https://www.ahmetakgul.com.tr/ Prof. Dr. Ahmet Akgül - Bacak damarı tıkanıklığında, damar tıkanıklığını açmadan, kalp damar anjiografisi de yapılmalıdır !!

BACAK DAMAR TIKANIKLIĞINDA KALP ANJİOSU YAPILMALI MIDIR?

Bacak ağrısı nedeniyle çok sayıda hastamız gelmektedir. Bacak ağrısının nedenini araştırırken atar damar tıkanıklığına bağlı bacak ağrısı varsa hastada KLADİKASYO denen ağrılar olur. Bu, hastanın yürürken başlayan baldırlarda ağrısı demektir ve dinlenince geçmektedir. İlk başlarda yüzlerce metre yol yürümekle olan bu baldır ağrısı tedavi edilmez ise zamanla daha az metre yürümeyle ortaya çıkmaya başlar. Yine de tedavi edilmez ise bu sefer otururken, hareket etmeden yani istirahatte ağrılar başlar. Yine tedavi olmaz ise artık parmak uçlarında ve ayak topuklarında yaralar başlar. Hastada şeker hastalığı da varsa bu süreç daha hızlı ilerler ve şeker hastalığının sinirleri de bozduğu için diğer hastalar kadar ağrı ve acı hissetmez.

İşte böyle gelen hastamızın muayenesini yaptıktan sonra bacakları için Dopler ile damarlara bakmak gerekir ama biz bu durumda bir sonraki tetkik olan BACAK DAMAR ANJİOSU yapıyoruz ki sorunu daha hızlı ve ucuz bir yolla çözelim. Fakat bu hastalarda bacak anjiosu sırasında KOLDAN YAPTIĞIMIZ ANJİO ile aynı zamanda kalp anjiosonu da yapıyoruz. Neden mi, lütfen aşağıdaki gazete haberimi okuyunuz:

Bacak damar tikanikliginda kalp anjiosu



Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Klinik Şefi Prof. Dr. Ahmet Akgül, vücuttaki atardamarların dağılımının bir ağacın dalları gibi birbirleriyle ilişkide olduğunu belirterek, bu dalların herhangi birindeki tıkanmanın kalbin damarlarındaki tıkanmanın işareti olabileceğine dikkati çekti.

Akgül, yaptığı yazılı açıklamada, bacak ağrısının öneme alınması gerektiğini vurgulayarak, kansızlığa bağlı ağrı, bacakta yara, dinlenince geçen yürümeyle artan baldır ağrılarında hastaların direkt en yakın damar cerrahisi kliniklerine gitmesi gerektiğini kaydetti.

Kalp ve damar cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Akgül: "Vücuttaki atardamarların dağılımı, bir ağacın dalları gibi birbirleriyle ilişkidedir. Bu dalların herhangi birindeki tıkanma kalbin damarlarındaki tıkanmanın da olabileceğinin dolaylı göstergesidir" dedi.

Bu hastaların şikayetlerinin soğukta arttığını ve genellikle sigara içtiklerini aktaran Akgül, bu tür rahatsızlıkların ailede varsa genç yaşlarda da ortaya çıkabildiğini anlattı.

Akgül, açıklamasında şu bilgileri verdi: "Oksijeni bol, temiz kanı taşıyan atardamarların tıkanıklıklarında damar içindeki kanın beslediği alanda beslenme eksikliği oluşur ve özellikle efor yani hareket sırasında artan
ağrılar meydana gelir. Baldır ağrıları, ayak ağrıları ve zamanla beslenememeye bağlı istirahat ağrısı ve yaralar görülmeye başlar. Damar sistemi, birbiriyle bağlantılı bir ağdır. Tıkanıklığı başlatan bir uyarı varsa, bunun genellikle damarlarda sertleşme ve kireçlenmeyle oluşur ve tüm sistemin birlikte değerlendirilmesi gerekir. Sistemin çok ilginç bir koruyucu özelliği vardır. Damar tıkanmasıyla gelen hastalarımızda kalp değerlendirmesini kesinlikle yaparız. Bu hastalarımıza damar ameliyatı öncesi hem bacak damarını gösteren hem de kalp damarlarını gösteren anjiografi uygularız. Hastalarımızın çoğunda kalp damarlarında çok kritik daralmalar gördük ve önce kalp ameliyatlarını yaptık. Bacak damar tıkanmaları için daha sonra tekrar ameliyata aldık. Bacak damar tıkanıklığı olan hastalarımız ağrıları olmasaydı çok daha fazla yürüyebilir, efor yapabilir, böylece altta yatan kalp hastalığına bağlı kalp krizi geçirme olasılığı çok yüksekti. İşte bu nedenle bacak ağrısı hastamızın hareketlerini kısıtlayıp, belki de kalp krizine karşı hastayı korumuştur."
Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Klinik Şefi Doç. Dr. Ahmet Akgül, bacak ağrısında kalbin de incelenmesinin önemine işaret ederek, doktorlara şu önerilerde bulundu: "Hastamızda ciddi bir böbrek hastalığı yoksa ve başvurduğu klinikte kardiyoloji kliniği aktifse hastalarımıza ve cerrahlarımıza önerim, bu tip hastalarımızda kalpteki damarları da akılda tutmalarıdır. Erkek hastalarımız için aile hikayesi yoksa, 40 yaşının üstü, bayan hastalarımız için de menopoz sonrası bacakta damar tıkanıklığı varsa kalp anjiografisinin de yapılması yararlıdır. Çünkü vücudun atardamar sisteminin bir bütün olduğu unutulmamalıdır. Bacaktaki ağrı düzeltilir ve eğer tespit edilmemiş bir kalp hastalığı kalmışsa hastamız hareketlerini artıracak ki bu da yaklaşan bir kalp krizi demektir."


Damar, Damar Tıkanıklığı ve Yetmezliği ve Damar Hastalıkları ve Tedavileri için ayrıntılı bilgiye ulaşmak için lütfen tıklayınız  

Damar hastalığı ve "tedavisi yok, bu hastalıkla yaşamaya alış, bu bacak kesilir"  denilen hastaların tedavi sonrası yorumlarını okumak için lütfen tıklayınız  

Prof. Dr. Ahmet AKGÜL'ün özgeçmişine ulaşmak için lütfen tıklayınız

İletişim ve Randevu için lütfen tıklayınız   

Yasal Uyarı

Bu sitenin içeriği ziyaretçilerini bilgilendirmeye yönelik hazırlanmış olup sağlıkla ilgili konularda tıbbi teşhis, tedavi veya reçete bilgisi özelliği taşımaz. Site, sağlıkla ilgili tüm konularda en doğru bilginin hastayı muayene eden doktorundan öğrenilebileceğini savunur. Sitedeki bilgiler bu amaçla kullanılmamalıdır. Bu bilgilerin yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden bu site sorumlu tutulamaz.Bu sitedeki bilgileri kopyalama, nakletme veya diğer kullanımlar kesinlikle yasaktır. Web sitesindeki bilgilerin kullanımı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümlerine ve site sahibinin iznine bağlıdır. Tüm kullanıcılar yukarıda belirtilen yasal uyarıyı tamamen ve çekincesiz olarak kabul etmiş sayılırlar.