https://www.ahmetakgul.com.tr/ Prof. Dr. Ahmet Akgül - KALP Sorular: Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı ve COVID...

Ne Dediyseniz Hepsi Gerçekleşti

Hocam pandeminin başından beri ne dediyseniz hepsi gerçekleşti. Öngörülerinize hayranım. 8 aydır bütün metabolizmam bozuldu. Otoimmüniteyi aşıdan öncede etkiliyor. Sanırım oda insanların virüsten korkarak aşırı vitaminli beslenmesinden kaynaklı olabilir mi. Vitamin takviyeli beslenmeler falan otoimmün hastalıkları tetikler mi?

Sabah İlk Uyanma


Sabah ilk uyanma anında kalbimden tüm vücuduma dalga şeklinde uyarı yayılıyor. Kardiyoloji kalple ilgili sorun olmadığını söyledi ancak bu soruna yorum yapmadı. 1 yıl önce covite benzer hastalandıktan sonra başladı. O dönemde kan testlerinde covit negatif çıktı. Yıllardır çok düşük tansiyonlu iken yüksek tansiyon oldu ilaç başladım. Son bir kaç ay sol küreğimde arada ağrı oluyor ve bazen kas ağrısından farklı gibi hissediyorum.


Babamı Da Kurtarma Şansı Olur Mu Acaba


Saygıdeğer hocam,
Ben bir sağlık çalışanıyım pandeminin başından bu tarafa covit polikliniğinde pcr laboratuvarda çalıştım. Korunmama rağmen covid pozitif oldum iyileştim yalnız seker ve tansiyon hastası 66 yaşında babamı covid pozitif yaptım şuan çaresizim vicdanim beni olduruyor babam entube ve çok fazla oksijen ihtiyacı var akciğerler kötü. Bizde babam için ecmo cihazi kullanılırım. Doktorlarımı çok güvenemiyorum canla başla uğraşıyorlar onlara dua ediyorum. Kardiyoloji covid yoğun bakımda yatıyor, babamı da kurtarma şansı olur mu acaba. Lütfen bir sağlık çalışanı olarak babamı pozitif yaptıktan sonra sağlığını kaybetmesi beni vicdan azabından öldürecek hocam. Ben canimin parçasını bilerek öldürmek istemiyorum. Bana yardımcı olun lütfen. Hocam siz bir bilgi alıp babam için uygun olur mu sizce. Saygılar

Zatürre Başlangıcı Oldu


Merhaba hocam,
Almanya’da Sundern kentinde ablam yaşıyor. Böbreklerinde su eksilmesi nedeniyle oradaki bir hastaneye yattı idrar yollarında iltihaplanma olduğu serum ve benzer ilaçlarla tedavisi yapıldı. Hastaneye girerken covid testi yapıldı çıkarken yapıldı girerken negatif çıkan sonuç çıkıp eve geçince pozitif çıktı, birkaç gün ateş ve halsizlik oldu sonrasında nefes darlığı şikâyeti başladı kanındaki oksijen değerleri düşük çıktı zatürre başlangıcı oldu. Bugün itibariyle de ekmo cihazına bağlandı sizden ricam Almanya’da bu durumdaki hastaların iyileşme süreleri nedir ve Almanya Duesseldorfta bu konuda bilgi alacağım ve bize yardımcı olacak önerebileceğiz doktor var mıdır? Teşekkürler şimdiden yardımcı olursanız size minnettar olucum şimdiden teşekkürler.

En Güzeli Bu Virüsle Hiç Tanışmamak


62 yaşında ve bay-paslıyım. 4 ay önce inanılmaz korunurken kovid geçirdik eşimle. Hastaneye gitmedik ancak ben perişanım kontrollerimizi olduk. Ancak göğüs, bel, mide bağırsak 1 haftadır da oldukça yoğun olan ayaklarımdaki ağrılar. Bir odadan diğer odaya giderken ya da biraz ayakta iken en ufak bir aktivitede nefes nefese kalmak gibi, zaman zaman nabız yüksekliği, tansiyon dengesizliği gibi. Fakat 24 saatin ( zaten uyku çok kötü ) çok büyük bölümünde şiddetli ağrılar. Çok zor durumdayım Sayın Hocam eşimde ise halâ devam eden halsizlik ve yoğun saç dökülmesi var. Hocamın da dediği gibi en güzeli bu virüsle hiç tanışmamak. 4 ayda birçok kez Doktora gittim ancak şikâyetlerim artarak devam ediyor. Tedavi olmak istiyorum. Video için teşekkür ederim. Size ve takipçilerinize sağlıklar diliyorum.

Bütün Doktorlarımız Sizin Gibi Bilgili Ve İlgili Olsa

Ah hocam, 8 ay önce bağıra bağıra söylediniz ama maalesef üzülerek söylüyorum doktorlarımız kalbi daha yeni koronayla bağlantılandılar. Hiç ateş yaşamadım hiç öksürmedim 8 aydır kalbimden çok sıkıntılar çektim hocam. Bir doktorumuzda teşhisi koyamadı maalesef. Keşke bütün doktorlarımız sizin gibi bilgili ve ilgili olsa. Türkiye adına, insanlık adına size çok teşekkür ediyorum hocam iyi ki varsınız. Allah sağlık sıhhat mutluluk versin inşallah.

Sanırım Her Sorunun Cevabı Sizde

Teşekkür ederim. Bugün sıvıyı aldırdık. Adana'dan yazıyorum. Burada olsanız kesin sizin yanınıza gelirdik. Şuan ne yapacağımızı bilmiyoruz. Zatürre olarak başladı 5-6 kutu antibiyotik bitirdi eşim. Ağır ilaçlardı sanırım, hep böbrekleri ağrıdı, şuan antibiyotik içmiyor. Bir doktor biyopsi için son çare bana gel dedi, başkasına gönderdi. Sürekli başka doktorlara yönlendiriliyoruz. Hastane hastane dolaşıyoruz göğüs hastalıkları, kalp, göğüs cerrahisi, romatoloji tahliller genelde temiz. Kalp ve hepatite bakıldı onlarda temiz, ilk sıvı alındığında sıvı açık sarı- sarımsı renkteymiş bugün sıvıyı alırken çok ağrıtmış ve kanatmışlar sıvı biraz kanlıymış. Eşim 36 yaşında 7 Ekimdeki yüksek yada düşük çıkan değerler şöyle, albümin 4.21, total protein 5.82 , d-dimer 1.53 .. 27 Ekimde Neut 74.2, Lym 13.2, BA 0.1, CRP 22.55, sedimantasyon 18. Google da hangi soruyu yazsam sizin sayfanız çıkıyor, sanırım her sorunun cevabı sizde. Ne yapmamızı önerirsiniz?

Vücudumda Bir Kalem Gibi Hafifleme Oldu

Hocam ben 1 ay önce covid hastasıydım ve şuan bende şiddetli nefes darlığı başladı. Derin nefes aldım mı karnım çıkmıyor bile akciğerlerime ağrı giriyor. Bir de hocam vücudumda bir kalem gibi hafifleme oldu, kolumda ayağımda bunun nedeni covid ola bilir mi acaba?

Kalp Doktoruna Görünmeli Miyim

Merhaba doktorum, korona geçirdim 1.5ay oldu. Favimol prednal, corasprin kullandım. Coraspkul corasprin kullanıyorum, prednali bırakınca ateş başladı 37,2 göğüs doktoruna gittim. Ciğer filmi temiz çıktı kanda enfeksiyon görülmedi. Doktor yine de 200 lük bir antibiyotik verdi, penisilin grubuydu 7 gün devam ettim bıraktım. Ateşim geçti, antibiyotiği bıraktıktan sonra çabuk yorulma halim yine arttı 4 gündür. Dünden beridir de kalbimde acıya benzer ince bir sızı eşlik etmeye başladı ama ara ara. Corasprine devam ediyorum. Kalp doktoruna görünmeli miyim?

Pıhtı Testi Sınırda Çıkması Korkuttu

Hocam Merhaba D dimer testim 500 sınırda çıktı. Kovit Pozitifim 15 gün oldu. Tomografi ciğerde az miktar tutulum var demişlerdi. Pıhtı testi sınırda çıkması korkuttu. Sizce bu değer sorun çıkarır mı?

Bir Süre Sonra Bu Durum Geçer Mi?

Hocam 37 yaşındayım. Aralık ayında korona geçirdim sadece koku ve tat kaybı yaşadım. Hastalık esnasında sporuma devam ettim 10 km koştum hiç sıkıntı yasamadım. Ancak bu dediğiniz kalp ile ilgili çarpıntıları hala ara ara yaşıyorum. Kalbimin ritmi değişiyor sonra düzeliyor. Kardiyoloji doktoru ile görüştüm alakası yok diyor. Sizce ne yapmalıyım? Bir süre sonra bu durum geçer mi? Saygılar sevgiler.

Eşim Gözümün Önünde Eriyor Lütfen Yardımcı Olun

Eşim şu an 55 yaşında, 2007 yılında 41 yaşında kalp krizi geçirdi ve stent takıldı. Düzenli olarak coraspirin 100, delix 2,5 normal, beloc 50 kullanmaya başladık bu zamana kadar kullandık. Yılbaşı akşamından sonra, sol kolda şiddetli ağrı başladı arada spor yaptığı için biz spora bağladık. Kas ağrısı diye fizik tedavi uzmanı gördü, bant ve kas gevşetici ilaçtan aldık fakat 2-3 gün sonra nefes alamamaya başladı. Kovitden şüphelenip testi yaptırdık, negatif ve aynı gün tomografi çekildi ciğerlerin sol lobunda pnömoni kalpte su toplamış dendi. Avelox 400 mg kullanmaya başladık, 1 gün sonra nefes düzelti fakat ilacın bitmesine 2 gün kala ses kısıklığı ve konuşunca öksürük olmaya başladı. (Bu arada tanı konduktan sonra kardiyoloğa da gittik bizim takibimizi yapan doktor fakat kendisi kalp yetmezliğin var ama su toplamasını pnömaniden etkilenmiştir dedi ve coralan 5 mg verdi. Kontrol için yarın gideceğiz) Göğse kontrole gittiğimizde 15 Ocak 2021 bu kalbe olan baskının akciğerden kaynaklanmadığını, kalpte bir problem olabilir deyince aynı özel hastanede bulunan kardiyoloğa göründük. Bize hastanın kalbinin % 10-15 çalıştığı hastaya şoklu kalp pilinin acil takılması gerektiği söylendi. 1 hafta önce gittiğimiz kardiyoloğumuz, hiç böyle bir şey söylememişti.(antikor testleri de negatif geldi) halen öksürüğü sürmekte ve konuşamıyor konuşunca öksürük nöbeti geçiriyor. Pilin takılması için pnömoninin bitmesi gerek diyorlar, fakat eşim gözümün önünde eriyor lütfen yardımcı olun ben 40 yaşındayım ve eşimi kaybetmek istemiyorum. Bu kaybetme korkusunu ben 26 yaşındayken kalp krizi geçirdiğinde de yaşadım. Çok rica ediyorum ya siz yardımcı olun ya da ben İzmir’deyim İzmir’de başka iyi bir doktora yönlendirirseniz çok ama çok minnettar olurum. Cevabınızı bekliyor olacağım.

Hocam Bir Yol Gösterin

İyi günler hocam. 18 yaşında bir oğlum var. D dimer testi 1900 seviyelerinde çıkıyor. Doktorlar bir şeyi demiyor, bir tedavi vermiyorlar ayakları sürekli şişiyor. Hatta elinde’ dudaklarında ve yumurtalıklarında şişme oldu, karın ağrısı oldu. Kasım 2020 den beri sürekli bir yeri şişiyor. Bu şişlikler az bir şişlik değil balon gibi oluyor ayakları. Dudaklarında da anjiyo ödem oluştu. FMF Den şüpheleniyorlar. Ama sürekli bir karın ağrısı ve ateş yok. Test sonuçlarını bekliyoruz. Sabah romatoloji bölümüne gittik, akşam acile. Kanda sürekli enfeksiyon var. Antibiyotik alerjisi var. İlaç da vermiyorlar. Avil veya prednol gibi ilaçlar yapıyorlar. Serum takıyorlar. Her hafta acildeyiz. kovid19 testi hiç yapılmadı. kovid olduğuna dair bulgu yaşamadı. Ama d-dimer testi yüksek çıkıyor, bunun kovid 19 ile bir ilgisi de olabilir mi. Hocam bir yol gösterin. Çok zor durumdayız. Teşekkür ederim

Sizin Gibi Hekimlerimiz Olduğu İçin Kendimizi Çok Çok İyi Hissettik.

Sayın Hocam merhaba, webte video ve çalışmalarınızı gördük. Gerek anlatımınız gerekse tıbbi başarılarınızdan dolayı tebrik ederiz. İşini seven sizin gibi hekimlerimiz olduğu için kendimizi çok çok iyi hissettik.

Ne Yapacağımı Ve Nereye Gideceğimi Bilmiyorum

Hocam kolay gelsin. Annem sırt ve mide etrafındaki ağrıdan dolayı hastaneye gitti. Sonuçlarda çıkan crp tahlilinde 304 çıkması üzerine hastaneye yattı. 1 hafta bur da sadece antibiyotik tedavisi yapıldı ama crp ve şikâyetlerde azalma olmadı. Çekilen tomografi de kalp zarında sıvı bulundu. Şuan başka bir hastanenin yoğun bakımında yatıyor 6 gündür. Yapılan bütün tahlillerde ve tedavi yöntemlerinde nedeni bulunamadı. Ne yapacağımı ve nereye gideceğimi bilmiyorum. Sıvı duruyor şikâyetler devam ediyor, kafa ağrısı nefes almakta zorluk ve uyuyamama sorunları var. Lütfen yardımcı olun. Şimdiden teşekkür ediyorum.

Kalp Doktoruna Görünmeli Miyim?

Merhaba doktorum, korona geçirdim 1.5ay oldu. Favimol prednal, corasprin kullandım. Coraspkul corasprin kullanıyorum, prednali bırakınca ateş başladı 37,2 göğüs doktoruna gittim. Ciğer filmi temiz çıktı kanda enfeksiyon görülmedi. Doktor yine de 200 lük bir antibiyotik verdi, penisilin grubuydu 7 gün devam ettim bıraktım. Ateşim geçti, antibiyotiği bıraktıktan sonra çabuk yorulma halim yine arttı 4 gündür. Dünden beridir de kalbimde acıya benzer ince bir sızı eşlik etmeye başladı ama ara ara. Corasprine devam ediyorum. Kalp doktoruna görünmeli miyim?

Birçok Yerimde Ağrı Var

Yaklaşık 5-6 yıldır bu hastalıkla uğraşıyorum. Panik atak ve anksiyete problemim de var. Koronayla beraber ağrılarım ve anksiyetem daha da arttı. 5-6 aydır doktor kontrolünde selectra kullanıyorum ama çok bir faydasını görmedim. Birçok yerimde ağrı var ama benim en çok sıkıntı çektiğim konu göğüs ağrısı ve gaz problemleri ve nefes açlığı. Göğüs ağrısı ne zaman gelse kalpten olduğunu düşünüyorum buda panik atağımı tetikliyor sanırım. Şu anda size bunları yazarken göğsümün ortasında ağrıyla yazıyorum sayın hocam.

Çünkü Doktoru Karar Versin Diyorlar Ama Ortada Doktorumuz Yok

Hocam merhaba,
Annem 64 yaşında 90 kilo bir bayan 1 ay önce kovit oldu. Orta ileri tutulumla 6 gün hastanede yattıktan sonra 95 spo2 ile taburcu oldu. Günde 1 tane matofin, 1 tane 5 mg coveram, 3 tane thryamazol ve 1 aydır da beloc eklenmesiyle rutin kullandığı ilaçlar var. Hastanede 12 saatte bir kan sulandırıcı verildi ve taburcu olurken de 20 enjektör yazıldı evde yaptık. 31 Aralıktan beri kan sulandırıcı kullanmıyor bitti. 5 Ocakta tahlil için tetkik yaptırdık ve d dimeri yüksek geldi. 1.04, fibrojeni de yüksek ve plt si de referansın bir üst sınırında, ama dahiliye doktoru ben devam kullanımı için bir şey diyemem dedi. Yatış yaptığımız yerin doktoru ayrılmış ve bu konuda açıkçası kimden görüş almalıyım şaşırdım. Çünkü doktoru karar versin diyorlar ama ortada doktorumuz yok. Sizce oksapar enjeksiyon kullanımı devam etmeli mi?

Bir Şey Beni Uyandırıyor

Hocam akciğer filmlerinde ağır geçirdiğim tespit edildi. Acaba kalpte de ağır hasar mı bıraktı, üç kat merdivende ev işinde nefes nefese kalıyorum sol üstüne yatamıyorum bir şey beni uyandırıyor covid den mi dir hep. Saygılar iyi çalışmalar Allah’ım sağlığınızı bereketlendirsin.

Covitten Kalan Kalp Rahatsızlıkları mıdır?

Hocam bu favicovir ilacının kalıcı etkisi olabilir mi. 2020 Ekim ayında geçirdim. O gün doğada balık tutmaktaydım, üşüdüğümü fark ettim gece titreme üşümeyle uyandım gündüz eklem ağrıları o korkuyla test yaptırdım. Fakat ilginç olanı test sonucu çıkana kadar acilde vermidon iğnesi vuruldum ve sanki hiçbir şey yokmuş gibi ertesi gün akşama kadar durdum. Taki akşam pozitif olduğum haberiyle beraber tekrar baş eklem ağrısı ateş yok. Ve favicovir içince ağız tadımda bozukluk bacaklarımda uyuşma üşüme kat kat pijama çorap ve bir hafta sonra hafifleyip bitti. Ara ara kalp batar gibi oluyor merdiven çıkarken kesiliyorum yani eforlu bir şey yapamıyorum. Bu ilacı 8er tane içtik etkisi kalıcı olumsuzlukları var mıdır, yoksa dediğiniz gibi covitten kalan kalp rahatsızlıklarımadır. Saygılar Sevgilerimle.

Kalp Romatizmasına Çevirmiş Dedi

Hocam hayırlı sabahlar, internet de kendi başımın çaresine bakmaya başladım artık bu ağrıdan 3 aydır geçmeyen bu ağrıdan. Kovit tüm belirtileri vardı ve test yapıldı negatif çıktı 1 ay kadar eklem ağrıları devam etti ama bu göğüs ağrısı geçmedi. Kardiyolojiye gittim ritim bozukluğu dedi. Fizik tedavi ye gittim bir şey yok dedi, göğüsse gittim reflü dedi ilaçlarını kullandım ama gram fayda olmadı. Tekrar başka bir göğüsse gittiğimde doktor korona geçirmiş olabilirsiniz ve tedavi almadığınız için kalp romatizmasına çevirmiş dedi. Çok mantıklı geldi, çünkü bana ağrının biçimini şeklini birebir tarif etti. Yalnız sorun şu ki, yazdığı ilaçlar rantudil 90 mg geralgin 40 ilk başlarda ağrıyı kesse de şuanda yorucu hiç bir iş yapamıyorum sabahları özellikle çok ağrıyor. Bu arada ecopirin kullanınca bu ağrı geçiyor.

Her Doktorun Farklı Tanı Koymasından

Merhabalar hocam. 25 yaşında bayan hastayım 10 ay önce evlendim. Evlendikten sonra şiddetli sistit atakları başladı, antibiyotikler vs. derken sorun kalıcı olmaya başladı. Sistoskopi sonucu interstisyel sistit tanısı aldım. Buna ek olarak aynı dönem covid geçirdim ve yaygın vücut ağrılarım eklendi rahatsızlığıma. Tüm vücudumda sızlamalar oluyor, özellikle bacaklarda aniden iğne batması gibi çekilme gibi sızlamalar. Doktor doktor gezmekten yoruldum. Her doktorun farklı tanı koymasından, bizlik bir şey değil şu bölüme git demesinden. En çokta sonuç elde edememekten. Bana yardımcı olabilir misiniz? Hem tanı hem tedavi açısından?

Bahsettiğiniz Rahatsızlığı Engeller Mi?

Merhabalar Sevgili Hocam,
Bizde iki küçük çocuğum ve eşimle covid 19 geçirdik. Doktorumun tavsiyesi üzerine 1 aylık ecopirin kullandım. Acaba bu bir aylık kan sulandırıcı kullanmak bahsettiğiniz rahatsızlığı engeller mi? Lüleburgaz’dan Sevgiler

Pozisyon Dahi Değiştiremiyorlar

Merhaba Hocam,
Biricik annemiz 64 yaşında covid nedeniyle entübe oldu. Ventülatöre bağlı, değerleri çok düşüyor zaman zaman iyiye gidiyor. Oksenijasyon tolere edemediği için pozisyon dahi değiştiremiyorlar.
ECMO ve EKMO uygulaması nedir, bu uygulanabilir mi? Sizinle iletişime geçmek istiyorum. Konu acil,
lütfen yardım edin.
Saygılarımla

KOAH

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) tanımı, zaman içerisinde oldukça büyük değişikliklere uğramıştır. Son tanımlamada ''önlenebilir, tedavi edilebilir ve sistemik'' bir hastalık olduğu özellikle vurgulanmaktadır. Hastalığını bilinmeyen yönlerinin keşfi ile mevcut tanımlanan gelecekte de değişeceğine şüphe yoktur. KOAH gelişiminde rol alan risk faktörleri arasında en önemlileri sigara ve her türlü iç ve dış ortam hava kirliliği sayılabilir. Solunum yolu ile alınan her türlü zararlı gaz ve partikül maruziyetleri ile bireyler arasında genetik olarak KOAH'a yatkınlığa yol açan nedenler arasındadır. 

Kronik obstrüktif akciğer hastalığının (KOAH) patogenezindeki anahtar mekanizmanın sigara dumanında, hava kirliliğinde bulunan ve/veya mesleki maruziyetler sonucu karşılaşılan toksik gaz ve partiküllere akciğerdeki anormal inflamatuar yanıt olduğu düşünülmektedir. Ancak, sigara dumanına duyarlılıktaki kişisel farklılık, sigaranın bırakılmasından sonra da sebat eden inflamasyon, otoimmünite, apopitoz ve yaşlılığın etkileri gibi patogenezle ilişkili birçok önemli nokta hala aydınlanmış değildir. 

Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ilerleyici nitelikte solunum yolu darlığı ve hava akımı kısıtlılığı ile karakterize bir hastalıktır. Solunum yolunda oluşan değişiklikler geri dönmez ve aynı zamanda ilerleyici özellik taşır. Az da olsa atak sonrası görüldüğü gibi dönemsel değişkenliğe bağlı geri dönüşümlü KOAH olguları vardır. KOAH'ta en önemli fizyopatolojik değişiklikler; mukus hipersekresyonu ve siliyer disfonksiyon, hava akımı kısıtlanması, akciğer hiperinflasyonu, gaz alışverişinde bozulma, pulmoner hipertansiyon ve korpulmonaledir. Bütün bu fizyopatolojik değişikliklerin izlendiği KOAH artık sistemik ilerleyici bir hastalık olarak kabul edilmektedir ve günümüzde önlenebilir ve tedavi edilebilir hastalık grubunda yer almaktadır.

Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH)nda semptomlar yıllar içinde gelişmektedir. Hastalar genellikle 50li yaşlarda özellikle sabahları sinsice ortaya çıkan öksürük ve balgam yakınmaları ile prezante olurlar. Bununla birlikte eforla ortaya çıkan dispne, hastaların doktora başvurmasına neden olan ana semptomdur. Fizik muayene bulguları, FEV1 değerinin %50nin üzerinde olduğu hafif ve orta KOAH'lı hastalarda tanıda çok yararlı değildir. Ağır KOAHlı hastaların ise fizik muayenesinde tipik olarak fıçı göğüs, akciğer seslerinde azalma, kalp seslerinin derinden gelmesi, ekspiriyuımda uzama tespit edilebilir.

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH); hava yollarında inflamasyon,remodelling ve akciğer parenkim dokusundaki destrüksiyona bağlı olarak gelişen ilerleyici tipte bir hava akımı kısıtlanması ile seyreder. KOAH'ın 1990 yılında en önemli altıncı ölüm nedeni olduğu ortaya konmuştur. 2020 yılında ise KOAH'ın en önemli üçüncü ölüm nedeni olacağı hesaplanmaktadır. KOAH tanısı alan hastalar yalnız KOAH nedeniyle değil diğer hastalıklar nedeniyle de KOAH olmayanlara göre daha çok hastaneye yatmakta ve daha çok ölmektedir. KOAH'ın bazı sistemik etki ve eşlik eden hastalıklarla beraber olduğu görülmektedir. En belirgin olanlar; egzersiz toleransında azalma, iskelet kasında fonksiyon kaybı, osteoporoz, metabolik değişiklikler, aksiete/depresyon ve kardiovasküler hastalıklardır. Bunların özellikle hareketsizlik-kas kaybı-egzersiz performansında azalma döngüsünden ve sistemik inflamasyondan kaynaklandığı sanılmaktadır.

Tanısı semptomlar ve risk faktörlerinin varlığında konulan ve spirometri ile doğrulanan kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) kronik ve progresif seyirli sistemik bir hastalıktır. Bununla birlikte benzer semptomlar ve klinik bulgular nedeniyle astım, konjestif kalp yetmezliği, bronşektazi, tüberküloz ve bronşiyolit gibi hastalıklarla ayırıcı tanısının da yapılması gerekir. Alevlenmelerin, tedavi ve rehabilitasyon sonuçlarının değerlendirilmesi de gerektiğinden bir dizi tanı yöntemlerine başvurulabilir. Bunlar; solunum fonksiyonlarının değerlendirilmesi, akciğerlerin radyolojik görüntülenmesi, kan tetkikleri, balgam muayenesi, egzersiz testleri, yaşam kalitesi anketleri, elektrokardiyografi ve ekokardiyografi ile polisomnografi tetkikleridir. 

Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) tedavi edilebilir bir hastalıktır. Diğer kronik hastalıklarda olduğu gibi KOAH tedavisinde de çok yönlü yaklaşım önerilmektedir. KOAH tedavisinin ana hedefleri; semptomların rahatlatılması, sağlık durumunun iyileştirilmesi, akciğer fonksiyonlarındaki inişin önlenmesi, egzersiz performansının geliştirilmesi, alevlenmelerin önlenmesi ve mortalitenin azaltılmasıdır. Bu amaçlara ulaşabilmek için öncelikle hastaların tanılarının erken konulması ve izlemlerinin doğru yapılması gerekmektedir. KOAH'da; risk faktörlerinin tanımlanması, azaltılması ve kontrol altına alınması gerek tedavide gerekse de korunmada önemli adımlardır. KOAH'da farmakolojik ya da farmakolojik olmayan tedavi seçeneklerinden yararlanılabilir. Uygun tedavi planının seçiminde, hastaya özgü risk/yarar dengesi ve ve uygulanan tedavinin hastaya ve topluma maliyetleri göz önünde tutulmalıdır.

Pulmoner rehabilitasyon (PR) kronik solunum hastalığı olup, semptomatik ve sıklıkla günlük yaşam aktiviteleri azalmış olgularda kanıta dayalı multidisipliner, kişiye özel tedavi yaklaşımıdır. PR'nin temel hedefleri semptomları azaltmak, fonksiyonel durumu optimize etmek, yaşam kalitesini artırmak, hastalığın sistemik etkilerini geri döndürerek veya stabilize ederek sağlıkla ilişkili harcamaları azaltmaktır. PR programlarının en önemli bileşeni egzersiz eğitimidir. Hasta ve ailesinin eğitimi, vücut kompozisyonunun değerlendirilmesi ve gerekli olgularda nutrisyonel destek tedavi, psikososyal değerlendirme ve destek yaklaşımlar ve etkinliğin değerlendirilmesi de multisipliner uygulamaların önemli bileşenleridir.

 

Kalp Hastalıkları ve Tedavileri için ayrıntılı bilgiye ulaşmak için lütfen tıklayınız  

Kalp hastalığı ve "tedavisi yok, bu hastalıkla yaşamaya alış"  denilen hastaların tedavi sonrası yorumlarını okumak için lütfen tıklayınız  

Prof. Dr. Ahmet AKGÜL'ün özgeçmişine ulaşmak için lütfen tıklayınız

İletişim ve Randevu için lütfen tıklayınız   

Yasal Uyarı

Bu sitenin içeriği ziyaretçilerini bilgilendirmeye yönelik hazırlanmış olup sağlıkla ilgili konularda tıbbi teşhis, tedavi veya reçete bilgisi özelliği taşımaz. Site, sağlıkla ilgili tüm konularda en doğru bilginin hastayı muayene eden doktorundan öğrenilebileceğini savunur. Sitedeki bilgiler bu amaçla kullanılmamalıdır. Bu bilgilerin yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden bu site sorumlu tutulamaz.Bu sitedeki bilgileri kopyalama, nakletme veya diğer kullanımlar kesinlikle yasaktır. Web sitesindeki bilgilerin kullanımı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümlerine ve site sahibinin iznine bağlıdır. Tüm kullanıcılar yukarıda belirtilen yasal uyarıyı tamamen ve çekincesiz olarak kabul etmiş sayılırlar.