https://www.ahmetakgul.com.tr/ Prof. Dr. Ahmet Akgül - Anti-ageing Uzun ve Sağlıklı Yaşamın Sırları

Son yıllarda bir çok gelişmiş ülke vatandaşı daha ucuz ve daha kaliteli tıbbi tedavi, bakım, yenilenme, rehabilitasyon ve benzeri sağlık hizmetlerini alabilmek amacıyla kıtalararası seyahati gündeme getirmiş bulunmaktadır. Sağlık hizmetlerini turizm bölgelerinde doğa içerisinde almak, eş zamanlı olarak esenlik ve rehabilitasyona ulaşmak anlayışı "Sağlık Turizmi" sektörünün doğmasına neden olmuştur. Sağlık, bakım, yenilenme ve rehabilitasyon amaçlı seyahatlerin bilinirliği ve kabul görürlüğü giderek artmaktadır. Yapılan araştırmalar, 2006 yılında küresel sağlık turizminin 60 milyar USD'ı bulduğunu ortaya koymuştur. Bu rakamın 2012'de 180 milyar USD'a kadar ulaşabileceği öngörülmektedir. 2007 yılında 300.000'den fazla Amerikalı tıbbi bakım almak için diğer ülkelere yolculuk yapmış ve medikal turizm 2007 yılının sağlık trendi ilan edilmiştir. 

Daha önceleri sıklıkla kozmetik-estetik cerrahi, böbrek nakli, katarak tedavisi, diş protezi, tüp bebek gibi amaçlarla, daha çok masrafları düşürmek için, sağlık turizmine yönelenlerin, artık kronik metabolik hastalıkların getirdiği yükleri azaltmak, geriatrik bakım, yenilenme gençleşme-detoksifikasyon, alternatif doğal terapiler gibi başka tedaviler için de ülkelerarası seyahat etmeye başladığı görülmektedir. Bu kapsamda özellikle şeker hastalığı, obezite, Alzheimer, Parkinson, depresyon ve kanser gibi hastalıkları için çare arayanların sayısı giderek artmaktadır. "Sağlıklı ve uzun yaşamak" için ömür boyu kontrolü gerektiren kronik metabolik hastalıklar, diğer hastalıkların da oluşmasında en önemli etkendir ve sıkı takip edilmediklerinde sağlık kalitesi ve standardını düşürerek morbidite ve mortaliteyle sonuçlanmaktadırlar.

Öte tandan, demografik oranların giderek artması son yıllarda ileri yaş bakım ve tedavi maliyetlerinde artışa neden olarak ülkelerin sağlık ekonomilerini zorlamaya başlamıştır. Bu bağlamda, seyahat edebilecek ileri yaş bireyler, bir bütün olarak "sağlık-esenlik (wellnesswellbeing)-rehabilitasyon" hizmetlerini daha uygun ücretlerde alabilecekleri turizm merkezlerine yönelmektedirler. İleri yaş ya da disfonksiyonel hasta için geriatrik sağlık hizmetlerini rehabilitasyon, rekreasyon ve "wellbeing" anlayışıyla en iyi biçimde sunan merkezler en çok arananlar arasındadır.

Türkiye Avrupa ve Asya kıtasındaki konumu nedeniyle, özellikle yabancı ileri yaş bireylere uzun süreli uçuş yükü getirmeyecek konumdadır; dolayısıyla bu noktada sağlık-bakım-rehabilitasyon-antiaging arayışı içerisindeki Avrupalıya, uzak doğu ülkelerindeki sağlık turizmi merkezlerine kıyasla, önemli ulaşım kolaylığı sunmaktadır. Türkiye'nin doğal ve coğrafi varlıkları da çok sayıda ülkeye kıyasla üstünlükler taşımakta ve bu özellikleri önemli tercih nedenleri arasında yer almaktadır. Aslında Avrupa ülkelerinde sağlık sigortalarındaki kısıtlamalar giderek artmakta, ileri düzeydeki sağlık hizmetlerine fahiş fiyatlar istenmektedir; ülkemiz dünya standartlarında çok iyi eğitim görmüş uzman sağlık profesyonelleri ve bilim insanlarıyla kaliteli ve kısmen ucuz hizmet verebilen çok önemli bir alternatiftir.

Türkiye'de "sağlık turizmi" yeni bir sektör olarak kamu-özel tüm kurumlarda gündeme gelmektedir. Turizm sektörüyle, kişinin yaşamı ve yaşam kalitesini etkileyen sağlık hizmetlerinin bir arada olduğu "sağlık turizmi", alanında, ülkemizde bu güne kadar olan gelişmelere bakıldığında ne yazık ki en iyimser yaklaşımla, 5 yıldızlı otellerimizde sadece termal turizm, nitelikli SPA, rehabilitasyon ve "event managament" olanakları turistlere sunulmuştur.

İnsan sağlığını batı ve doğu tıbbı anlayışında bir bütün olarak ele alan "Sağlıklı ve Uzun Yaşam" "AntiAging" felsefesi doğrultusunda sağlık hizmeti veren merkezlerin/enstitülerin sayısı, dünyada yeni bir sağlık trendi olarak, hızla yaygınlaşmaktadır. Bunların en eskilerinden olan "Anna Aslan Institute (Romanya) Avrupa'da ilk kurulan", "Institute for Aging and Health" (İngiltere), "One Life Plus (Singapur)", "Costagenics Age Management Institute (Kostarika)", "Hammer AntiAging Medicine Institute (Amerika), "Ryman Health Care Villages (Avustralya)", "Bumringrad hospital-Vitallife Center" (Bangkok), "Planet Hospital" (Amerika) isim yapmış örneklerdir.

 "Sağlıklı Yaşamak Sağlıklı Yaşlanmak" kavramları, WHO, ESF, NIH gibi dünyanın saygın sağlık otoritelerinin öncelikli gündemidir. Dünya genelinde insanın sağ- lık kalitesini arttırmak, ileri yaşta ortaya çıkacak bireysel fonksiyon kayıplarından, hastalıklardan doğan ekonomik çöküşlerin de önüne geçecektir. Tüm bu gelişmeler, planlanmakta olan yatırımların konseptini etkilemiş ve bu bağlamda, Türkiye'de yeni bir sağlık ya da turizm yatırımı yaparken, yukarıda açıklanan dünya ve Türkiye gerçeklerinden hareketle, -sağlık- öncelikli bir yatırım üzerinde durulması ve konsept olarak "Sağlıklı Yaşamak Sağlıklı Yaşlanmak" kavramlarının öne çıkarılması zorunlu hale gelmiştir.

Yasal Uyarı

Bu sitenin içeriği ziyaretçilerini bilgilendirmeye yönelik hazırlanmış olup sağlıkla ilgili konularda tıbbi teşhis, tedavi veya reçete bilgisi özelliği taşımaz. Site, sağlıkla ilgili tüm konularda en doğru bilginin hastayı muayene eden doktorundan öğrenilebileceğini savunur. Sitedeki bilgiler bu amaçla kullanılmamalıdır. Bu bilgilerin yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden bu site sorumlu tutulamaz.Bu sitedeki bilgileri kopyalama, nakletme veya diğer kullanımlar kesinlikle yasaktır. Web sitesindeki bilgilerin kullanımı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümlerine ve site sahibinin iznine bağlıdır. Tüm kullanıcılar yukarıda belirtilen yasal uyarıyı tamamen ve çekincesiz olarak kabul etmiş sayılırlar.