https://www.ahmetakgul.com.tr/ Prof. Dr. Ahmet Akgül - FİBROMİYALJİ Sorular: Sağlıklı Romatizma...

Fibromiyalji hastalığının tanısı nasıl konulur?


Merhaba Hocam, ben 34 yaşındayım ve benimde aynı şikâyetlerim var daha önce ağrı kaslarda yanma halsizlik yürürken zorluk çekme vücudunu sanki taşımama gibi sorunlarım var. Birkaç kez doktora gittim romatizmadan şüphelendiler kan tahlili yapıldı ama romatizma çıkmadı. Vitaminlerin eksik d vitamini, magnezyum. Ağrıların o yüzdendir dediler. Onları içtim ama hala ayni ve bu şikâyetlerin aynısı babamda da var ve o yaşından dolayı tabi daha ağır geçiriyor nerdeyse yürüyemiyor ve babamda çok doktora gitti ama bir sonuç elde edemedi. En sonunda fibromiyalji hastalığı olabilir dediler çünkü bütün şikâyetleri anlatıldığı gibi sizinle irtibata nasıl geçebiliriz?

Fıtık ve Fibromiyalji ağrıları arasındaki fark nedir?


Hocam iyi günler
Ben Fibromiyalji hastasıyım, yıllardır rahatsızım son 4-5 aydır günlük hayatımı yaşayamaz hale geldim. Bel fıtığım var gittiğim doktorlar bu kadar ağrının fıtıktan olmayacağını söylediler. Sizin bu konuda yapmış olduğunuz tedavileri gördüm, okudum ben de artık kesin bir tedavi istiyorum. Bu konuda nasıl yardımcı olabilirsiniz
Teşekkür ederim.

Yazmakla Bitmez Dertlerim


Fibromiyalji ile ilgili videolarınızı izledim aynı beni anlatmışsınız. Yıllarca doktor doktor gezdim en son bu teşhis konuldu, 41 yaşındayım bu şikâyetlerim en az 15 yıldır var gittikçe arttı çok şiddetli yaşıyorum. Ağrılarım oluyor her yerim ağrı içinde
ayaklarımın altı bile ağrıyor üzerlerinde gezerken acılar içinde kalıyorum. Antidepresanlar ağrı kesiciler bir işe yaramıyor. Beynim bulanık hep yorgunum beynim de hep yorgun. Yazmakla bitmez dertlerim hayattan koptum.
Hocam varsa bir çaresi bilgi almak istiyorum.

Ağrılarla Elden Teşhis Yaptırıp Yorumlattığımda


Merhabalar,
Ben Ayvalık’tan size yazıyorum internette fibromiyalji araştırırken sizi tesadüfen gördüm hasta yorumlarını okudum memnunluk derecesini görünce size yazmak istedim. Benim yıllardır bel ağrısı şikâyetlerim var çok önce baya olmuştu yıllar önce gittiğimde 3 yerimde bel fıtığı çıkmıştı. Uzun yıllar hiç gitmedim ağrı çekiyorum uyku doğru düzgün uyuyamıyorum belimde yanma bulaşık yıkarken bile ağrı oluyor yorgunluk gece ağrıdan genelde uyanma hiç rahat uyku uyuyamıyorum dönüp duruyorum. Ağrılarla elden teşhis yaptırıp yorumlattığımda fibromiyalaji hastası olduğumu yorumladı bana baktırdığım kişi, bununla ilgili sizden randevu alsam muayene tedavi mümkünüdür acaba doktor bey.

Yoksunluktan Sorun Yaşamadan Çıkmış Olsam Bile


Merhabalar,
3 yıla yakındır stres kaynaklı hastalık yaşıyorum. Ara ara Paxil adlı sakinleştirici kullandım. Başlıca sebebi stres kaynaklı yorgunluk, kızgınlık, vücut ağrısı, diş sıkması, ishal ve üşümedir. Paxil sonrası belirtiler büyük çoğunlukla kesilmiştir.
Beynimin kimyasal yapısını değiştirdiği için 2 ay önce ilacı tekrar bıraktım lakin, yukardaki semptomlar tekrardan gözükmeye başladı, yoksunluktan sorun yaşamadan çıkmış olsam bile diş sıkmam, romatizmal görünümlü kas ağrıları ve son zamanlarda yüksek derecede mide asidi ve hafif üşüme ve narinlik nüksetmiş bulunuyor.
Yardımlarınızı ihtiyacım, istirham ediyorum.

İyi günler,
Teşekkürler.

Tedavi Olmak İsteriz


Hocam selamlar,
Gaziantep’te ikamet etmekteyim, eşimde boyun fıtığı ve boyunda düzleşme var ve daha yeni teşhis olarak da fibromiyalji çıktı. Ayrıca diz kapağının arka taraflarında 6-7 tane varis var size gelerek tedavi olmak isteriz, bu işlemler kaç gün sürer ve nasıl bir yol izlenir. Malum eşimde bende çalışıyoruz ne gibi işlemler yapılır veya yaparsınız kaç gün sürer ve ortalama maliyeti bize ne olur saygılarımla kolaylıklar dilerim.

 

Sizi Keşfettim, Bizim Tek Çaremiz Olduğunuzu Biliyorum

Ahmet hocam iyi akşamlar. Annem sol baldırında zonadan sonra oluşan bir kist nedeniyle 2007 yılında plastik cerraha ameliyat oldu. Fakat ameliyat sonrası korkunçtu, her iki baldırda kasıkta boydan boya dikiş vardı. Kalçasının şekli bile değişmişti. Zamanla kalçadan diz kapaklarının üzerine kadar şişme, şekil bozukluğu ve de ağrı oluşmaya başladı. Yıllar içerisinde farklı branşlardaki doktorlara başvurduk. Ama takdir edersiniz ki sonuç alamadık. Lenfödem dediler lipödem hatta fibromiyalji dediler. Anlayacağınız maddi manevi tükendik. Sonunda sizi keşfettim, bizim tek çaremiz olduğunuzu biliyorum. Eğer iletişime geçebilirsek annemi sizin muayene etmenizi çok isterim. Umarım bize yardımcı olabilirsiniz. İyi akşamlar dilerim.

Tesadüfen Sizi Buldum


Merhaba,
Yaklaşık 10 yıldır çok kısa süre ayakta kalsam bile ayak bileklerimde şişmeler oluyor ve aynı zamanda fibromiyalji hastasıyım. Sanırım kronik yorgunluk ve ayakta duramama sebebi ile 10 ayrı doktora gittim (dâhiliye, ortopedi, nefroloji, psikiyatri, romatoloji) ve ne yorgunluğa ne de ayak bileği şişliğime teşhis konamadı. Lenfödem hastalığı diye bir hastalık olduğunu yeni öğrendim ve Google’dan tesadüfen sizi buldum. Muayeneye gelmek istiyorum ancak telefon numaranız yazmıyor. Mailime iletişim numarası yazarsanız randevu almak isterim. Umarım Anadolu yakasındasınızdır.
Teşekkürler.

Kaslarımın Düzensiz Çalıştığını Söyledi


Merhaba hocam,
Yaklaşık 2 yıl önce bahçe işleriyle uğraşırken bir anda vücudumda halsizlik ve yorgunluk başladı, sonrasında baş dönmesi ve anksiyete başladı vücudumda tutulmalar özellikle boyun kol ve bacaklarda başladı zor yürüyordum. Sonrasında doktor doktor gezmeye başladım kalp, fizik, dahiliye, nöroloji, romatoloji gibi genel olarak görünen bir rahatsızlık saptanamadı, psikiyatrist tedavisine başladım 6 ay süresinde kas gevşetici ve antidepresan (paxera) kullandım kısmen kullandığım süre içerisinde fayda gördüm. Şu an kuru iğne tedavisi görüyorum 2 seans gittim 3 ayda bir tam olarak faydasını anlayamıyorum şu an için tedavim devam ediyor, soğuk ve stresli anlarda ağrı ve yanma artıyor duygusal değişiklikler yaşıyorum çok çaresiz bir durumda hissediyorum kendimi. Fizik doktorum kaslarımın düzensiz çalıştığını söyledi, D3 magnezyum eksikliği var tahliller neticesinde rahatsızlık sonrası şekerde yükselme oldu en son 117 idi 3 ay önce. Hocam durumum bu bana yardımcı olabilirseniz memnun olurum. Allah'a emanet olun.

ÇOK MANTIKLI


Hocam,
Ben 15 senedir çok ağır derecede fibromiyalji hastasıyım. Çok tedavi gördüm fakat hiç bir sonuca ulaşamadım, sizi çok araştırdım ve uyguladığınız tedavi çok mantıklıma geldi, sizinle tedaviye başlamak istiyorum,  çok aradım fakat ulaşamadım. Sizinle bir ön görüşme yapmak mümkün mü?
Ben Batman merkezde yaşıyorum, bana yukarıda belirttiğim numaradan ulaşırsanız çok sevinirim.

Fibromiyalji ciddi ağrılara sebep olur mu?

Merhaba hocam. Eşim hipertroid. Kalp yetmezliği hastası. Aşırı stresli. Hep yorgun, uyku alamama, dinlenememe. Ayaklarda kollarda sıra ağrı. Gece aşırı ayak krampları. Ayaklarda donma ve yanma gibi şikâyetler ile hayata tutunmaya çalışıyor.75yaşında 95 kiloda. Bu durum Fibromiyalji olabilir mi?
Öte yandan bendeniz birkaç bölüme uğradığı halde ayak bileğimde ve el başarmak eklemlerimde artı dizilerde yılların ağrılarını maalesef bulamadık. Ayak bileklerimde feci ağrılar çekiyorum ve artıyor. Acı veriyor. Yürümekte zorlanıyorum. Bu da Fibromiyalji mi? Nerden başlayalım?

Fibromiyalji hastalığında ilaçların kontrolü nasıl olmalı?


3 yıldır fibromiyalji hastalığım var. Fizik tedavinin yönlendirmesiyle 2 senedir duxet, duxalta ilacını kullanıyorum. Şuan dozu düşürerek bırakma aşamasına geldik fakat ilacı azaltmaya başladığımdan beri ilk günkü gibi ağrılar çekiyorum. Sırt, kol, bacak, parmaklarımda ağrılar uyuşmalar karıncalanmalar yanma hissi nasıl geçirebilirim bu ağrıları, psikolojim bozulmaya başladı artık ağrılardan hiç bir şey yapamıyorum. Lütfen benimle iletişime geçebilir misiniz?

Sebebi belli olmayan her ağrı Fibromiyalji midir?

Hocam vücudumun belli noktalarında uzun suredir sebebi belli olmayan ağrılar var. İlk otururken kalça kısmımda uyuşma batmayla başladı. Daha sonra basenlerime yanlara doğru yattım yerlerde yanma sızlama etlerim çürümüş gibi ağrılar oluştu. Ayaklarımda diz altında bir dönem ağrılarım oldu. Pandemi süreciyle beraber sindirim sistemiyle beraber boğazda takılma hissi göğüste yanma oluştu. Ara ara baş ağrıları sırt ağrıları gözüküyor. Ağrılar bir bölgede azalırken diğer bölgede fazlalaşıyor. Bir süredir de bel kısmımda tutulmalar var oturup kalkarken kendimi düzeltmem 30- 40 saniyeyi buluyor. Göğüste yanmam ve böbrek kısmımda ağrılar var. Artık inancım hiçbir şeyden keyif alamıyorum. Doktora gitmeme rağmen sürekli bir sonuçta alamamak daha da yıpratıyor. Fibromiyalji diye bir hastalıktan şüphedendim. Belirtileri çünkü bana uyduğu için gittim doktorlar Fibromiyalji değilsin daha farklı semptomları dediler ama bir sonuçtan bulamadık. Sizce bu semptomlar Fibromiyalji olabilir mi? Yoksa daha farklı bir hastalık mı? Cevap verirseniz sevinirim.

 

Faydasını Görürsen Bunlarla Devam Edelim


Selamün alleyküm Ahmet Bey, size Konya'dan yazıyorum. 2019 yılının Kasım-Aralık aylarında sol bacağımda ve sağ bacağımda ağrılar başladı o süreçte sıkıntılı bir durum yaşıyordum fibromiyalji denildi. Aradan yaklaşık bir sene zaman geçti ama sol bacağımdaki ağrı aralıklarla hep devam etti. Geçen yıl doktor belindeki fıtıklar bu ağrıyı yapamaz aslında diyerek fizik tedaviye başladı fizik tedaviye gelip gitmek beni daha fazla yordu ve yarıda bıraktım.
Geçen yıl üniversite hastanesinde ortopedi alanında uzman bir doktora maddi olarak imkânımı zorlasa da muayene oldum bizlik bir durum yok dedi, kas ağrılarım için bazı iğne ve ilaçlar yazıp faydasını görürsen bunlarla devam edelim deyip gönderdi. İğne ve ilaçları aldım fakat hemşire olan komşumuz iğneleri vurmaya geldiğinde çok ağır ilaçlar olduğunu neye göre verdiğini öğrendiğinde de aslında bir teşhis koyulmadığını bir doktora daha sorup öyle kullanmamı söyledi. Bende artık yeterince bıktığım için bir daha doktora gitmedim.
Dün biraz yürüdüğüm için sol bağım yine ağrımaya başladı bu kez çok aşırı ağrıdı belimden sol tarafımdan kalçanın üstünden başlıyor kasığım diz kapağı çevrem ve bacak kaslarına kadar inen bir ağrı özellikle kalçamın üstünde bir yerde sanki et sıkışmış gibi bir acı oluyor basınca.
Çok uzun yazdım kusura bakmayın inanın hangi bölümden doktora gitmem gerektiğini dahi bilmiyorum az önce YouTube fan sizin bir videonuzla karşılaştım ve sormak istedim ben ne yapmalıyım dönüş yapmanızı bekleyeceğim.
Allah'a emanet olun.

Konu Çok Üşüyor Olmam


Merhaba,
Kısa bir süre önce bana Fibromiyalji teşhisi kondu. Sırtımda şiddetli ağrı problemi ile birlikte hastalığın diğer tüm belirtilerini de yaşıyorum. Maya ve ilaç alerjim var ama yaşam kalitemi en çok düşüren konu çok üşüyor olmam İzmir’de oturuyorum, bir kez fizyoterapi tedavisi gördüm masaj ve kuru iğne ile ama geçici bir çözüm oldu. Üçlü tedavi uygulamanız bu yüzden bana çok mantıklı geldi. İzmir den gelecek olmam sebebi ile tedavinin hangi aralıklarla ve ne kadar süreceğini öğrenmek istiyorum. Teşekkürler, iyi çalışmalar.

Vitamin ve mineral eksiklikleri ağrı durumunu nasıl etkiler?


Merhaba. Hocam. Ben yaklaşık iki yıldır hastayım doktor doktor dolaşıyorum. Çaresiz kaldım artık. Bir dönem çok yoğun depresyon panik atak dönemi yaşadım. Ardından birçok rahatsızlıklarım oluştu. Doktorlar bir şeyin yok diyorlar bana sadece kansızlık ve d vitaminim düşük. Psikolojik olabilir diyorlar. Benim artık ağrılarım dayanılmaz. Aşırı bir yorgunluk ve halsizlik var. Tüm vücudumda, kemiklerimde tarif edilemez bir ağrı oluyor. Sanki zonklar gibi. Grip olmuş gibi. Bu ağrı ile birlikte iştahsızlık oluyor. Bazen ter basıyor. Sıcak basıyor gibi oluyor. Ve bu günlerce sürüyor hiçbir şey yapamıyorum. Aynı zamanda sırt ağrılarım oluyor. Çarpıntı ve nefes darlığımda oluyor. Dayanamıyorum artık hocam. Kendim araştırmaya başladım ve size denk geldim. Yardım eder misiniz?

 

Huzursuz Bacak Sendromu ve bacaktaki Dolaşım Sistemi Hastalıkları nasıl ayırt edilir?


Hocam merhabalar, iç bacaklarımda kasıktan diz kapağıma kadar bir damar sertleşmiş bir şekilde ve ağrı yapıyor. Doktor ile görüştüğümde huzursuz bacak olduğunu söyledi. Psikiyatrist tedavisinde paxera 30 mg kullanmaya başladım, ama ağrılarım artmaya başladı konu ile ilgili yardımcı olur musunuz?

 

 

 

Yeni bir sayıyla well-ageing yayınlarımız devam ediyor. Sağlıklı yaşlanma ve yaşama, sağlıklı yaşlılık.. gibi kavramları içinde barındıran well-ageing dergimiz, yine gündemdeki sağlık konulu tartışmaları konusunda uzman kişilerle yapılmış röportaj ve araştırmalarla işliyor ve siz okuyucularımıza sunuyor. Dergimizi yayına hazırlayan öncelikle öğrencilerimize ve sonra konularında son derece profesyonel olan tüm ekibimize teşekkür ediyorum....

"Doktora gittim ama tedavi olamadım, şikayetlerim geçmedi" işte tüm bu tartışma ve gürültünün ana çıkış fikri.

-Peki şimdi ne olacak?

- Şurada bir tedavi yapılıyormuş, onu deneyeceğim

Buraya kadar ki konuşmaların çoğu sağlık profesyonelleri olmayan kişilerce yapılıyor, tabiri caiz ise "halk" tarafından. Oysa bu grubun içinde doktorlar, hemşireler bile var.

Peki, diğer tarafta yapılan konuşma nedir? Yani sağlık sunucusu görevini yapan, hastaneler, üniversiteler, doktorlar neler diyor?

-          Alternatif Tıp mı olur?

-          Bilimsel kanıtları olmayan tedavi mi olur?

-          Tedavilerin en az 10 senelik sonuçlarını görmemiz lazım

-          Şarlatanlık bunlar

-          Sağlığın alternatifi mi olur?

"Alternatif" kelimesini Türk Dil Kurumu birkaç kelimeyle açıklıyor: seçenek, değişik, farklı, karşı ve dalgalı (fizik dalında). Toplumumuz ise, "biri yerine diğeri" olarak algılıyor.

Aslında alternatif demek, zaten süreğen ve kullanımda olan bir sistemde değişiklik yapma anlamına gelir. O zaman işte durum biraz değişir.

Binlerce yıldır var olan "gözleme dayalı tıp" yani yaygın kullanımla "alternatif tıp", şu andaki "modern tıp" ın alternatifi olması mantıksız geliyor. Bu durumda modern tıp, alternatif tıbbın alternatifi oluyor. Ne de olsa modern tıp, alternatif tıbba göre çok yeni.

O zaman bu kavram kargaşasını kaldırmak lazım. Kaldırıldı da. Alternatif yerine "tamamlayıcı" geldi ki bence bu da yetersiz ve zorlama bir kelime.

Peki ne diyelim?

Yalnızca "tıp".

Çünkü, aslında "çünkü" sü yok, gerçek var: sağlık ve tıp zaten bir bütün. Peki bu tartışma niye? Modern tıp mı, tamamlayıcı tıp mı?

Sorun olarak gösterilen en önemli konu: bilimsel yayınlar.

Yani tamamlayıcı tıp uygulamasında yeteri kadar bilimsel yayın yok, metodoloji yok, uzun yıllar takipler yok, veri yok; oysa modern tıpta bunlar var, o yüzden "bilimsel" olan modern tıp ve diğer tüm uygulamalar şarlatanlık olarak kabul edilmiş ve edile geliyor.

 

Bilimsel yayınlar konusunda birçok il ve ülkede dersler veren, hem Editör hem de Yayıncı olarak yetkinliğim olmasına rağmen bu konuda bir açıklama yapmadan yalnızca bir konuya değineceğim:

Tıp ve sağlık alanında tedavilerde esas olan 2 sistem var:

-          Kanıta dayalı tıp

-          Gözleme dayalı tıp

Kanıta dayatılan tıp, işte bildiğimiz bu bilimsel yayınlar içinde basılan ve tıp literatürünü oluşturan işlemlerdir. Bir metodoloji uygulanır, birçok hasta ve/veya kontrol grupları oluşturulur, bir ilaç/malzeme/ameliyat tekniği uygulanır ve uygulanmayanlarla karşılaştırılır ve yayın yapılır. İşte bu yayın o kullanılan tedavi yöntemi için "kanıta dayalı tedavi" özelliğinin kazanılmasını sağlar. Yani makale basıldıktan sonra o tedavinin o dönem için uygun bir tedavi seçeneği olduğu bir nevi ispatlanmıştır. Daha sonra başka bir makale, bu tedaviye tam da karşı bir yayın da yapabilir. O zaman tedavi konularında akademik camia ikiye bölünür. Peki o anda karar neye göre verilir?

İşte o zaman "gözleme veya kültüre dayalı tıp" gündeme gelir.

"Bu konuda şöyle makale var, böyle de var, ama benim tecrübem şu yönde" der doktor ve kendi tecrübesine dayalı tedavi yapar. Zamanla bu tedavi o kurumun veya o kliniğin kültürü olur ve o hastalar o kültürle tedavi edilir. Yani modern tıbbın içinde de yer alan ayrışmalar ve kültürel tedaviler vardır, gözleme dayalı işlemler vardır.

İşte özellikle doğu tıbbı, ki bu ifade de yanlış, tıp evrenseldir, bu "gözleme dayalı tıp" konusunu binlerce yıldır uygulamakta ve makale yazmadan yalnızca kültürel olarak ustadan çırağa geçmekte ve günümüze gelmektedir. Peki sorun ne?

Modern tıpta makale var, tamamlayıcı da yok (ya da yoktu). İlki kanıta dayanıyor, ikincisi gözleme.

Artık bunlar değişmedi mi?

Hala mı ayırmak için mücadele edelim?

Ben, modern tıbbın içinde yetişen bir kalp ve damar cerrahı uzmanı olarak artık tıp ve sağlık kavramını kendi içinde ayırmıyorum. Alternatif, geleneksel, tamamlayıcı diye. Hastamın sağlığı ve şifası için güvendiğim her yöntemi kullanırım.

Her sağlık sunucusunun kendi ihtisas dalı içinde ter tip tedaviyi bilmesi ve gereğinde bizzat kendisinin uygulaması gerekir. İşte gerçek sağlık sunucularının yani doktorların bazıları alternatif diye, geleneksel diye bu tedavi tekniklerini öğrenmemesi ve/veya uygulamaması yeni sektörler oluşturmuş, tıbbiye nin "t"sinden anlamayanlar, umut vaat ederek bu tedavileri sunmaya başlamıştır.

Bu nedenle "şarlatanlar" ortaya çıkmıştır, çünkü biliriz ki, her boşluk dolmaya mahkumdur. 

 

Prof. Dr. Ahmet AKGÜL'ün Özgeçmişine ulaşmak için lütfen tıklayınız

FİBROMİYALJİ VE FİBROMİYALJİ HASTALIĞI ve TEDAVİSİ için ayrıntılı bilgi almak istiyorsanız lütfen tıklayınız

FİBROMİYALJİ TEDAVİSİ OLAN HASTALARIN yorumlarını görmek için lütfen tıklayınız  

İLETİŞİME geçmek ve RANDEVU almak için lütfen tıklayınız

Yasal Uyarı

Bu sitenin içeriği ziyaretçilerini bilgilendirmeye yönelik hazırlanmış olup sağlıkla ilgili konularda tıbbi teşhis, tedavi veya reçete bilgisi özelliği taşımaz. Site, sağlıkla ilgili tüm konularda en doğru bilginin hastayı muayene eden doktorundan öğrenilebileceğini savunur. Sitedeki bilgiler bu amaçla kullanılmamalıdır. Bu bilgilerin yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden bu site sorumlu tutulamaz.Bu sitedeki bilgileri kopyalama, nakletme veya diğer kullanımlar kesinlikle yasaktır. Web sitesindeki bilgilerin kullanımı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümlerine ve site sahibinin iznine bağlıdır. Tüm kullanıcılar yukarıda belirtilen yasal uyarıyı tamamen ve çekincesiz olarak kabul etmiş sayılırlar.