GÖĞÜSTE AĞRI VE KOLDA UYUŞMA
Hocam iyi akşamlar. Geçen hafta kardiyolojiye gittim. Geçen yıl aynı şikayetle aynı doktora gittim, o zaman bir şey yapmadı. Şimdi de EKG çekildi, zaten makina bozuk, asistan söyledi. Bir şey yok, geçen yıl aynı şikayet geldin yok bir şey dedi. Muayene etmedi. Size şikayet amaçlı yazmıyorum bacağımda ağrı var. 130 kg’ ydim 17 kg verdim. Yürüyüş yapıyorum düzenli 45 dk her gün. Göğsümde ağrı ve kolumda uyuşma var dediğim halde ben istedim EFOR testini. Gün verdi kalp damar cerrahına gittim dün, muyane etmedi. Bacağımda şişlik var, şuan bile göğsümde sızı var, uyuşuk. Başka sağlık sorunlarım var bir şeylerin yolunda gitmediğin farkındayım. Doktora gidiyorum tedavi edilmiyorum. Göğsümde yanma, ağrı var, şuanda da bacağımda ağrı artı. Bugün ne yapacağımı bilemedim, ben nereye gideyim? Yönlendirebilir misiniz rica etsem?
Bu Ne Olabilir?
Hocam ben 56 yaşındayım, 2 ay önce yürüyüş yaparken 3 km hızlı koşu yaptım nefes nefese kaldım. Göğsümün ortasında hafif acı hissi oldu. Son bir aydır da derin nefes alınca göğsümde batma oluyor. Bu batma ani dönüşte, ağır bir şey kaldırdığımda oluyor. Bununla ilgili göğüs hastalıklarına gittim, tetkikler yapıldı akciğer grafisi çekildi, ciddi bir bulguya rastlanmadı. Beni kalp bölümüne gönderdi kalpten anjiyo yaptılar bir problem göremediler. Fakat ciğerimdeki batma geçmedi, yorulunca daha artıyor istirahat ettiğimde daha az oluyor. Genelde derin nefes aldığımda yoğun oluyor birde 3 aydır balgam var, yoğun olmasa da var. Genelde beyaz sabahları hafif sarı öksürüğüm yok hiç olmadı bu ne olabilir.
STRESE BAĞLI BAĞIRSAK SENDROMLARI, KALP ÇARPINTISI, SÜREKLİ BAŞ AĞRISI
Hocam merhaba.
Yaklaşık 3 yıl önce bir kaza geçirdik, yayaya çarptık ve ölümle sonuçlandı. Yaya suçluydu ama hassas bir yapım olduğu bir turlu kendimi affedemedim. Bu süreçte de stresli bir işte çalışıyordum. Özetle hepsi toplanınca bağırsak sendromları, kalp çarpıntısı, sürekli baş ağrısı gibi durumlar yaşadım. Şu anda biraz daha iyiyim ama göğsümün tam ortasında iğne batar gibi ağrı, bazen bas ağrısı ve yorgunluk devam ediyor. Lütfen yardımcı olur musunuz? Eğer gelmem gerekiyorsa ona göre plan yapmalıyım. Şimdiden çok teşekkür ederim.
Saygılarımla, iyi çalışmalar.
Güvenimiz Sarsıldı
Merhabalar hocam,
Annem kalp ve damar hastanesinde baypas ameliyatı olarak, 4 ana damarı değişti. Ameliyat öncesi yapılan doppler de sol bacağında tıkalı damarlar olduğu tespit edilerek raporlandı. Bu raporlar ameliyat ekibine teslim edildi. Maalesef 5 ay sonra tekrar kalp kriziyle tekrar hastanesine yatış yaptık. Yapılan baypas ameliyatında kalbe tıkalı damar takıldığı tespit edildi. Tekrar ameliyat olasılığı çok yüksek olduğu söylendi. Takdir edersiniz ki bu hastaneye ve hekimlerine güvenimiz sarsıldı. Yapılan hata insan hayatına mal olma derecesinde. Sizin gibi işinde uzman bir hekime eğer uygunsa bir muayene ve tedavi ettirmek istiyoruz. Şimdiden teşekkür ederiz.
Tekrar Sıvının Olduğu Söylendi
Ahmet hocam selamlar,
Anemin kalp ve çevresinde yoğun sıvı olduğu teşhisi kondu, bu sıvının annemde ciddi şekilde nefes darlığı yaşatıyordu, yaklaşık 2 ay önce bu sıvı cerrahi operasyonla alındı. 1.7 kg sıvı alındı son 10 gündür nefes darlığı yaşamaya başladı. Son yapılan kontrollerde tekrar sıvının olduğu söylendi, ne yapmamız gerekiyor bize bir yol göstermenizi rica ediyorum. Saygılarımızla
Kaç Yılda Tıkanır
Teşekkürler doktor bey iyi anlattınız şimdi ben bir ay oldu dört damar baypas oldum. Tip iki şeker hastasıyım on yedi yıldır elli altı yaşındayım. Bu damarlar kaç yılda tıkanır birde cinsel işlevim hap kullanmadan olmuyordu. Ameliyattan önce iyileştikten sonra o haplardan kullanabilir miyim beni bilgilendirirseniz sevinirim teşekkürler.
Hayatım Mahvoldu
2 yıldır geceleri 155-160 olan sinüs taşikardisi ile kalkıyorum, neredeyse her gün bir anda kalkıyorum sakinleşmeye çalışıp azalıp geçiyor. Hayatım mahvoldu, nedendir neden olur Hocam 2 yıldır neredeyse neden gece 155 taşikardi ile uyanılır halterde ekstra sistoller yakalandı zaten. Birde o çıktı başıma ve gece uyandıran 155 sinüs taşikardiler de çıkıyor, ama sebep sonuç yok ritim ilacı verip yolluyorlar zaten düşük tansiyonluyum içemiyorum ritim ilacı ne yapabilirim.
Kök Hücre Tedavisi İle Bu Durumu Düzeltme Durumumuz Var Mı?
Hocam merhaba, ben 41 yaşındayım 10 yıl önce kalp krizi geçirdim bunun neticesinde kalp yetmezliği başladı. Şu an EF oranım % 35 civarında kök hücre tedavisi ile bu durumu düzeltme durumumuz var mı? Eğer mümkünse gelip görüşmek ve tedavisi varsa yaptırmak isterim. Gerekli tedavi giderlerini de karşılayacak durumdayım. Dönüş yaparsanız çok sevinirim saygılar
Dudak Kenarında Geçmeyen Morluk
Merhaba.43 yaşındayım. Bacaklarımda anı üşüme ve dayanılmaz kaşıntı nöbetleri oluyor. Alerji çıkmadı. Son bir yıldır Sağ bacağım bilekten itibaren diğer bacağıma göre biraz şişti. Dizlerimde ağrı oluyor yürümekte zorlanıyorum sanki bir ton yük taşıyormuşum gibi. Ayrıca ellerimde de şişmeyle birlikte hafif kızarıklık ve yine kaşıntı oluyor zaman zaman. Alt dudak kenarında son 5-6 yıldır çizgi halinde geçmeyen morluk var. Kalp damara gittim efor testinde çok çok zorlanmama rağmen normal denildi. Teşhis konulmuş tek hastalığım şu ana kadar hipertiroidi gravez. Babam acık kalp ameliyatı geçirdi ailede yüksek tansiyon ve kalp rahatsızlığı yaygın. Ahmet hocama muayene olmayı çok istiyorum. Saygılarımla.
KALBİM AĞRIYOR DEDİ
Merhaba Hocam,
Size bir şey sormak istiyorum. Eşim “kalbim ağrıyor” dedi ve biz hastaneye gittik. Testler falan yapıldı, normal çıktı. Sadece kan sonucu çıkmadı. Doktor bize “evinize gidin, çıkan kan değerlerinin sonucuna bakın, teorinin 1 <10 çıkarsa normal” dedi. Ama tam 10 çıktı ve eşimin annesinin ve babasının tarafında kalp rahatsızlığı var. 1 ay önce dayısı kalp damar tıkanıklığından ameliyat oldu. Ne yapmamız gerek?
Nabız Seviyem 1 Saat Boyunca 90-97 Seviyelerinde Olduğunu Fark Ettim
Merhabalar değerli hocam, size bir sorum olacaktı cevap verirseniz çok sevinirim öncelikle 24 yaşındayım. Hocam ben dışarı çıkıp 3 5 saat efor sarf edip gezip yolda ölçtüğümde 110-120 seviyesinden düşmemektedir, eve geldikten sonra oturup ölçtüğümde ise nabız seviyem 1 saat boyunca 90-97 seviyelerinde olduğunu fark ettim 2 saat sonra 75 e düşüyor hocam nabızım normale dönmesi neden bu kadar uzun sürmektedir bu normal bir durum mudur. İlginiz için teşekkür ederim.
BYPASS OLMAM GEREKİYOR
Hocam beni de hastanız olarak kabul eder misiniz?
Ben 2008 de Bingöl’de görev yaparken çatışmada yaralanarak gazi oldum.
Üzerime atılan 2 adet el bombası sol diz kapağımda patladı. Cerrahpaşa’dan bir kalp damar cerrahı Elazığ Asker Hastanesi’nde bana ilk müdahaleyi yaparak, bacağımın kesilmesini engellemiş.
Aradan 11 yıl geçti artık stentlerim ömrünü tamamlamış, “bypass olmam gerektiğini” söylüyorlar. Ama sol bacağımda 400’den fazla şarapnel parçası olduğu için cesaret edemiyorlar…
Kısaca durum böyle, yardımınızı bekliyorum
PATENT FORAMEN OVALE (PFO)
Eşim uzun zamandır sol kolda uyuşma, titreme ve güç kaybı, bacak kasılması, göz seğirmesi ve geçmeyen baş ağrısı şikayetlerini yaşıyor. Bizi nörolojiye yönlendirmişlerdi, doktor muayene etmiş ve MS olabilir demişti. MR çekilmişti ve sonuç normal çıkmıştı. EMG için Covid-19 nedeni ile randevu bulamadık. Fakat nörolojik olarak da kaygımız mevcut. Ekte gönderdiğim raporda kalpteki delik çok küçük olduğundan belirtilmemiş ancak PFO tanısı konuldu. Her hangi müdahale yapılmasına gerek olmadığını belirtti. Dideral adında bir ilaç verildi ve kalp çarpıntısı veya titreme yaşadığında kullanmasını tavsiye etti. Rapordaki verilere göre önlem almamız gereken konular nelerdir? Kalpteki deliğin küçükte olsa ciddiyeti nedir? Bu rahatsızlık için ilacı kullanmak yeterli mi? Sizin tavsiye edebileceğiniz başka hangi tetkikler yapılması gerekirdi? Ben açıkçası çok endişeliyim. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim, şimdiden ilginize teşekkür ederim hocam.
KALP KAPAKÇIĞINDA SIZINTI VE RİTİM BOZUKLUĞU
İyi günler. Annem senelerdir kalp kapakçığında sızıntı ve kalp ritim bozukluğu gibi rahatsızlıklarla mücadele ediyor. Bu sene İstanbul’da yaşamaya başladım ve anneme doktor ararken size Bakırköy’ün Dr. House’u dendiğini gördüm. Annemi memleketten çağırıp sizinle görüştürmek istiyorum hocam. Randevu için konuşabilir miyiz?
AORT KAPAĞINDA KAÇAK
Hepsi doğru hocam vallahi çok hocalar dinliyorum. Bence siz çok geniş perspektiften bakıyor, anlatıyorsunuz. Kıştan beri hep size muayeneye gitmek istiyorum . Şimdilik yolumuzu virüs kesiyor. Ama inşallah normale dönersek, ziyaret nasip olur. Sağlığınıza duacıyız. Çok insanların ihtiyacı var sizlere.
Sevgili doktor Ahmet Akgül, bazı doktorlar da kapak yetmezliğini kalp hastalığı olarak adlandırmıyor. Bu moral yükseltici bir ifade. Aort kapak 2-3 kaçağı için ne dersiniz? Bende çıkan sonuç bu. Bazı doktorlar 2.derece diyor, bir doktor da 2-3 derece diyor. Hiç şikayetim yok şükür. Psikolojimi çok etkiledi bu durum. Hiç ilaç kullanmıyordum. Şimdi 4 ayrı ilaç kullanmaya başladım. Merak ettiğim şu. Bu teşhisi alan bir insan hiç ameliyata gerek kalmadan yaşayabilir mi? Yani Aort yetmezliği aynı dereceyi korur mu ilerleyen yıllarla? Cevaplarsanız çok mutlu olacağım. Saygılar, başarılarınız daim olsun.
Kalbinde Sıkışma Nefes Darlığı Terleme Sorunları Çıktı
Hocam iyi günler benim annemde kalp kası bandı hastalığı yani miyokardiyal bridge çıktı. Bunun için ne yapmalıyız kendisi 25 senedir hipertansiyon hastası. Son zamanlarda kalbinde sıkışma nefes darlığı terleme sorunları çıktı. Lütfen cevap verin bize yardımcı olun lütfen.
BY PASS VE DAMAR TIKANIKLIĞI
Hayırlı Ramazanlarınız olsun Ahmet bey. Size ulaşmaya çalışıyorum, kendi araştırmalarım sonucu duydum sizi. Acaba nerede görev yapmaktasınız? Annemi size getirmek istiyorum. 35 yaşında By-Pass ameliyatı oldu yıllar önce. Şimdi ise sağ bacağı tıkalı dediler. Ayağında geçmek bilmeyen yarası da var, merhem, ilaç kullanıyoruz geçmiyor. Renk değişikliği de var. Corasprin’de kullanıyor 300 mg.
AKCİĞERDE SU TOPLANMASI
Hocam merhaba. Ben Konya’dan yazıyorum. Babamın akciğerinde su toplaması teşhisi koydular, aynı zamanda akciğer kanseri. İnternette size denk geldim araştırırken. Siz bakabiliyor musunuz randevu alınsa?
KALP KRİZİ SONRASI BEYNİN OKSİJENSİZ KALMASI HASARA YOL AÇAR MI?
Babam 4,5 ay önce kalp krizi geçirdi ve nabzı durarak 6-7 dakika kadar beyninin oksijensiz kalmasına sebep oldu. 22 günlük yoğun bakım sonrası yaklaşık 2,5 ay kadar palyatif servisinde yattı. Bu süreçlerin hepsi Sinop Devlet Hastanesi’nde geçti. Şuan ayağa kalkıyor, yürüyor... Fiziksel olarak bir hasarı yok. Fakat bizi tanımadığı gibi genel olarak acıtasyon halinde. Arada bir kaç gün boyunca yemek yemeyi reddediyor. Anlamsız kelimelerle cümleler kuruyor ve anlayamadığımız zaman da kızıyor. MR sonuçlarına göre bir çok doktor çok ciddi bir hasarın kalmayacağını ifade ediyor ve ekliyorlar; 1 yıldan önce düzelmesini beklemeyiniz. Zira bulunduğumuz ildeki sağlık olanakları yetersiz ve babamı sarsmamak adına şehir dışına çok çıkarmak da istemiyorum.
KALP KAPAKÇIĞINDA KAÇAK VE D VİTAMİNİ
Hocam, hayırlı geceler. Sıkışmadan dolayı kalp doktoruna gittim ve kalp kapakçığımda eser miktarda kaçak varmış. Bir şey olmaz, dedi. İlaç da vermedi ama benim hala kalbim acıyor. D vitamini eksikliğim vardı. Onun tedavisine başladım. Açıkcası, sizce kötü bir şey mi? İnşallah görüp cevaplarsınız.
En Azında Istırabını Geçirmek İçin Bize Bir Yol Gösterin
Doktor Bey Merhaba,
Babam 84 yaşında ağır bir boyun fıtığı ameliyatından dan sonra 2 defa pıhtı attı ve kısmi felç geçirdi. Bu zaman zarfında ayaklarında bilek kısmına kadar çok şişlikler oluyordu, gittiğimiz doktorlar ilaçlarla bir nefes tedavisi sıkıntısı gideriliyordu. 2020 Aralık yayında her iki bacakta baldırlarına kadar şişti resmen kütük gibi oldu hemen hastaneye yatırıldı akciğerde ödem kalp yetmezliği teşhisi konuldu. Yapılan tedavilerle ayak şişlikleri bileğe kadar indi, bu şekilde idare ederken bu seferde sağ topukta ağrı, aşırı hassasiyet ve sanki orda küçük bir yara gibi bir şey var. Bize el sürdürtmüyor tekrar kalp damara götürdük uzaktan muayene etti korkulacak bir yara olmadığını ayağını kaldırması gerektiğini söyledi ve bizi gönderdi. Doktor Bey Babamın çok ıstırabı var özellikle gece yatırdığımda çok ağrı olduğunu belirtiyor bende bir takım kremlerle gidermeye çalışıyorum. Ayağının altına yükseklik koyarak topuğun temas etmemesini sağlıyorum. Babam Ankara’da yaşıyor ben İstanbul’da şuanda yanımdalar. Lütfen sizden rica ediyorum en azında ıstırabını geçirmek için bize bir yol gösterin. Teşekkür ederim.
EKO TETKİKİNDE KALPTE BÜYÜME
Hocam hayırlı günler.
Annem 79 yaşında. 14 senedir kalp yetmezliği tedavisi görüyor. 1 hafta önce fenalaştı, hastaneye kaldırdık. Doktor acilen ameliyat olması gerekiyor dedi. Çekilen EKO'da kalpte 3 cm olması gerekirken 10 cm boyutuna geldiğini çok fazla büyüme olduğunu söyledi. Biz normalde 6 ayda bir kontrole gidiyoruz fakat doktoru bizden en son 2016 da EKO istemiş. Bu durumdan hiçbir şekilde bahsetmedi. Şimdi EKO sonuçlarına göre acilen ameliyat diyorlar fakat yaşından dolayı korkularımız var. Bize bir yardımcı olup yol gösterseniz, inanın çok çaresiz kaldık. Zaman geçtikçe daha kötü olmasından korkuyoruz.
HASTALIĞINIZIN NE OLDUĞU FARK ETMEZ, TEDAVİNİZ BÜTÜNCÜL BİR YAKLAŞIMLA YAPILMALIDIR
Merhaba Ahmet Bey,
Ben 42 yaşındayım ve İzmir'de yaşıyorum. 1.50 boyunda, 60 kiloyum. Size bazı sağlık sorunlarımdan bahsetmek istiyorum. Okuyup araştırdığım kadarıyla hastalıklara bütüncül bir yaklaşım sergiliyorsunuz ki olması gereken de bu. Ancak tıp dünyası maalesef bundan uzak. Sizin gibi sayılı doktorlarımız var bunu önemseyen. Bunları söylememin nedeni birazdan bahsedeceğim hastalıklar ile ilgili pek çok doktora gittim, hepsi diğerinden bağımsız değerlendirilip tedaviler uygulandı. Yani birbiriyle ilgisi olmayan hastalıklar dendi. Doğru da olabilir elbette. Ancak birbirinin sebebi, sonucu veya tetikleyeni olması olasılığı da değerlendirilmeli diye düşünüyorum. Hastalıklarıma gelince;
1.) Asendan Aort Dilatasyonu
Mitral Yetmezlik Hafif
Aort Yetmezlik 2
Triküspid Yetmezliği Hafif
Çıkan asendan aort 45 mm
2003 yılında teşhis kondu.
Hiç ilaç kullanmadım.
Temmuz 2017 itibariyle Delix 2,5 mg, Beloc 25 mg kullanıyorum.
6 ayda bir kontrole gidiyorum.
Gittiğim Kardiyolog ve Kalp-Damar Uzmanı eninde sonunda ameliyat olursun derlerken bir başka doktor belli olmaz hayatın boyunca olmayabilirsin de dedi. Bu konuda kesin bir şeyler söylemek mümkün mü?
2.) Sağ Sapheno-Femoral Yetmezlik
Reflü süresi 0.5 sn den uzundur.
Gittiğim Kalp-Damar uzmanı ameliyat derken başka bir doktor gerek yok dedi. Ne yapmalıyım?
Lipodem. Beraberinde lenfödem olabilir.
3.) Genel sağlık kontrolü sonucunda;
BT Toraks sonucu üst batın organlarında paraçöliak alanda kısa aksı 1 cm yi geçmeyen birkaç adet lenf nodu izlenmiştir.
Tiroid sol lob boyutu artmıştır. (AP boyut 21 mm)
Karaciğer boyutu ılımlı artmıştır. (158 mm)
Safra kesesi duvarında 4.5 mm polip ile uyumlu görünüm izlendi.
Kolestrol yüksek çıktı.
İlaçsız takip önerildi.
Nisan ayında kontrole gideceğim.
4.) Bel ağrısı, sabah sertliği, gece sağa sola dönerken ağrılar var. Dinlenme süresi uzadıkça ağrılar artıyor.
5.) Anksiyete Bozukluğu.
Aort Anevrizma ile ilgili gelişmeleri öğrendikten sonra panik ataklar başladı.
Temmuz 2017 itibariyle Cipralex 10 mg kullanıyorum.
Kontrollerim devam ediyor.
6.) 22 Aralık 2017 itibariyle adet görememe.
İlaç tedavisiyle 11.03.2018 tarihinde adet gördüm. Şimdi beklemedeyim.
Hormon sonuçları normal.
7.) Diğer şikayetlerim;
İştah ve kilo artışı
Sabahları uyanamama
Bazı geceler uykuya geçmede zorluk ya da uyku sırasında birden uyanma.
Bazı geceler ayakları hareket ettirme isteği (huzursuz bacak sendromu olabilir mi?)
Vücudun genelinde ağrı. Herhangi bir noktası olabilir.
Cilt ağrısı, yanma, batma (fibromiyalji olabilir mi?)
Gergin uyuma.
Ahmet bey yukarıda saydığım rahatsızlıklar (aort anevrizma hariç) yaklaşık 1.5 sene içinde ortaya çıktı. Bu süre içerisinde 3 FTR uzmanı, 3 Kardiyolog, 2 Kalp-Damar, 1 Kadın Doğum, 1 Göğüs Hastalıkları, 1 Dahiliye, 1 Psikiyatr uzmanına gittim. Tedavisi devam edenler için de gitmeye devam ediyorum. Şu an için bunlar çok çok ciddi şeyler olmasa da bu süre içerisinde hem çok yoruldum hem psikolojim de olumsuz etkilendi ki sonuçlarını yaşıyorum şu an. Şu an iyiyim çok şükür. Size soruma gelince;
Tüm bu saydıklarımı değerlendirdiğimiz zaman hastalıklarımın tedavisi ile ilgili nasıl bir yol izlemeliyim? Sizi izledikten ve yazdıklarınızı okuduktan sonra yanlış ya da eksik şeyler yapıldığını düşünüyorum. Örneğin tırnak kontrolü, fiziki muayene, ayakta dobler çekilmedi. Yatarak çekildi hep. Kapakçık ve aort anevrizması ile venöz yetmezlik ilgisi yok biri atar damar biri toplar damar hastalığı dendi. Siz de Kalp problemi olanlarda bacaklarda şişmeler olabilir dediniz mesela. Bir kişi de çıkıp bacaklarıma bastırıp ne tür bir şişlik var bakmadı. Bastırınca çukurlaşmıyor mesela bende. Sabah uyandığımda incelen bacaklar akşama kadar kalınlaşmış oluyor bende örneğin.
Çok uzattığımın farkındayım ama Ahmet bey, farklı bir yolu olmalı tedavilerin. Neler yapılabilir? Nasıl bir yol izlemeliyim? Sizin düşünceleriniz benim için çok önemli. Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkür ederim. Sevgiler...
CEVABIMIZ:
Şimdiye kadar binlerce hasta bize tedavi olmak için kendi şikayetlerini bildiren yazı gönderdi. Bunlar mail yoluyla veya sosyal medya yoluyla oldu. Ama şimdiye kadar kendi hastalıklarının ayrıntılarını ve takibini, bu hastamız kadar güzel bir sırayla anlatan hastamız olmadı. O nedenle hastamızın yazısını ana sayfamıza aldık. Çünkü hastamızın bu iletişimi ve bizim de yazacağımız cevaplar artık KİŞİYE ÖZEL olmamalı, tüm halkımız tarafından örnek alınmalıdır. Ayrıca hastamızın kimliği tabii ki hasta hekim ilişkisi içerisinde gizli kalmaktadır.
Şimdi sırayla hastanın durumunu ve tedavi çözümlemesini yapalım, böylece BÜTÜNCÜL TANI ve TEDAVİ yaklaşımına örnek vermiş oluruz:
Hastamız kadın bir hasta. Yani kalp ve damar sağlığı açısından erkeklere göre daha "şanslı". Bu ne demek?
Tabiat "doğurganlık döneminde bulunan kadınlara" ekstra bir şans vermiştir. Yani ergenlikten menopoza kadar olan kadınların kalp ve damar hastalıkları riski aynı yaş grubundaki erkeklere göre çok daha azdır. Nedeni kadınların hormonları özellikle ÖSTROJEN hormonudur. Çünkü tabiat, "türün devamını sağlamak" için çalışır. Yani "doğurganlık olsun ki, insan türü devam etsin" der. Doğum işini de yapan kadınlardır. Bu nedenle genç bir kadının kalp krizi geçirdiğini çok nadiren duymanıza karşın, genç bir erkeğin spor yaparken veya halı saha maçında kalp krizi geçirdiğini çok duymuşsunuzdur. Yani doğurganlık dönemindeki kadın tabiat için en değerli varlık iken, menopozdan sonra bu pozitif ayrımcılık azalmaya hatta aynı yaştaki erkek ile benzer hale gelmektedir. Yani hastamız menopozda değil ise, 42 yaşındaki bir erkeğe göre kalp ve damar açısından "korunuyor" demektir. Eğer menopozda ise bu koruma kalkanı kalkmıştır.
Hastamız bu bilgiyi yazmamış ama kadınlarda menopoz yaşı, eğer yaşam koşullarında çok da büyük fark yoksa, kendi annesine benzemektedir.
Hastamız 1.50 m boyunda ve 60 kg ağırlığında yani yandaki tablodan da hesaplayacağınız üzere, hastamızın vücut kitle oranı (body mass index) AŞIRI KİLOLU aralığında. Yani hastamızın tedavi ve takibini yaparken bu durumu da göz önüne almalı ve uygun beslenme ve yürüyüş ve/veya pedal egzersizleri ayarlanmalıdır.Hastamız kendi hastalığını çok güzel ifade edip, güvendiği bir hekimi bulduğunu düşündüğünden, hastamızın doktorun öneri ve tedavisine uyacağı anlaşılmaktadır. Yani hasta hekim ilişkisinde başarılı bir etkileşim olacaktır.Hastamızın 1. belirttiği hastalık, Asendan Aort Anevrizması yani kalpten çıkan ana atar damar olan aort damarının normalden daha geniş olması. Kendi yaş ve cinsine göre çıkan aort çapının ortalama 30 mm olmasına rağmen, hastamızda 45 mm, yani geniş. Bu genişlik atar damarın duvarının bozulmasına bağlı. Duvarı bozan hastanın AŞIRI KİLOLU yapan beslenme ve yaşam biçimi riski olduğu kadar, aaort içindeki kanın aort duvarına yaptığı basınç yani bir anlamda hastanın tansiyonu. Bu durumda hastanın tansiyonu kontrol altında tutulmalıdır. Yani hastanin kan basıncı mümkün olduğu kadar düşük tutulmalıdır ama çok düşük kan basıncı da hastanın bırakın iş yapmasını, ayağa kalkmasını bile engeller. Bu nedenle her hasta için kan basınç ayarı, o hastaya özeldir ama klasik olarak daha önce hipertansiyonu ve/veya hipotansiyonu olmayan kişide büyük tansiyon en fazla 14'lerde yani 140 mmHg duzeyinde, küçük tansiyonu ise en fazla 8 lerde yani 80 mmHg düzeyinde tutulmalıdır.
Asendan anevrizmalı bu hastamızda günlük tansiyon ölçümleri yapılıp (ilacları almadan önce, 15 dakika oturup dinlendikten sonra, mümkünse aynı cihaz ve aynı kişi tarafından, hastanın aynı kolundan, dirseğin üzerinden manşon bağlanan tansiyon aleti ile), tansiyon düzenleyici ilaçlar ve diyet uygulanacaktır.
Bu durumda hastanın 6 ayda bir, ekokardiyografi ile aort çapları ölçülecek ve bir önceki sonuçlarla karşılaştırılacatır. Eğer 6 ay içinde 0.5 santimin üzerinde çap artisi var ise veya çap 5 santimi geçmiş ise hasta ameliyata alınıp, aort damarındaki geniş yani anevrizma olan yer çıkarılıp yerine yapay damar konulması gündeme gelecektir.
Hastamızda aynı zamanda 2. derece aort kapak yetmezliği var. Yani aort kapak, aortaya giden kanın bir kısmını geri kaçırıyor. Bu önemli bir durum. Eğer tedavi edilmez ise yakında kalbin sol tarafını büyütecek ve ileriki dönemde sol kalp yetmezliği bulgularını ortaya çıkartacaktır. Bu nedenle kalp ameliyatı sırasında aort kapak onarımı veya aort kapak değişimi (replasmanı) yapılmalıdır.
Hastanın sağ bacağında da sorun olduğu belirtilmiş. Sağ bacaktaki toplardamarda kaçak olduğu belirtilmiş. Kalp baypas ameliyatlarında kullandiğımız yedek damar olan SAFEN damarında, yapılan Dopler sonucunda kaçak yani reflu olduğu belirtilmiş. REFLU demek, toplar damar kapakçıklarında kaçak demektir. Yani kapakçık kapanınca kan kaçağı olmaması gerekirken, bu hastamızın bacak damarında böyle bir kaçak var. Bu kaçak zamanla bacak toplardamarlarında kan birikmesine ve ileriki zamanda bacakta varisler ve venoz yetmezliklere yol açacaktır. Bu nedenle bu hastamızın kasığından çok küçük bir kesi yapılarak SAFEN damarın kapakçığına ulaşılmalı ve KAPAKÇIK TAMİRİ ile safen damar çıkarılmadan, yapıştırıcı kullanılmadan veya lazer ile yok edilmeden DAMAR KORUYUCU CERRAHI ile düzeltilmelidir. Bu hastamızın SAFEN damarı yok edilmemeli çünkü ileride yaşaması muttemel kap ameliyatı için hazır bekletilmelidir.
Dikkat ediyor musunuz, bir kalp veya damar hastası yalnızca TEK BİR HASTALIĞA sahip değildir. Vücudun bir çok bölgesinde sorunlar olduğu gibi hastaların ruhsal durumu da sıkıntıya girmektedir. Hastalar ya depresyona girmekte ya da anksiyete yani kaygı bozukluğu yaşamaktadır. Bazen her ikisini de birden yaşamaktadır.
Sigara bırakılmadan damar tedavisi eksik kalır. Tüm hastalar da bunun bilincinde ama SİGARAYI BIRAKAMIYORLAR. Bu nedenle damar tedavisi sırasında hastalarımıza TEK SEANSLIK (yaklaşık 1 saat) GERONTOLOJİK BİYOREZONANS yapıyoruz ve hasta hem sigarayı bırakıyor, hem de damar tıkanıklığı tedavisi veya ameliyatı sonrası TEKRAR TIKANMA riski en aza iniyor. Yani damar tıkanıklığını bir kez AÇMAK YETMEZ, TEKRAR TIKANMASINI DA ÖNLÜYORUZ.
Sonuç olarak, kalp hastalığının tedavisi ister ameliyatla olsun ister ameliyatsız olsun yalnızca tek boyutlu bir işlem değildir. Yalnizca bir organa yönelik tedavi yapılmamaktadır. Hastayı bir bütün olarak değerlendirilmeli, hem bedenen hem de psikolojik olarak tüm sorunlara yönelik işlemler yapılmalıdır.