyan geçici bir madde yerleştirdik. Bu şemsiyeyi bacakta yapacağımız işlemlerde o pıhtıların kopup, akciğerde tıkanıklık yaratmaması için önlem amacıyla yaptık. Elde ettiğimiz görüntülerde bölgedeki toplardamarın tamamen tıkalı olduğunu gördük. Özel bir cihazla da damardaki tıkanıklığı ortadan kaldırdık. Operasyon ortalama yarım saat sürüyor. Hasta 1 günde taburcu olabiliyor. Kullandığımız bu cihaz, damardaki pıhtıyı temizleyip, emen, yoğun bir şekilde kanı sulandırıcı bir sisteme sahip. Hastanın bacağında bıraktığımız şemsiyeyi boyundan girerek çıkardık. Çünkü o şemsiye koruma amaçlı orada bulunuyordu. Şu anda hastanın durumu iyi."


Prof. Dr. Ahmet AKGÜL'ün Özgeçmişine ulaşmak için lütfen tıklayınız

Derin Ven Trombozu (DVT) hakkında detaylı bilgi edinmek isterseniz lütfen tıklayınız

DVT tedavisi gören diğer hasta yorumlarını görmek için lütfen tıklayınız  

İletişime geçmek veya randevu almak için lütfen tıklayınız  

Yasal Uyarı

Bu sitenin içeriği ziyaretçilerini bilgilendirmeye yönelik hazırlanmış olup sağlıkla ilgili konularda tıbbi teşhis, tedavi veya reçete bilgisi özelliği taşımaz. Site, sağlıkla ilgili tüm konularda en doğru bilginin hastayı muayene eden doktorundan öğrenilebileceğini savunur. Sitedeki bilgiler bu amaçla kullanılmamalıdır. Bu bilgilerin yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden bu site sorumlu tutulamaz.Bu sitedeki bilgileri kopyalama, nakletme veya diğer kullanımlar kesinlikle yasaktır. Web sitesindeki bilgilerin kullanımı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümlerine ve site sahibinin iznine bağlıdır. Tüm kullanıcılar yukarıda belirtilen yasal uyarıyı tamamen ve çekincesiz olarak kabul etmiş sayılırlar.