https://www.ahmetakgul.com.tr/ Prof. Dr. Ahmet Akgül - KALP Sorular: KORONA Virüsü (COVİD-19) ve Kalp Hastalıkları...

KALP VE ROMATİZMA HASTALIĞI

Merhaba hocam. Ben 20 yaşındayım bayan hastayım. Kalbimin alt kısmı ve yemek borusuna yakın tarafında her gün olan ağrı şikayetiyle kardiyolojiye gittim. Yapılan eko sonucunda kalpte doğuştan 2 mm delik olduğunu, ef 60, ias ince, mitral kapak gevşek yapıda, min ty, pab 23,pfo sonucuna ulaşıldı. Tee işlemi yaptırmam söylendi. Aynı zamanda sağ bacağımda 15 yaşından beri tutulma ve üzerine basamayacağım kadar şiddetli bir ağrı sebebiyle de ftr uzmanına gittim. 18 yaşındayken de aynı şikayetle gitmiştim ancak yaşım gereği böyle şeyler olmaz deyip (kastedilen hastalığın ne olduğunu bile söylemeden) beni gönderdi. Şu an 20 yaşındayım, 10 gündür sağ ayağımın üzerine basamıyorum ve yürüyemiyorum. Çekilen mr sonucunda sinovit olduğunu öğrendim. Kanda iltihap çıkmadı ancak sebebi bilinmediği için romatolojiye sevk edildim. Şu an günde iki kere aducetil 60mg kullanıyorum. Ağrım geçti, yürüyebiliyorum ancak hala bacağım eskisi gibi değil ve yukarı bacağımın iç kısmı yırtılacak gibi ani ağrılar yaşıyorum. Aynı zamanda genel cerrahide meme muayenesi yapıldı. Ultrason çekildi, şu an için zararsız. Yılda bir kere takip gerektiren aksesuar meme başı tespit edildi. Kardiyoloji uzmanı meme ve mide muayenesi istemişti, endoskopi yapılmadı ama dahiliye uzmanı da yemek borusunda küçük bir rahatsızlık olduğunu söyledi. Magrac günde 3 kere famodin günde 1 kere ilaç kullanıyorum. Bunların yani sıra göz kuruluğum ve hafif bir omurga eğriliğim var. 13 yaşında bir trafik kazası geçirdim. Araç sağ kolum hizasından belime çarptı. Ben sol tarafıma kafamı beton duvara çarparak şiddetli bir şekilde düştüm. Sadece belimin röntgeni çekilip bir sorun olmadığı söylendi. Hocam merak ettiğim kalp ve romatizma arasında bir bağlantı olabilir mi ve kalpteki problemlerin boyutu ve tedavisi hakkında bilgi verir misiniz?

DURUMU KRİTİK

Hastamız 79 yaşında bayan yoğun bakım ünitesinde tedavi altında durumu kritik oksijen seviyesinde sürekli oynama bir düşüyor bir yükseliyor. Yaklaşık 5 gündür yoğun bakımda doktorların söylediği kadarıyla durumu kritik öncesinde yaklaşık 40 yıl öncesine dayanan bir akciğer ameliyat geçmişi var. En son hastaneye yatmadan önce nefes darlığı olduğu tespit edildi, normalde ise astım şikayeti de mevcut. Kendisi anneannem oluyor en kısa zamanda dönmenizi rica ediyorum.

Kalp kaslari ve COVID Korona



Covid-19 hastalığında Kalp ve Damar Hastalıkları için yazdığım kitabı da (TIBBİ TERİMLERLE YAZILI) okumak için TIKLAYINIZ.

Covid 19 Kitabi Kalp ve Damar Cerrahisi



Aşağıda renkli yazılmış gazete haberinden sonra yazımızı okumaya devam edebilirsiniz, ayrıca gazete haberin orijanilini okumak isterseniz TIKLAYINIZ.

Prof. Dr. Ahmet Akgül: Corona damarları da hedef alıyor

Corona hastasina aort diseksiyonu ameliyati



Prof. Dr. Ahmet Akgül, dünyada şimdiye kadar yayımlanmış 3 ameliyattan birine imza attı. Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Akgül, bir COVID-19 hastasına aort yırtılması ameliyatı yaparak bir kez daha ilklerle literatüre geçti. Prof. Dr. Akgül'ün ameliyatı, Annals of Thoracic Surgery dergisinde yer aldı. Prof. Dr. Akgül, corona virüsünün asıl hedefinin sanıldığı gibi yalnızca akciğer değil damarlar olduğunu vurguladı ve tedavide kan sulandırıcıların önemini anlattı.

İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı, Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akgül, Temmuz ayında gerçekleştirdiği bir ameliyat ile önemli bir başarıya imza attı. Prof. Dr. Akgül’ün bu operasyonu ve corona virüsünün damarlarda yol açtığı tahribatı ile ilgili çalışması, dünyanın en önemli kalp ve damar cerrahisi dergisi olan Annals of Thoracic Surgery’de yer alarak tıp literatürüne geçti.

DÜNYADA SADECE 3 HASTAYA YAPILDI

Prof. Dr. Akgül, COVID-19 hastalarında virüs bulaşmış Aort Diseksiyonu (kalpten çıkan ana damar olan aort damarının yırtılması) ameliyatının, dünyada şimdiye kadar sadece 3 hastada gerçekleştirildiğini vurguladı. Prof. Dr. Akgül, virüsün damar içi ve duvarında yaptığı hasarı bizzat dokunarak, görerek ve ameliyat ederek kazandığı bilgilerin tıp literatürüne aktarılmasını sağladıklarını söyledi.

Prof. Dr. Akgül bu önemli ameliyatı, kendisini yetiştiren hocaları Prof. Dr. Oğuz Taşdemir ve Prof. Dr. Michael E. DeBakey'e ithaf ettiğini de sözlerine ekledi.

COVID HEM DAMARI HEM DE DAMARI BESLEYEN DAMARI BOZAR

“COVID-19 hastalığının ilk günlerinde, herkesin gözü akciğerlerde iken bile bu hastalığın asıl hedeflerinin başında damarların olduğunu söylemiştim.” diyen Prof. Dr. Akgül, virüsün damarlara olan etkisini şöyle anlattı:

COVID-19 hastalığının en önemli özelliklerinden biri damar üzerine olan negatif etkileridir. Damar duvarında iltihap yaparken aynı zamanda damar içinde de pıhtı oluşturmaktadır.

Corona virüsü, akciğerde bile hava keseciklerini saran çok ince damarcıkları hedefleyip, o damarları tıkayıp akciğer hastalıklarının artmasına neden olmaktadır.

COVID yalnızca damarı tutmaz; çok ilginç bir şekilde damarı besleyen damarı da tutmaktadır. Damarı besleyen damar, damar duvarını besleyen ve ismi ‘vazo vazoruma’ denen, çok ince damarcıklardır. COVID-19 hastalarında bu damarlar pıhtı ile tıkanır ve böylece beslediği damarın duvarı bozulur. Damarın içini döşeyen ‘endotel’ denen hücrelerde de iltihap olduğundan, damar yapısı hem içten hem de dıştan bozulur.

“EN ÖNEMLİ İLAÇ KAN SULANDIRICIDIR”

Corona virüsü tedavisinde kan sulandırıcı ilaçların önemine vurgu yapan Prof. Dr. Akgül, sözlerine şöyle devam etti:

Bu nedenle bana göre şimdiye kadar COVID-19 tedavisinde en önemli ilaç kan sulandırıcı ilaçlardır, çünkü pıhtılaşmayı önler. Hastada pıhtı olmasa bile corona virüsü bulaşmış ise pıhtı riski çok artmıştır ve kan sulandırıcı ilaç alması gerekmektedir.

Annals of Thoracic Surgery dergisinde de yazdığım gibi kan sulandırıcı bu hastalara başlanmalıdır.

Türkiye'de de hastalarda tanı alınca kan sulandırıcı ilaçlar başlanmaktadır.


ROMATİZMAL KAPAK HASTALIĞI

Benim sorunum çaresizliğim inanın yıllardır çok yoruldum. Doktor doktor gezdim, geçici çözümler oldu hep. Şu an 53 yaşındayım menopoza girdim. 2 yıl oldu. Bunun etkisinde üstüne eklendi, romatizmal kalp kapak rahatsızlığımda var. Bütün eklemlerin ağrıyor kol kaslarım, bacak kaslarım dizlerimde ayrı. Mutlu değilim canım bir şey istemiyor, bazen o kadar enerjik oluyorum, obürgün geçiyor. Çaresizim bende normal olmak istiyorum. Bu mümkün mu hocam, ne olur cevap verin maliyeti ne olur eşim emekli.

COVİD-19

İyi günler hocam, kolay gelsin. Ben Belçika’da yasıyorum. Pazartesi corona semptomları var diye bir hafta evde karantinayım. Öksürüğüm azaldı, biraz şurup aldım, ağrı kesici Dafalgan kullanıyorum ama karnımda midemin kenarlarında ve sırtım da çok ağrım var. Ateşim yok ama buradan nasıl yardımcı olursunuz bilmiyorum. Evdeyim ve doktor ilgilenmiyor, hastaneler zaten belli burada. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Korkuyorum da hocam. Şimdiden Allah razı olsun çok seri dönerseniz sevinirim.

Ama Bir Umut

Hocam merhabalar, iyi akşamlar. Kusura bakmayın geç rahatsız ediyorum. Size gün içerisinde bir dünya hasta yazıyordur. Cevaplamayacağınızı düşünüyorum ama bir umut. 14 Ekim günü covid oldum, akciğer tomografisi çekildim. Ciğere inmediğini söylediler. İlaç alarak hiçbir ağrı yaşamadan süreci tamamladım. Daha sonra 15-20 gün sonra aşırı sırt ve göğüs ağrısı yaşadım, yaklaşık 5 doktora göründüm kardiyoloji ve göğüs hastalıkları, 3 kere ekg, 2 akciğer filmi ve 1 kere de ilaçlı bt çektirdim. Akciğerde hiçbir şeye rastlamadıklarını covide bağlı olduğunu söyledi hepsi. Sonra bir 10 gün yine bir şey yoktu. Son 2 gündür yine göğüs ağrısı başladı, nefes alırken de zaman zaman sıkıntı yaşıyorum. Sizce kalple ilgili bir sıkıntı mıdır? Ne yapmam gerekiyor. Daha detaylı bir durum için covid sonrası siz böyle caselerle karşılaştınız mı? 36 yaşındayım, hiçbir kronik rahatsızlığım yok.

KEMOTERAPİ’NİN YAN ETKİLERİ DENDİ

Hocam teyzemin geçmeyen sulu morluk içinde çürüklerle dolu ayak yarası var. Kendisi kanser hastası biz Mersin’de yaşıyoruz kime götürdüysek doktora, “kemoterapinin yan etkileri “ dedi ve hepsi farklı ilaç tedavisi verdi ama geçmek bir yana ilerliyor. Size ulaşmaya çalıştık ama ulaşamadık, bize dönerseniz fotoğraf atmak isterim. Yapabileceğiniz cerrahi yada farklı bir tedavi varsa öğrenmek ister, randevu almak isteriz. Bize dönerseniz çok seviniriz. İyi çalışmalar. Corona’sız günler...

COVİD

İnternet sayfanıza bir mail yolladım. Korona virüste tedavi yönteminizin kullanılması hakkında. Buradan da yazayım kısaca. Madem bu korona virüs karbon monoksit oranını yükseltip solunumu engelleyerek öldürüyor. Bunun tek karşı tedavi yöntemi basınçlı oksijen odasında tedavi edilmesidir. Lütfen araştırmanızı asıl doğru çözümün bu olduğunun sorgulanmasını talep ediyorum. Bir bilim adamı olarak araştıracağınızı umuyorum. Kaldı ki gönüllü pek çok hasta bulacağınız kesindir. Aşı öldürebilir. Ama bu yöntem karşı koyacak hücrelerin canlanmasına, eksik olan oksijen desteğinin verilmesi ile aktif olacak antikoru oluşturacağına inanıyorum. Bu dönemde dünyanın en büyük sorunu oksijen yetersizliğinden dolayı oluşan hastalıklardır. Bilim dalınız bunun tek çözümüdür. Saygılarımla.

CORONA TESTİ POZİTİF ÇIKTI

Merhaba,
Bir konu hakkında sizden yardım rica ediyorum.
Annem ekim aylarında açık kalp ameliyatı ve kalp pili takıldı. 1 ay trakeostomili şeklinde sonrasında servise küçük solunum cihazıyla servise çıktık. Bir süre sonra taburcu edilecek. Geçtiğimiz aylarda akciğerde sıvı birikmesi oldu, antibiyotik tedavisi aldık. Şu an yine akciğerdeki sıvı birikmesiyle hastanede serviste yatıyor ve test yapıldığında Covid-19 testi pozitif çıktı maalesef. Şu anda Coumadin ilacını 3 gündür kestiler. İNR değeri yüksek çıktığı için sizce hayati bir risk olur mu? Cevaplayabilirseniz çok sevinirim, çok endişe ediyorum…
Teşekkürler.

COVİD-1

Hocam merhaba. Size danışmak istediğim bir konu var, bana yardımcı olur musunuz? Bende taşikardi ve kalp kapağında sarkma var. Ben kalp hastalığıyla kronik hastaya giriyor muyum Covid-19'dan dolayı? Dışarıya çıkmıyorum, doktora da gidemiyorum.

COVİD-19

Ahmet Bey merhabalar, kolay gelsin. Bildiğiniz gibi ben Almanya'dayım şu an. Büyük oğlum (33yaşında) üç dört gündür ateş içinde yanıyor. Aynen grip semptomları var ama öksürük yok. Ciğerlerim sırtım ağrıyor yatınca, canım çok yanıyor diyor. 184'ü aradı, aile hekimine gitti ama git evde bekle demişler. Az önce ateşi 39,5 'a ulaştı. İstanbul’da bir hastanede test yapıyorlarmış. Ne yapsak? Kardeşi abisini oraya mı götürse acaba? Delireceğim üzüntüden ben buralarda. Çaresizlikten size de böyle paldır küldür yazmak zorunda kaldım, kusuruma bakmayın lütfen.

BU DURUM KENDİLİĞİNDEN DÜZELİR Mİ?

Merhaba Hocam,
Ben Afrika’da çalışıyorum. İki ay önce Türkiye’den arkadaşım izinden geldi. Bende hiç bir sorun yoktu. O geldiği günden beri kalbim ağrıyor dedi. Bir hafta sonra aynı sorunları bende yaşadım. O günden beri araştırıyorum. Bende iki kez nüksetti ve hala kalpte tiz bir ağrı var gibi.
Hocam şöyle yaşadım; yorgunluk ve halsizlikle başladı. Ama yürüyecek dermanım kalmadı. İşten eve gidince uyumak istedim ama uzandığımda kalbim duruyor resmen nefesim kesiliyordu. Yani sanki ölüyordum. Uykuya dalsam ölüyorum gibi. İnternetten nefes alma hareketlerine baktım göğüs açma hareketleri falan. İyi geldi hareket edince nefes alıyordum, yatınca kalbimin durduğunu hissediyorum. O zamanda gece vardiyasında çalışıyordum. İki gün çok ağır yaşadım. Sonra gündüz vardiyasına geçtim bol su ve güneş aldım. (Bana kalırsa Corona’nın en büyük düşmanı güneş.) Ağrılar azaldı iyileştim derken 27 gün falan sonra nüksetti. Ama ilki gibi ağır değildi. Bir gün çok ağır geçti.

Arkadaşım 10 gün falan yattı. O hastaneye gitti Corona testi oldu. Sonuç gelmedi kayboldu falan dendi. Ben şu an tiz bir ağrı yaşıyorum çok rahatsız etmiyor beni ama eski gücüm yok. Eklemlerde biraz ağrı var. Burada doktor, ilaç imkansız gibi. Bu kendiliğinden düzelir mi? Ben gün aşırı avokado tüketmiyorum, bol meyve tüketiyorum. İlk olduğu günden beridir sigarayı bıraktım.

NEFES DARLIĞIM VE KALP ÇARPINTIM VAR

Ahmet Bey Merhaba,
Corona üzerine yazılarınızı okuyup söyleşilerini izleyince size başvurma ihtiyacı duydum. İlgilenirseniz memnun olurum, gerekirse mümkün olan ilk zamanda da muayenesine gelirim.

Şu an Moskova’dayım, sınırlar kapalı olduğundan, virüs taşıma şüphem nedeni ile ve Türkiye'deki yurt karantinası sebebi ile gelmiyorum.

Test sonucum negatif çıksa da, geçen bir ay içerisinde, 3 gün süren nefes darlığı ve nefes darlığından 2 hafta sonra da 4-5 gün süren kalp çarpıntısı yaşadım. 43 yaşındayım, bugüne kadar ne nefes darlığı ne de kalp çarpıntısı yaşamıştım.

Nefes darlığının 3. gününde (28 Mart günü) polikliniğe gidip sorunumu anlatıp Corona testi yapmalarını rica ettim, Nefes darlığı öncesi ateş, öksürük, boğaz ağrısı vs. yaşadığımdan, doktor, evde süreci geçirmemi, nefes sorununun artması halinde aramamı ve hastaneye göndereceklerini söyledi. (Poliklinikte tansiyonum 135-80 ölçüldü)
Bundan sonraki süreci evde geçirdim, 8 nisan da hastaneye giderek Covid-19 testi yaptırdım, 3 gün sonra negatif olarak sonuç iletildi.

12 Nisan gecesi, ciddi kalp çarpıntısı yaşadım, gece uyuyamadım, gündüz sorun yoktu, 13 Nisan gecesi çarpıntı vardı, ancak uyuyabildim, gece kalp çarpıntısı ile uyandım. 14 Nisan günü kardiyoloğa giderek durumu anlattım, Covid-19 testinin negatif çıktığını, ancak virüsü kapmış ve iyileşmiş ve süreci geçiriyor olabileceğini söyledim. Kardiyolog, EKG, kalp ve atardamar ultrasonu, kan testleri ve 24 saatlik EKG yi yaptırdı, sonuçta, “sadece kolesterol (218 mg/dL) ve trigliseridin (245 mg/dL) yüksek olduğunu söyleyip” kolesterol düşürücü ilaçlar verdi. “Durumun Covid-19 ile ilgisinin olmayacağını” söyledi. Sanırım 2 hafta kadar önce, Covid-19'un kalp üzerindeki etkileri bugünkü kadar yaygın tartışılmıyordu.

Ancak, son günlerde sizlerin de yaptığı açıklamalardan görüldüğü üzere, Covid-19 kalbi ve damarları da etkiliyormuş ve bu durum beni tedirgin etti.

Şu an kalp çarpıntım yok, nefes darlığı yok. 1 aylık bu sürede herhangi bir tedavi almadan, hiçbir ilaç kullanmadım. Eğer virüs ile enfekte olmuşsam ve bu sorunlara Covid-19 sebep olmuş ise, kalp çarpıntısı yaşamış olmam nedeni ile covid tedavisi önerir misiniz? Ve ya nasıl hareket edeyim? Virüs ile enfekte olmuşsa virüs akciğer, kalp ve damarlarda hasar bırakır mı veya bırakmış ise belirtileri olur mu?

Yol gösterici olursanız memnun olurum.

İyi çalışmalar, Saygılarımla

KALP KISMINDA AĞRI HİSSEDİYORUM

Hocam Merhaba,
Bundan bir ay önce yapılan sürüntü testim pozitif çıkmıştı fakat akciğer tomografisi temizdi. Tek belirti koku ve tat kaybıydı. Son günlerde kuru öksürük başladı bende tekrar hastaneye gittim. Tekrar akciğer tomografisi çekildiğinde az miktarda doluluk ( 2 küçük nokta) olduğu söylendi ama ikinci sürüntü sonucu negatife dönüştü. Son 2-3 gündür de kalp kısmımda ağrı hissediyorum size muayene olmak istiyorum.

KALP KRİZİ YAŞAMAKTAN KORKUYORUZ

Ahmet hocam merhaba,
Youtube kanalınızda izlediğim bir videonuzun altına yorum kısmına da yazdım,buradan da yazmak istedim.
Babamın 93 yılında ilhan Paşaoğlu tarafından sol mitral kapağı değiştirildi.
Su an 63 yaşında
Biz geçtiğimiz 3 haftada annemde covıd-19 geçirdiğimizi düşünüyoruz çünkü herhangi bir test yaptırmadık ancak birebir ikimizde de aynı gün aynı belirtiler yaşandı.
Boğaz kesiği şeklinde başlayan ağrıların ardından boğazda sertlik ve kuruluk oluştu. Ardından kalpte çarpıntı ritim bozukluğu,
Bel baş ve sırt ağrıları oldu özellikle üşüme çok fazla oldu, ateş ve öksürük hiç olmadı. Bu süreçte çok iyi beslendiğimiz için de olabilir, bir şekilde iyileştik. Kalp çarpıntıları belirli aralıklarla hala mevcut.
Fakat şu an boğazda gıcık ağrı babamda da başladı ve biz çok endişelendik.3 gün önce Ankara Güven Hastanesi aciline gittik. Boğazını kontrol eden doktor boğazda bir şey göremeyince tomografİ istedi. Tomografilik bir durumu bence yoktu çünkü ciğerlerinde bir problem yok şu an. Hızlı covıd testı pcrtestı yapmadı.
Tomografi haliyle temiz cıktı kan sonucu temiz cıktı. Sadece INR sinin 3 olduğunu yüksek olduğunu söyledi. O da bu sıralar çok fazla yeşillik salata yedi. Onların kanı sulandırdığını düşünüyorum.
Erken teşhisin önemli olduğunu söylüyorlar. Biz babam için çok endişeleniyoruz çünkü bizde olan virüs her ne ise annemde ve bende çok fazla kalp çarpıntısı yaptı ve babam 1 aydır evde belikli bizden bulasan bir virüs durumu söz konusu.
Bu aşamada biz ne yapmalıyız.Daha da ağırlaşmasını mı beklemek gerekiyor illa.Bu aşamada ne yapmalıyız.
Belki de biz bizdeki belirtilerle acile gidip hızlı test ya da tomografi talep etmeliydik ancak boğaz kültüründe bir şey çıkmayabilirdi aynı şekilde tomografide çünkü ciğerlerimiz ile ilgili bir problem olmadı. Öksürük ateş olmadı.
Şu an endişeli şekilde bekliyoruz. propolis takviyesi yapıyoruz ilaçlarını düzenli kullanıyor. Parol veriyoruz bir de ama ani bir kalp krizi yasamaktan korkuyoruz. Bizde yaklaşık 20-25 gün sürdü hastalık babam şu an 10-11. günlerinde. Ne yapalım sizce lütfen yardımcı olun, ilgi ve alakanıza teşekkür ederiz.
Saygılarımızla

COVID Tedavisi ve EKMO



COVID-19 ATLATTIĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUZ

Ahmet Hocam merhaba,
Ben ve annemde yaklaşık 3 haftadır öksürük ateş olmadı ancak diğer bütün belirtiler mevcut şekilde. Covıd- 19 atlattığımızı düşünüyoruz. Çarpıntı, ritim bozukluğu, bel, baş ağrısı, boğaz ağrısı vs bütün semptomları yaşadık. Hala devam eden kalp çarpıntısı da mevcut. Bunun üzerine babamda da başlayan boğaz ağrısının ardından özel bir hastanenin aciline gittik. Boğazına baktı muayene etti ve boğazda bir şey olmayınca tomografi çekildi. Kan alındı. Tomografi sonuçları temiz çıktı. Kanda INR yüksek dedi. Boğazdan hızlı test yapılmadı. Babamın sol mitral kapağın 1993 te İlhan Paşaoğlu tarafından açık kalp ameliyatı yapılarak değiştirilmişti. 63 yasında şu an. Süreç bizi oldukça endişelendiriyor. Biz annemle hafif atlatmış olabiliriz. Babamda bizde belirtiler mevcut. Ben kendimizdeki belirtileri gün gün bir kenara not aldım. Bizde akciğerlerde bir sıkıntı olmadı ancak kalple alakalı ritim bozukluğu çarpıntı çok fazla oldu. Ateş olmadan öksürük olmadan hastane bizi ciddiye almadı. Erken teşhis önemli deniyor. Biz bu durumda ne yapmalıyız?

COVİD-19 A

Hocam, merhaba. Covid-19 ile ilgili yazınızı okudum. Bu virüsün kalp yetmezliğine sebep olacağını söylemişsiniz. Ben göğüste baskı, düğümlenme, sırt ağrısı, sersemlik, bulanık görme şikayetleri yaşıyorum yaklaşık üç haftadır. Göğüs hastalıklarına gittim. Röntgen çekildi. Bir doktor bronşit dedi, bir başka doktor herhangi bir sorun olmadığını söyledi. Bronşit için antibiyotik kullanıyorum. Hiç ateşim olmadı, boğazım ağrımadı. Bazen öksürüyorum , çok zorladığımda. Virüs bu semptomları göstermeden kalbe zarar verir mi? Korkudan hastanelere gidemiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.

COVİD-19 D

Hocam iyi günler. 40 gündür salgın sebebi ile ilgili çok stres yaptım. Arkadaşım 2 gün Almanya'ya gidip geldi.1 ay aynı evde kaldık. 1 hafta sonra bende huzursuz bağırsak sendromu ve göğüs ağrısı başladı. Grafi tomografi çektirdim temiz çıktı. 3 hafta süreç böyle devam etti. 8 gündür ağrı omuz, kol, ayak, bilek, dirsek, bel her yere yayıldı. Gece uyku hiç yok. Bağırsak sendromu devam ediyor. Sık sık idrara kalkmaya devam ediyorum. Bunun üzerine yeniden tomografi çektirdim, kan testi yaptırdım ve covid testi yaptırdım geçen hafta. Hepsi de temiz çıktı. Ağrılarım ama çok arttı. Bu hastalığa yakalalandığımı düşünüyorum. Size ulaşmak istiyorum.

COVİD-19 B

37 yaşındayım. 9 gün önce akşam saat 20:30 gibi işten çıkarken bayılma baş dönmesi hissi yaşadım. Öğle yemeğimi 12:00 gibi yediğim için açlıktan olduğunu düşündüm, birşeyler atıştırıp eve geldim. Eve geldiğimde ateşim 37.7 idi. Parol alIp istirahat ettim. Gece iyiydim, ertesi gün iyi hissedip işe gittim. geçen hafta perşembe -cuma- cumartesi tekrar ateşim çıktı 37,5 müdahalesiz indi. Pazar günü ateşim yoktu, halim iyiydi. Pazartesi günü tekrar ateşim yükseldi ve başım döndü, kalbimde çarpıntı hissi, pırpır ve huzursuzluk vardı. Bu hafta pazartesiden beri evdeyim, salı ve çarşamba yine akşam 9 gibi çıkıp 11 gibi inen bir ateş oluyor 37,5 \37.7 arası. Sonrasında halsizlik, çarpıntı, renkte beyazlık, nefeste düzensizlik, mide de yanma ve gaz çıkarma akabinde geldi. Perşembe gününden itibaren tuvalet hissi ama tuvalete gidince bir şey olmaması? Perşembe günü gece 3 civarında uyandım, 6 civarına kadar bir daha uyuyamadım, istemsiz kalp atışımı takip ettim. Devamlı esneme, çarpıntı ve nefes düzensizliği yaşadım. 6 da uyuyup 9 da tekrar uyandmı. Perşembe gecesi uyuyamadığım için sabah doktora gitmeyi düşündüm, cuma günü kan ve Covid-19 tahlili yaptırdım ve BT çekildi. Herhangi bir hekim göremedim. Ancak bunları yaptırdığım hastane tahlillerin temiz olduğunu ancak Covid testinin 5 güne kadar çıkacağını söyledi. Tahlil sonuçlarını ekte paylaşıyorum hocam. Annem durumdan dün haberdar oldu ve sizin ATV yayınınızdaki aşağıdaki linki bana gönderdi.

COVİD-19 C

Bugün paylastığınız bilgi dikkatimi çekti. Ben devlet memuruyum. Bir ay önce henüz Türkiye’de virüs teşhisi konulmamışken daireye bir avukat gelmişti. İki gün önce İtalya’dan geldiğinden bahsetmişti. Bundan birkaç gün sonra ben hastalandım ama tabi aklımıza virüs hiç gelmedi. Ağlatan bir öksürük ve boğazıma yumruk yemişim gibi bir ağrı ve baskı hissediyordum. Boğazım sanki yutkunurken hissisleşmişti. Sanki kurutulmuş gibiydi. Sonrasında iyileştim. Evdeki herkes sırayla hasta oldu vs. Ben o günden sonra sürekli kalbinde rahatsızlık hissediyorum.

BAŞ DÖNMESİ

O gün okulda saat 9 civarı hafif başım dönmeye başladı. Saat 12 civarında kalbimde çarpıntı oluştu ve nefesim daraldı. Yaklaşık 3-4 sene önce kalbinde açıklık var demişlerdi. Doktora gittik doktor kalbinde açıklık var biraz ama dedi çarpıntı yapacak kadar büyük bir şey değil dedi haftaya pazartesi bana bir makina takacaklar. 24 saat telefon vs şeylere bakmayacakmışım.

ÇARPINTI OLUYOR

Ahmet bey merhaba. Bu şekilde sorabilmem mümkün mü bilmiyorum ama şu aralar doktora da gidemediğim için salgından dolayı. Sormak durumunda kaldım size.

Ben de ara ara çarpıntı oluyor ve ellerin kaşınıyor bu esnada. Daha önce üç kere doktora gittim. Biri yakında zamanda üç ay önceydi. Ama bir şey çıkmadı. Tansiyonum genelde düşük hiç yükselmedi sık sık ölçtürürüm.

Bu çarpıntı ile biraz da mide bulantısı gerginlik hali de oluyor bende. Ama çözemedim neden. Daha önce de kalp krizi geçiriyorum diye hastaneye gittim testlerin normal çıktı yine. En son böyle 4 sene önce olmuştu. Sonra bitmişti. Bu aralar yine başladı. Ne yapmalıyım sizce.

Şimdiden teşekkürler iyi çalışmalar.

KARINDA AĞRI VE AORT GENİŞLEMESİ

Hocam ben 8 ay önce doktora gittim, muayene oldum. Dediği şu; kalbinde bir şey gözükmüyor. Aort genişlemesi var dedi. Tehlikeli bir durum yok dedi. Göğsümde sol meme altında bastırınca acı var. Geçtiğimiz günlerde bir özel hastaneye gittim. Ultrason çekildi. Sadece minimal safra kesesinde çamur var dedi. Abdominal aortta genişleme saptanmadı. Acaba neden olabilir? Arada yanma oluyor.

COVID-19

Değerli hekim. İlim sahibi doktor maalesef dünyada çok yok.
Kendi kararımla kardiyolojiye gittim, hikayem aşağıdadır:
Covid-19 3 kez pozitif ve son test negatif çıktı. 31 martta ilk test yapıldı. 14 Nisan son testim yapıldı. Halen göğüsteki ağrım geçmedi.( 24 Nisan)
Kardiyoloji Troonin I. 2pg/mL çıktı.
Değer 0-17,5 pg/mL girdiği için tedavi başlanmadı.
Tedaviye gerek bir durum var mı? Randevu alabilir miyim?
Saygılarla.

COVID-19 VE KORONA

İyi günler doktor bey. Ben Avustralya’da yaşıyorum. Annem ise Denizli’de yaşıyor. Kendisi 67 yaşında. Şu an boyu tam olarak kaç bilmiyorum ama 1.63 m civarı, 100 kg yaklaşık. 15-20 yıldır da kalp hastası. Kalp kapakçıklarında sorun var. Detayları bilmiyorum ama kireçlenme nedeniyle kan kaçırıyor sanırım. Şimdiye kadar günlük bir doz ilaçla sorunsuz hayatına devam ediyor ve her 6 ayda bir kontrole gidiyordu. Geçen ay ağır bir grip geçirdi (corona degil), ve kalbi çok kötüleşti. Nefes problemi ve yorgunluk çok arttı. Korkudan zorla hastaneye gittiler. Bir gün yatış yaptırıp çıkardılar. İlacını birden ikiye çıkardı doktoru, bir de iki günde bir kullanacağı şekilde idrar söktürücü verdi. Annem ilk basta iyiyim diyordu ama bir hafta gecti, yine kötü hissetmeye yani hafif nefes darlığı ve devamlı yorgunluk hissetmeye başladı. Gittiğimiz hastanede çok fazla Corona vakası var, ne yapacağımızı şaşırdık. Yoksa hemen hastaneye gideceğiz ama hastaneden virüs kapacak diye de korkuyoruz. Sizce bu şekilde havalar ısınıncaya kadar (bir ay) idare edebilir mi? Yoksa hemen bütün riskleri alıp bir özel hastaneye mi başvurmalıyız? Çok teşekkürler.

İÇ VARİS

Merhabalar. Babama bir süre öncesinde iç varis teşhisi konulmuştu. Kendisi çok fazla dikkat eden biri değildir. Şu an 72 yaşında. Sol bacağında özellikle kızarıklık, şişlik mevcut. Ayaklarının yandığını söylüyor. Ankara'da ikamet ediyoruz ve virüs sebebiyle hastaneye gitmeye korkuyoruz. Evde herhangi yapabileceğimiz bir şey var mı yoksa acil gitmemiz şart mı?

HASTANEYE GİTME RİSKİ

33 yaşında 2 çocuk sahibi bir anneyim. 1,5 yıl önce 2. bebeğimi doğurdum şu an emzirme sürecim devam ediyor. Bundan 6 ay öncesinde yani 2019 gibi 2 bacağımda da herhangi bir yere çarpmadan parmak izi kadar büyüklükte morluklar oluşmaya başladı. Mor olan yerler bastırınca acıyordu başka bir sıkıntı vermiyordu bana. Bir yerde çıkıyor birkaç gün sonra orası geçip başka yerde çıkıyordu. Ben ne olur ne olmaz hematoloji bölümüne gittim. Gerekli tahlilleri yaptılar değerler normal çıktı yorgunluk ve stresten olabilir dedi hoca. Bir kaç ay sonra geçmişti ta ki 1 ay öncesine kadar. Şimdi yine iki bacağımda aynı şekilde morarmalar başladı ve özellikle sol bacağımda ve göbeğimin sağ tarafında kalp atışı gibi atmalar oluyor göbeğimdeki bayağı dışarıdan bile görünüyor atışı. Malumunuz bu süreçte etrafta bu virüs varken bir hastaneye gitmeyi gözüme kestiremedim hocam. Tavsiyeniz ne olur? Ne yapmalıyım? İlginize şimdiden çok teşekkürler. Küçük çocuklarım var o yüzden endişeliyim önemli bir şeyse ihmal etmek istemiyorum. Rabbim razı olsun.

AKCİĞER RÖNTGENİ

Kızım 21 yaşında korona virüs aldı, mart dan bu yana evde. Semptomları geçirdi, en son tat ve koku almada sorun vardı düzeliyor. Fakat son iki gündür yüzü çok solgun dudakları çok açık renk ve hatta bazen hafif mor gibi. Çabuk yoruluyor, üşüyor. Sanki vücut yeterli oksijen alamıyor gibi. Virüsün kalıcı bir etkisi olmasından endişeliyim. Akciğer röntgeni, kan tahlili ve kalbine bakılmasını istiyorum fakat bu koşullarda nasıl olacak bilemiyorum. Öneriniz ve yorumunuzu bekliyorum. Teşekkür ederim.

COVID-19

Şikayetlerim arttı, Corona nedeniyle size ulaşamıyorum. Size Kastamonu ‘dan yazıyorum, öğretmenim. Size ulaşana kadar bana bir ilaç yazsanız ben de onu takip etsem, sonra size muayeneye gelsem kabul ederseniz. Dua derseniz ölene kadar dua ederim , para derseniz gücüm yetene kadar tüm miktarları ödemeye hazırım. Eğer bana yardımcı olmazsanız ben ailemi Corona tehlikesine atmak zorunda kalıp ilimizde Corona pozitif vakası olan bir özel hastaneye gitmek zorunda kalacağım.
Genel şikayetlerim;
Fenalık ve aşırı yorgunluk hissi, uyku isteği, özellikle aşağı eğilince kalp çarpıntısı ve tekleme yaşamak, önceden günde bir kaç kez veya hiç olmayan çarpıntının günde yedi 30 /35 kez ve peş peşe sürekli vurması ,bununla beraber gelen öksürme ve tıkanma hissi, nefes darlığı ,kalpte ve etrafında meydana gelen iğne batması şeklinde aşırı ağrı ve sancı, bazen uykudan sıçrama yaşatması, uyku düzeninin bu çarpıntılar nedeniyle bozulması, aç kalmak ,yorgun olmak , üşümek ,boğaz şişmesi , diş apsesi vb ekstra şikayetlerin hepsinin kalbe vurması tekleme ve çarpıntı hissi.

KARDEŞİM KARDİYAK ARREST GEÇİRDİ, CORONA SÜRECİNDE TEDAVİ ALAMIYOR, NE YAPMALI?

Merhaba,
Benim kardeşim 30 yaşında kardiyak arrest geçirdi şuan yatağa bağımlı fizik tedavi de alamıyor Corona sebebiyle. Kuyruk sokumunda yatak yarası var ve bunun için de ne doktora gidebiliyoruz ne doktor geliyor, lütfen yardım edin, daha çok genç ve zaten çok kötü şeyler yaşadı. Size fotoğraflarını göndersek bize bir yöntem söyler misiniz? Herkes başka yöntem söylüyor herkes başka bir krem söylüyor, bu işin en iyisi olan siz bize bir şey söylerseniz yardımcı olursanız minnettar oluruz. Lütfen yardım edin.

EPSTEİN ANOMALİSİ COVİD-19 SÜRECİNDE KRONİK BIR HASTALIK OLARAK MI DEĞERLENDİRİLMELİ?

Hocam öncelikle merhaba. En kısa sürede bu günleri atlatmak ümidiyle. Allah kolaylıklar versin size de. Hocam eşimde doğuştan Epstein anomalisi var. Çok ileri düzeyde değil bu hastalığı kronik olarak değerlendirmek doğru olur mu? İşe gidip gitmemek için soruyorum. İlerde kalp yetmezliği yapar dediler şimdilik bir operasyona ya da ilaca gerek duyulmadı, yaşı 42. Hocam kolay gelsin saygılarımla.

COVID-19 VE ANJIYOTENSIN 2 RESEPTÖR ANTAGONİSTLERİ KULLANIMI NASIL OLMALI?

Hocam merhaba, COVID ve tansiyon ilaçları ile ilgili yazınızı okudum. Burada bende ilave olarak Anjiyotensin II reseptör antagonistleri kullanımı durumu konusunda görüş almak istiyorum. Kendimde İrbesartan kullanıyorum ve bu grup ilaç kullanan hastaların bilgilenmesi açısından önemli olduğunu düşünüyorum.

ŞİKAYETLER

Ben abisi olarak size yazıyorum. Kardeşim 32 yaşında. 2007 yılında ventriküler septal kusur tanısı ile ameliyat oldu. 2009 un 8.ayında kalp çarpıntısı ile hastaneye götürdük. Ritim bozukluğu oluşmuş ilaç tedavisi ile düzeltmeye çalışırken 2. günün sonunda ritim aniden yükselince elektro şok uygulayıp ritmi düzeltip taburcu ettiler. Aylık kontrolleri vardı. Ocak ayında ritim 120’lere çıktı. İlaç kullanıyordu. Martın öncesinde olan sorunlar arttı ve şimdide devam eden yürürken göğüs ortasında yanma kalpte çarpıntı ve nefes sıkışması oluyor. Korona virüsü nedeni ile hastaneye kısıtlı gitmeye çalışıyoruz. 15 gün önce kardiyoloji kalpte bunları yapacak büyük bir sorun yok deyip göğüse gönderdi. Göğüste enfeksiyon var dedi antibiyotik verdi. Sonuç olarak şikayetleri aynen devam ediyor. 50 metre yürüse direkt olarak şikayetler başlıyor. Sevgili hocam kardeşim gözümüzün içine bakıyor bir şeyler yapın gibi bu ortamda hastanelere girilmez diyorlar anlayacağınız ortada kaldık. Kardeşim Sivas’ta. Sizden ricam bir yol göstermeniz. En son ve önceki yapılan tahlil ve tetkikler e nabızda yüklü. Allah rızası için yardımcı olmak isterseniz size gönderirim. Her şey için şimdiden teşekkürler.

MİYOKARDİT Mİ VAR?

2 ay önce troponin o seviyem 245 saptandı ve o gece halı saha maçı yapmıştım ve eve geldiğimde uykuya dalarken kulakta çınlama şikayetim oldu. Hocam benim boyum 1.72 kilom 82. O olaydan önceki gün uykumu alamamıştım ve o hafta kahve içmiştim baya ve hocam bt çektiler EKG çektiler eko çektiler geriye normal dendi efor testi yapıldı. Her şey normal dendi hocam 2-3 kardiyoloji daha gittim ancak yine hiçbir şey çıkmadı hocam. Benim gün içinde göğüs bölgeme sancılanmazlar giriyor ve biraz koşsam hemen karnımda, göğsümde yanma ve karıncalanma hissi oluyor hocam. Aşırı tırnak yiyen birisiyim acaba miyokardit mi var bende yada vücudumun bir yerinde damar tıkanıklığı falan birde hocam akşam eve gelince masada otururken boynumda şah damar bölgemde doku hareketleri oluyor esnerken daha çok oluyor sonra bu rahatsızlıktan sonra tansiyon yüksekliği başladı bende gözümde geçmeyen kanlanma oluştu göğsümde sürekli olan bir ağrı sancı var hocam. Gerçekten ne yapacağımı bilmiyorum yardımcı olur iseniz sevinirim. Sizin beni kontrol etmeniz iyi olur teşekkürler.

İNGİLTERE

Merhaba ben İngiltere’den yazıyorum. 22 yaşındayım ve ben 6 sene önce bir checkup sonrası kalp kapakçıklarımdan bir tanesinin doğuştan veya çocukken ortaya çıkan yetersizliğini öğrenmiştim. Her 3 sene benim checkup yaptırmam gerektiğini söylemişlerdi fakat bunu yaptırmadım çünkü İngiltere’de yaptırmak istememiştim ve Türkiye gidip yaptırmaya fırsatım olmadı, fazla da sorunum yok diye düşünüyordum yani iyi olduğumu düşünüyordum. Kalp ağrılarım ve uyuyamadığım için İngiltere’de doktora gittim ama panik atağa önlemleri ve kalbin hızlı atışı için Propanolol adında hap verdiler. Bu aralar benim aşırı yorgun olmam basımın dönmesi ve kalbimin ritimlerinde bir değişiklik hissetmem ve kemiklerimin ağrıyor olmasını, nefesimin daralıyor olması beni endişelendirmeye başladı. Ellerimin titremesi ve kalbimin arada keskin bir sızı ile göğsüme ağrı veriyor olması çok rahatsız verici. Şu an üniversite de son senemden dolayı stres le ilgili olduğunu düşünmüştüm çoğu zaman ve kilolu olmam la alakalı olduğunu sanıyordum yorgun ve böyle kemiklerimin ağrıyor olmasını birkaç senedir bunun yüzünden diye düşünüyordum. Fakat bu son sene daha da elimde olmayan ağrılarla karşılaşmış olmam beni korkuttu. Size sormak istediğim öneriniz ne olurdu, bir kaç ay sonra gelip checkup yaptırsam bir sakıncası var mıdır yoksa acilen gelmem mi gerekiyor checkup için çünkü nefesimin daralıyor olması ve videolarınızda söylediğiniz gibi bir kaç yastıkla uyuyorum ve çok düşünüyorum strese giriyorum korktuğum için. İlginiz için şimdiden teşekkür ederim.

MİYOKARDİT

Merhaba hocam öncelikle benim durumum biraz karışık. Her şeyden azar azar birçok semptom var ve nasıl bir yol izleyeceğimi bilmediğim için araştırmalarım sonucu size yazma gereği duydum. Bana yardımcı olabilirseniz gerçekten çok sevinirim.
Öncelikle 2005 ten itibaren tiroid ca (papiller foliküler varyant) tedavisi görüyorum 5 defa nüks etti 5 defa 150 mq radyoaktif iyot aldım. Yapılan sol boyun diseksiyonunda ses tellerim orta hatta birleşik felç kaldı. Bundan kaynaklı bir efor ve solunum sıkıntım var.

2.sıkıntım kalbimde bazı sıkıntıların olması yapılan eko ve tee raporunda: biküspit aort kapak kapak uçları kalın kalsifik, orta derecede aort yetmezliği, vci kollabe oluyor , patent foramen ovale, asendan aort dilate asendan aort 40 mm olarak ölçüldü, hafif trıkuspit yetmezliği, orta pulmoner hipertansiyon (33) olarak ölçüldü.

1.1.kata dahi çıktığımda soluk soluğa kalıyorum
2. ellerim bacaklarım da morarmalar oluyor
3.göğsümde ara ara yırtılır tarzda ağrılar oluyor
4.şiddetli baş dönmesi gözlerimde kararmalar, şiddetli baş ağrıları ve burun kanamaları oluyor efor sonrası sabahları uyandığımda göz kapaklarım aşırı derecede şiş uyanıyorum bacaklarımda ödem var ama en büyük sıkıntım efor sıfıra yakın şimdi benim ne yapmam gerek?

HASTANEYE GİDEMİYORUM

Hocam merhaba. Corona virüsü olduğu için hastaneye gidemiyorum. Yardımcı olmanızı bekliyorum. Sabahları kalktığımda hiç uyumamış gibi kalkıyorum. Omzum belim ayaklarım ağrıyor. En çok da mide ile ilgili sıkıntı yaşıyorum. Boğazıma kılçık gibi bir şey takılıyor nefessiz kalıyormuşum gibi hissediyorum. Yüz de yanma uyuşma hissediyorum. Parmak uçlarım uyuşuyor. Bu ağrıları uyumadığım her saniye de hissediyorum kafayı yemek üzereyim hocam. Lütfen bir cevap bekliyorum sizden.

DOĞUŞTAN KALP HASTALIĞI AMELİYATI KORONA RİSKİ VAR MI?

9 yaşında Pda ligasyonu ameliyatı oldum ve askerden muaf edildim şuan kamu kurumunda çalışıyorum. Corona vakalarında kalp ameliyatı olanlar etkileniyor diye duydum acaba izin kullanmalı mıyım, bilgi almak istedim, bana etkisi olur mu?

KÖK HÜCRE TEDAVİSİ

Merhaba hocam benim eşim 49 yaşında kendisinde %30 kalp yetmezliği var anjiyo oldu damarları tıkalı değilmiş kalp kaslarında sıkıntı var. Bizim 2 yaşında bir oğlumuz var yeni evlendik ben kalp hastası olduğunu bilmiyordum oğluma hamile ilken öğrendim oğlumun babasız büyütmek istemiyorum ilaç tedavisi görüyor eşim. Hocam kök hücre tedavisi ile kalp yetmezliği nasıl bir çözüm bulabiliriz .Sizden yardım istiyorum yol göstermenizi bekliyorum lütfen oğlum yetim kalmasın. Saygılarımla cevabınızı bekliyorum.

MİTRAL KAPAK HASTALIĞI VE KORONA VİRÜS

Sayın Ahmet Hocam Merhaba. Eşimin Mitral kalp kapağı sorunu vardır.
Zaman zaman aritmi yaşamaktadır. Size muayene olmak istiyoruz. Fakat malumunuz korona virüsünden dolayı Hastaneye de gitmeye korkuyoruz. Özel muayenehaneniz var mıdır? Size nasıl muayene olabiliriz? Dönüş yaparsanız seviniriz.

ANKİLOZAN SPONDİLİT HASTASIYIM CORONA VİRÜS RİSKİM BÜYÜK MÜ?

Kendim Ankilozan Spondilit hastasıyım. Sizi bugün televizyonda izledim. Bilgiler için teşekkürler. Gerçi COVID-19 için hastalıklarımızın önemli olmadığını ilettiniz ama sorum şu:
A.S.hastasıyım. Anti tnf kullanıyorum. Eşim hemşire COVID-19 servisinde çalışıyor. Riskim büyük mü? Başka serviste çalışmayı talep etmeli mi? Teşekkür ederim.

TANSİYON İLACI VE COVİD-19

70 yaşında 79 kilo ve 1.60 boyda emekli ama hala is yapan kadınım. Yüksek tansiyonum var. 20 yıl önce basım döndüğünde baygınlık geçirdim ve siteden arkadaşım DELİX ilacının hafif olduğunu söyledi ve ilk yarım kullandım. Hastaneye doktora pek gitmeden yaşamımı sürdürmeye çalışıyorum. 2 yıl önce ilacı bıraktım. Tansiyonum bazen 16 bazen 20 oluyor. Günlük yaşamımda dışardan yemek yemem, limon sebze tüketimim çoğunlukta. Et gurubu çok çok az, balık fena sayılmaz.
Salgın nedeniyle 12 gün oldu evden çıkmıyoruz kimseyi de eve almıyoruz. Hijyen konusuna dikkat ediyorum. İlaç kullanmasam da virüse karşı durumum nedir?
Hocam faydalı virüs var mı? Onlar da bulaşıyor mu, yayılıyor mu? Virüslerin bölünmesini ve bölünme hızını kontrol edebilir miyiz? Virüsün uygun ortamını nasıl kendi lehimize çevirebiliriz?

VİRÜS İÇİN NE YAPACAĞIZ?

Lipödem teşhisi koymuştunuz ama tam olarak tedaviyi yaptıramamıştık. Malum bu durumlardan dolayı annemin mevcut hastalıklarından ve yaşı itibariyle (76 ) risk grubu altında. Hiçbir yere çıkmıyor. Sadece çok acil durumlarda ben 3 günde bir 1 kez çıkıyorum. Maximum korumayı sağlamaya çalışıyoruz (ortam havalandırma - gıda - vitamin - hijyen - kolonya vs...)
Annem yıllar önce ağır grip geçirdi , bronşlarına kadar inmişti grip. Ufak bir Şey olsa hemen ciğerlerine iniyor.
Annemin bağışıklık sistemiyle ilgili (tv de de duyuyoruz ) zatürre aşısı yaptırılmasını öneren doktorlarda var, donem itibariyle önermeyip ekim ayını beklesinler diyen de. Aile hekimine ve her zaman ilaç aldığımız eczacı hanıma sordum, mevcut ilaç ve hastalıklarından bahsettim. Koruyuculuk olarak yaptırması iyi olur ama dönemsel olarak Ekim ayında da yaptırabilir. Doktoruna danışın ancak zatürre aşısının vücutta antikor üretmesi 2 ayı buluyor. Sorun doktoruna dediler. Kafamız çok karıştı.
Zaatüre aşısını yaptırma konusunda öneriniz nedir?

Size aldığı ilaçları atacağım.
Bu donem bizim için çok önemli.

Mevcut durumu
*Yüksek tansiyon hastası ve pulmoner hipertansiyonu teşhisi kondu (orta seviye)
*Walkerla yürüyor hareketsiz bir yaşamı var genelde
*Romotaid artridi ve Lipödemi var
*Kan değerleri düzgün
*Kemik erimesi var (ilaçlık düzeyde dedi doktor)
*Venoz yetmezliği ve romatizması var
*Dizi diz protezi takılma evresinde. Bükemiyor sağ dizini

Aldığı İlaçlar;
Mide Lansor gunde 1
Tansiyon Tensinor 50mg gunde ½ sabah
AtacandPlus 16 /12,5mg gunde 1 -aksam

KalpDamar Venotrex 50mg gunde 1 -öğlen

Tansiyon. Norvasc 5mg gunde ½ aksam

Kolestrol. Ator 20 mg gün aşırı 1 -yatarken

Ek olarak;. ** kan sulandırıcı -- coraspin 100 luk -2 güne 1
** Omega3 A,E,D destekli 1000 mg -her aksam yemekten sonra.
Benexol gun asiri 1 adet( 1 ay olacak)
İmutor 100 luk - gün aşırı 1 adet ( 5 gün önce başladı bağışıklık sistemi için)

KORONA İÇİN RİSKLİ MİYİZ?

Sayın hocam, ankilozan spondilit hastasıyım. 3 yıldır bir ilaç kullanmıyorum (daha önce kullandım. remicade, humira, simponi gibi). yaşım 32. Korona için risk grubunda mıyız? Lütfen cevap veriniz.

Sizin Bu Konudaki Görüşleriniz Bizim Çok Önemli

Hocam iyi akşamlar, benim için çok önemli bir soru çünkü kafamız çok karıştı ve açıkçası korkuyorum. Bugün babamın Covid19 testi pozitif çıktı ardından 184 aracılığıyla antivirüs ilacı geldi. Fakat babam hipertansiyon hastası covid olarak da genel durumu şuan çok iyi bir şikâyeti yok. Araştırmalarıma göre bu sıtma ilacının kalp ritmine kalıcı hasar verdiğini anladım. Sizin bu konudaki görüşleriniz bizim çok önemli. Şimdiden teşekkür ederim.

VİRÜS SORUNU

Ahmet Bey, selamlar
Yaklaşık bir buçuk yıldır yurtdışında yaşıyorum ve uzun süredir varis problemim var. Geçen hafta basınçlı şekilde kanamam oldu darbeden kaynaklı buradaki yerel hastanelerde analizlerimi yaptırdım. Kilom 160 boyum 2.00 m. Bu nedenden dolayı kilo verip ameliyat olmam gerektiğini söylediler. Operasyon olacaksa da Türkiye’de olmak istiyorum malum virüs problemi ortadan kalkar kalkmaz. Size sonuçlarımı ulaştırmam ve görüşmemiz mümkün müdür ? İyi günler.

MASKE TAKILMALI MI, TAKILMAMALI MI?

Genelde her mecrada halka "maske takmayın maske tamamen gereksiz ve işlevsizdir" mesajı veriliyor. Sanırım bunu maske talebini düşürmek için yapıyorlar. Mevcut maskeleri tıbbi personele, profesyonellere ayırabilmek için halkın maskeye ilgisini düşürmeye çalışıyorlar. Haklılık payı elbette var. Bunu anlayabiliyorum ama yine de bunun yöntemi yalan söylemek olmamalı bence. Dürüstlüğünüz için teşekkürler ve tebrikler.

Kalp Hastalıkları ve Tedavileri için ayrıntılı bilgiye ulaşmak için lütfen tıklayınız  

Kalp hastalığı ve "tedavisi yok, bu hastalıkla yaşamaya alış"  denilen hastaların tedavi sonrası yorumlarını okumak için lütfen tıklayınız  

Prof. Dr. Ahmet AKGÜL'ün özgeçmişine ulaşmak için lütfen tıklayınız

İletişim ve Randevu için lütfen tıklayınız   

Yasal Uyarı

Bu sitenin içeriği ziyaretçilerini bilgilendirmeye yönelik hazırlanmış olup sağlıkla ilgili konularda tıbbi teşhis, tedavi veya reçete bilgisi özelliği taşımaz. Site, sağlıkla ilgili tüm konularda en doğru bilginin hastayı muayene eden doktorundan öğrenilebileceğini savunur. Sitedeki bilgiler bu amaçla kullanılmamalıdır. Bu bilgilerin yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden bu site sorumlu tutulamaz.Bu sitedeki bilgileri kopyalama, nakletme veya diğer kullanımlar kesinlikle yasaktır. Web sitesindeki bilgilerin kullanımı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümlerine ve site sahibinin iznine bağlıdır. Tüm kullanıcılar yukarıda belirtilen yasal uyarıyı tamamen ve çekincesiz olarak kabul etmiş sayılırlar.