https://www.ahmetakgul.com.tr/ Prof. Dr. Ahmet Akgül - KALP Sorular: Kalp Krizi, Göğüs Ağrısı ve Tedavisi...

BABAM KALP KRİZİ GEÇİRDİ

Babam bir kalp krizi geçirdi ve Türkmenistanlı doktorların dediğine göre kalbin %50’si olmuş, özelliklede sol kısmı. Sürekli nefes darlığı çekiyor, geceleri zor uyuyor, akciğerlerde sıvı birikiyor ve kalp düzensiz atıyor. Bizim doktorlar “yapabileceğimiz bir şey yok” dediler ama ben onlara inanmıyorum, durumunu biraz daha iyileştirecek tıbbi imkanlar olması lazım. Sizin yardımınıza ihtiyacımız var. Eğer isterseniz İstanbul’a getirebiliriz. Şimdiden teşekkürler.

İLERİDE KALP KRİZİ RİSKİ VAR MI?

40 yaşındayım. Bende mitral kapak ta kaçak var dedi. Bana iş doktoru 1 yıl kalp hastanesine gittim. Kalp damar cerrahi uzmanı doktorla konuştum. Mitral kapak ya kalp kapağı tamir edeceğiz yada kalp kapak değiştireceğiz, ikisinden biri ameliyatta belli olacak dedi bana doktor. Ben de özel hastaneye gittim, kalp damar cerrahi uzmanı profesör doktorla konuştum. Kalp kapağını yüzde 80 tamir ederim dedi. Kapak değişmeden doktor annem babama kalp ameliyatı kalp kapağı tamir edecekti tehlikeli ameliyat ölüm riski yüzde 2 dedi. Annem babama ameliyata izin vermedi. Ameliyattan vazgeçtim şuan ilerde yaşlandığımda kalp ameliyatı olmazsam kalp krizi riski var mıdır yok mudur profesör doktor ahmet akgül hocam?

Masada Kalabileceğini Söylemiş

Ahmet Bey iyi geceler, gece mesaj atıp rahatsızlık veriyorum. Babama geçen hafta kasıktan girilerek bacaktaki damar için anjiyo yapıldı. Yüksek tansiyonu ve daha önceden geçirdiği kalp krizi geçmişi var. Kan sulandırıcı düzenli olarak kullanıyor. Fakat doktoru işlemden önce bu ilacın kesilmesi gerektiğini bilmediği için işlem öncesi bile ilacı vermiş. Duşa girmesinde sakınca olmadığını söylediği içinde babam işlemden sonra duşa girmiş ve kum torbasını da tam oturtamamışlar. Sonucunda morarma ve acı içinde acile gitmişler. Başka doktorda 1 hafta içinde düzelmezse ameliyat olması gerektiğini fakat masada kalabileceğini söylemiş. Ben yurtdışındayım ve aklım hep babamda lütfen yardımcı olup yönlendirin, inanın çaresizlikten yazıyorum. Şimdiden teşekkür ediyor iyi günler iyi çalışmalar diliyorum.

SANAL ANJİO

27 yaşındayım. Ağır bir sigara içmekteyim ve sigara içerken bir senedir midemde ve göğsümde ekşime acıma oluyor. Çok ciddiye almamıştım ama kalp ritim bozukluğum olunca hemen kardiyolojiden randevu aldım. Ekg eko holter temiz çıktı. Efor testini tamamlayamadığım için sintigrafi yapıldı ve iskemi ile uyumlu sonuçlar çıktı sonucu. Bugün sanal anjiyo oldum. Kalp hızımın fazla olduğunu söyledi tomografiyi yapan arkadaş sonuçla beraber not alacağını söyledi. Bypass olmaktan korkuyorum açıkçası.
Belirtilerim dediğim gibi sigara içince göğüste yanma, çabuk yorulma, haftada bir filan olan kalpte kuş çırpması gibi bir şey durduk yere. Bunlar efor halinde göğsümde ağrı olmuyor ama tıkanıyorum nefes nefese kalıyorum.

TÜM DAMARLAR TIKANMIŞ

Babam 65 yaşında şeker tansiyon saldırgan olmayan şizofreni demans ve hidrosefali hastalığı nedeniyle şant takılı bir hasta. Hocam babam kalp krizi geçirdi ve anjiyo yapıldı ama bütün damarlar tıkalıymış, bypass önerdiler. Bypass da yukarda belirttiğim hastalıklardan ve damarların kötülüğünden dolayı çok riskli bulundu. Hocam sizden ricam bize yardım etmeniz ve ulaşmanız tam her şey yolunda iken birden kriz geçirdi hiç belirti göstermedi gösterdi ise de diğer hastalıklarına örnek gösterildi. O yüzden fark edemedik. Şant ameliyatını yeni oldu. Hocam lütfen mesajıma cevap verin şuan bizden karar bekliyorlar ama ne yapacağımızı bilmiyoruz şuan kendisi bursa yüksek ihtisas eğitim araştırma hastanesinde yatıyor. Kriz riskinden dolayı da çok korkuyoruz. Mesajıma geri dönüş yapmanızı bekliyorum. Hocam babam şizofreni hastalığından dolayı hayatını tam yaşayamadı, tam her şey biraz iyi olurken çok kötü olmasından korkuyorum mesajınızı bekliyorum.

SEBEBİ ANLAŞILAMAYAN GÖĞÜS AĞRISI

Benim kardeşim 4 ay önce bu sebepten dolayı oldu tam sizin anlattığınız gibi hastaneye kaldırıldı ama psikolojik dediler. Göğüs ağrısı vardı. Başka bir özel hastane de anlaşıldı ama dayanacak gücü kalmadı kardeşimin. Sizin gibi bir doktor dek gelseydi belki simdi hayatta olurdu ama bu yaptıkları yanlarına kalmasın Allah’tan bunu istiyorum.

KORONER BİLGİSAYARLI ANJİO (KORONER BT)

Yaşım 28, kontrol amaçlı koroner BT yaptırdım. Sonuçlar bu şekilde: doktorun bana bir problemim olmadığını söyledi. Doğuştan gelen bir durum olduğunu iletti. Acaba dikkat etmemiz gereken şeyler var mı çünkü sizin yazınızı okuduğum zaman kötü durumlar izledim. Bu benim için de geçerli mi? Kontrast madde ile dolumu tabiidir. LED proksimal orta ve Sağ dominant sistemde Pele avpd dalları kökenlidir arter açık teli normaldir. LAD distalinde kısa segment miyokardiyal bridge izlenmektedir. D1 D2 D3 dalları saptanmış olup ince gelişmiş olarak değerlendirilmiştir. CX arter ince gelişmiş görünümde olup, OM1 ile sonlanmaktadır. Proksimal orta ve distal kesimleri normaldir. LAD ped normal olarak değerlendirilmiştir. Koroner arterlerde kalsifikasyon veya nonkalsifik plak izlenmemiştir. Aort kapaklarında mitral kapakta kalsifikasyon lehine veya kalsifik plak lehine bulgu saptanmamıştır. Asendan aorta ap çapı 26.5 mm, desenden aort ap çapı 28 mm ölçülmüştür.

UÇAĞA, OTOBÜSE BİNEMEZ

Size bir soru sormak isterim. Babam bir ay içinde iki defa kalp krizi geçirdi. İkisinde de anjio oldu, işte en son dun oldu. Bugün eve yolladılar. Biz de sizin yanınıza getirmek isteriz. “10 gün uçağa, otobüse binemez” dedi doktor. Biz de bekliyoruz ve endişeliyiz. Sizin yeriniz nerde acaba lütfen cevap.

3. KEZ ANJİO

80 yaşında Çaycuma/Zonguldak da anneannemiz 1 hafta önce kalp krizi geçirdi ve acil olarak Karabük … Hastanesine sevk edildi. Bulgular : LAD : D1 hizasında %100 D1 osteal %40-50 CX: OM2 hizasında %30 tıkalı. 2 defa anjiyo yapıldı balon ilerletildi ama stent takılamadı. Hastanede 2.0 çapı olan hidrofilik kaplı balon bulunmadığı için 3.anjiyoyu yapamadılar ve malzemenin ne zaman geleceği belli olmadığı için İstanbul ya da Ankarada üst merciye sevk edilmesi gerektiğini söylediler. İnternet araştırmaları sonucunda sizin adınızı gördük, bu konuda bize yardımcı olabilir misiniz?

ROBOT İLE KORONER BY PASS AMELİYATI 

img_1121_1.png

 

 



Yukarıdaki gazete haberinin tamamını okumak için aşağıdaki renkli yazıyı okuyun veya orijinal haberi görmek için TIKLAYINIZ.


Robotik sistemler, kalp kapakçığının değiştirilmesi ve tamiri, kalpteki deliklerin tamiri, tek damara by-pass ve kalp tümörlerinin çıkarılmasında başarılı.

Teknolojinin cerrahiye en fazla yansıdığı alan olan robotik cerrahiyle, artık kalp ameliyatları da başarıyla yapılıyor. Yıllar önce beyinden biyopsi almak için en basit haliyle ameliyathanede ilk kez kullanılan robot, bugün "uzay teknolojisinin ameliyathaneye girmiş hali" olarak tarif edilen gelişmiş durumuyla kalpte, kalp kapakçığının değiştirilmesi ve tamiri, deliklerin tamiri, by-pass, kalp tümörlerinin çıkarılmasında uygulanıyor.

KABURGALAR KESİLMİYOR

Kamu hastanelerinde ilk robotik kalp ameliyatını gerçekleştiren Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Klinik Şefi Prof. Dr. Ahmet Akgül, kalp ameliyatlarının robot kullanılarak yapılmasının, ameliyatın başarısı ve hastanın iyileşme süreci açısından önem taşıdığını vurguluyor. Robotik kalp ameliyatında, açık kalp ameliyatına kıyasla hastaya en az zararın verildiğini belirten Prof. Akgül, "Bu da hem ameliyat sonrası ortaya çıkabilecek problemleri önlüyor hem de hastanın çok daha kısa sürede günlük hayatına dönmesine yardımcı oluyor" dedi.

Prof. Dr. Akgül, "Robot kullanarak gerçekleştirdiğimiz kalp ameliyatında göğsün altından, kaburgaların arasından 2 delik açıyoruz ve kameranın girebilmesi içinde 4-5 santimlik kesi yapıyoruz. Kaburgaları kesmiyoruz. Açık kalp ameliyatında göğüs kafesi yukarıdan aşağı kesiliyor, ayrılarak iki tarafa doğru açılıyor. Açılırken o bölgedeki kemiklerin elastikiyeti yetmezse bazen bir iki kaburga kırılabiliyor. Kaburgaların kaynaması ve yaptığımız büyük kesinin kapanması zaman alıyor. Robot ameliyatında bunların hiçbirini yapmadığımız için hasta çok daha çabuk işine gücüne dönebiliyor" dedi.

Robotik cerrahi, kalp ameliyatlarının yanı sıra prostat ameliyatları, bazı obezite ameliyatları, kadın hastalıkları, kulak burun boğaz ameliyatlarının bazılarında açık cerrahiye üstünlük sağlıyor. Açık cerrahinin riskli olduğu hastalarda robot cerrahisinin tercih edildiğini belirten Prof. Dr. Akgül, "Akciğerde solunum problemi olan kişilerde, şeker hastalarında ve şişmanlarda robot hastaya verilen riski azaltıyor" diye konuştu. Robotik ameliyatların her yaşta yapılabileceğini, by-pass için damar sayısının önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Akgül, "Tek damar tıkanıklıklarını yapabiliyoruz. Ancak kalbin arka tarafına stent konulacaksa 3-4 damar da yapılabiliyor. Şu anda aort kapağına çok fazla müdahale edemiyoruz ama diğer kapaklara müdahale edilebiliyor" şeklinde konuştu.

KALBİ SU TOPLAYAN AVUKAT BU YÖNTEMLE KURTULDU

7 ayda 57 kilo veren 40 yaşındaki avukat Ferhan Saner'in kalp kapakçıkları, hızlı kilo verme yüzünden bozuldu. Acil olarak ameliyata alınan Saner'in kapakçıkları değiştirildi. Ancak kullanmak zorunda olduğu kan sulandırıcı yüzünden 3 ay sonra kalbi su topladı. Saner'in kalp zarına pencere açılarak suyun boşaltıldığı ameliyat, dünyada ilk defa robot kullanılarak Prof. Dr. Ahmet Akgül tarafından gerçekleştirildi.

DOKTORLAR SORULARA CEVAP VERMİYOR

Ahmet bey, öncelikle hikayem çok uzun. Ama araştırdığım konuyla ilgili yazı yazmışsınız. 23 yaşında sağ koroner damar yırtığı teşhisiyle stent takılan bir hastayım. Hiç kimse neden bu damarın yırtıldığına dair bir teşhis koyamadı. Ne ağır kaldırmam ne hamilelik başımdan hiç geçmedi. Sürekli kabız oluşumun bunda bir etkisi olabilir mi? Bir daha olmaması için ne yapacağım? Kabız olmasam bile tuvalette zorlanıyorum. Devlet hastanesinde doktorlar sorularımıza cevap vermiyor. Bu yüzden lütfen bana yardımcı olur musunuz?

KORONER DAMARLARIMDA TIKANIKLIK VAR, MEDİKAL TEDAVİ ÖNERİLDİ

48 yaşındayım. 2019 tarihinde yapılan anjiyografide LAD Gövdede yüzde 60-70 darlığa sebep olan Musculer Bridge teşhisi kondu. Medikal tedavi önerildi. 3x1 Diltizem 30mg, devamında Diltizem 90 SR reçete edildi, pek faydası olmadı, sonra Beloc ZOK 50 mg kullandım, bir aydır tekrar Diltizem kullanmaya başladım.
2 yıl önceki ilk anjiyoda MB oranı yüzde 30 civarında idi. Hastalığımın tarafınızca değerlendirilmesi ve cerrahi tedavi seçeneği için önerilerinize göre hareket etmek istiyorum. Cerrahi tedavinin nasıl olacağı konusunda bilgilendirirseniz sevinirim. Saygılarımla.

BU OPERASYONDAN PEK KURTULAN OLMAZMIŞ

Amcam Batman’da baypas ameliyatı oldu. Operasyon başarılı geçti, 3 gün sonra lavaboya gitmek istersen aniden fenalaştı. Şu anda bilinci kapalı yoğun bakımda kalıyor, ailemizin tek büyüğü bize yardımcı olur musunuz. Buraya gelme durumunuz var mı? Sizinle iletişime nasıl geçebiliriz. Doktorun dediğine göre bu operasyonda pek kurtulan olmamış. Bize abi dönüş yaparsanız, seviniriz.

KALBİ BESLEYEN DAMARLAR TERS

Hocam iyi akşamlar, rahatsız ediyorum, kusura bakmayın. Kalp konusunda uzman olduğunuzu duyunca bir soru sormak istedim. Bu şekilde sorulmaz biliyorum ama çok endişelendim merak ettiğim için belki ufak bir yardımınız olur diye düşündüm. Konu şu ki hocam abim kol ağrısı ve kalp sıkışmasından rahatsız oluyordu bazen. Doktora gitti araştırmalardan sonra “kalbi besleyen damarlar ters doğuştan” demiş. Tekrar bir film çekecekmiş, sıkıntılarının bu terslikten dolayımı olduğunu bilmek için. Bu büyük bir problem mi? Abim 30 yaşında yani bu zamana kadar çok büyük bir problem yaşamadı, sporla çok ilgili ağırlık kaldırıyor gibi ama bir problem yaşamamıştı. Biz biraz korktuk, bu ters olma konusu korkuttu ve size sormak istedim. Hocam ters derken damar geçmesi gereken yerden değil de başka yerden geçiyormuş, ufacık dahi bir bilgi verirseniz çok sevinirim, iyi akşamlar hocam.

ANJİO OLDU VE STENT TAKILDI AMA AMELİYAT OLMALI

Benim babam daha önce kalp krizi geçirdi, anjio oldu stent takıldı. Şu an ana damar %35 tıkalı ve kalp kapağında kireçlenme var. Doktoru biraz daha ilerlerse bu şekilde baypass ameliyatı olması gerekir dedi. Sizce ne yapılmalı hocam yardımcı olursanız sevinirim.

anj.png

 



Yukarıdaki gazete haberinin tamamını aşağıda okuyabilirsiniz veya orijinal haberi görmek için TIKLAYABİLİRSİNİZ.

"DÖRT çocuk annesi Hatice Kara ilk kalp krizini 1999’da geçirdi. Yaşadığı yer olan Sivas’ta ve Malatya ile İstanbul’da hastane hastane dolaşmaya başladı.

Anjiyo, balon, stent uygulamaları peşi sıra geldi.

Bir türlü göğsünde hissettiği ağrılar bitmedi. Kısa yürüyüşler bile zor geliyordu. Sırt üstü yatamıyor, ancak oturarak uyuyabiliyordu. Geçtiğimiz martta geçirdiği kalp krizinden sonra yoğun bakım ünitesine alındı. Orada iki kalp krizi daha geçirdi. Hastane dolaşmaktan, anjiyolardan bıktı. “Bütün sosyal hayatım bitmişti. Evden dışarı çıkamıyordum. Her sabah ‘ölecek miyim, kalacak mıyım?’ diye düşünerek uyanıyordum. Sanki göğsümde bir kamyon oturuyordu. Evde yalnız kalamıyordum. Her anjiyo, balon, stent sonrası aynı sıkıntıları yaşıyordum. Artık anjiyo olmak istemiyordum” diye anlatıyor o günleri.

Aldığı ilaçlara rağmen balonla açılan kalp damarlarına yerleştirilen stentler her seferinde yeniden tıkanıyordu. Nihayet televizyondaki bir sağlık programında Bakırköy Sadi Konuk Araştırma ve Eğitim Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Klinik Şefi Doç. Dr. Ahmet Akgül’ü gördü. Divriği’den atlayıp İstanbul’a geldi. Doç. Dr. Akgül, Kara’yı muayene etti. Kalp damarlarındaki 10 stente rağmen ağrı ve yorgunluk şikayetleri devam ediyordu. Doç. Dr. Akgül, “Stentler konduktan sonra verilen kan sulandırıcılara karşı demek ki direnç geliştirmişti. Şeker hastalığının daetkisiyle yeniden tıkanıyordu. Ameliyata karar verdik” diyor.

LİTERATÜRDE ÖRNEĞİ YOK

Kara’nın iki bacağından alınan damarlarla, 4 kalp damarına by-pass yapıldı. Doç. Dr. Akgül, “Stentler damarlara öyle dizilmiş ki, ameliyat yapmak çok zor oldu. Kadın damarları daha ince. Buna şeker hastası olması da eklenince risk artıyordu. Stentlerden birini çıkardık çünkü damarı bağlayacak yer kalmamıştı. Diğerlerine dokunmadık, aralarında kalan boş yerlere yeni damar yollarını bağladık. Stentler böylece devre dışı kaldı. Hastamızın artık kutu kutu kan sulandırıcı ilaç içmesine gerek yok. Literatürü araştırdım, bu kadar çok anjiyo olan hastaya rastlamadım. Guinness Rekorlar Kitabı’na aday olur bence” diyor."

YAZ AYLARINDA BİLE ÜŞÜYOR

Annem 72 yaşında. Kalp damarında daralma incelme ve eğilme var. Stent takmayı sakıncalı görüyorlar. Kan dolaşımı zor olunca annem yaz günü bile üşüyor terliyor ve çarpıntısı oluyor. Elimizden bir şey gelmiyor. Araştırma yaparken size rastladım. Allah rızası için bir yol gösterin.

DEFALARCA KALP KRİZİ GEÇİRİYORUM, EN UZMAN DOKTORU ARIYORUM

Ben 6 aydır İngiltere’de yaşıyorum. 2009 yılında kalp krizi geçirdim. Sol ana damarıma 1 stent takıldı. 2017 ekim ayında kontrol amaçlı hiçbir sıkıntı yaşamadığım halde anjiyo oldum aynı damarda stent takılan yere tekrar stent uygulandı. Daha sonra 2018 mayıs ayında 1 kalp krizi daha geçirdim stent uygulandı aynı yere 2018, 7 temmuz da 1 kalp krizi daha geçirdim tekrar aynı yere stent uygulandı. 2018, 11 temmuzda yani hastaneden çıktıktan 3 gün sonra tekrar 1 kalp krizi geçirdim. Şimdi İngiltere’deyim, 4 gün önce tekrar kalp kriziyle hastaneye kaldırıldım anjiyo oldum fakat buradaki doktorlar koltuk altından baypass olmam gerektiğini söylediler, damarda işlem yapılamadığını bildirdiler ben Türkiye’de olmak istediğimi söyledim ve hastaneden ayrıldım. Sizi internetteki araştırmalarım dan gördüğüm kadarıyla bu konuda Türkiye’deki en uzman doktor sizsiniz. Salı günü Türkiye’ye geliyorum. 1. ameliyatlarınızı sadece İstanbul’da mı yapıyorsunuz ve koltukaltı baypass ameliyatının maliyeti nedir?

tur.jpg



Yukarıdaki gazete haberinin tamamını okumak için aşağıdaki renklendirilmiş yazıyı okuyun veya TIKLAYIN.

"Diyabetin damarları bozan bir hastalık olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ahmet Akgül hangi durumlarda by-pass, hangi durumlarda stent ve balon tedavisinin seçilmesi gerektiğini anlattı…
Diyabet hastalığının kalbi besleyen damarları bozduğunu söyleyen Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dekanı ve Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akgül, acil durumlar dışında diyabetli hastalarda stent yerine by-passın tercih edilmesi gerektiğini bildirdi.
Diyabetli hastalarda kalp ve damar hastalıklarının 2-3 kat daha yüksek olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Akgül, kan şekeri kontrol altında olmayan diyabetlilerde damar tıkanıklıklarının da yüksek olduğunu belirterek, “En fazla şeker hastalarına stent konuyor. Ancak belirli bir hasta grubu dışında özellikle diyabetli hastalarda stent koyup göndermek yerine by-pass yapılmalıdır. Damara balon yapmak, stent koymak gibi işlemler kısa bir süreli açıklık sağlıyor. Diyabet damar içinin iltihaplanmasına sebep olan bir hastalık olduğu için diyabetlilerde stent çok hızlı tıkanıyor. Uzun vadede bütün damar içinde bir iltihaplanma süreci başlıyor. Damarda yeni bir tıkanıklık olduğunda ya da stentin önünde veya arkasında bir tıkanıklık oluştuğunda hastaya by-pass yapmak zorunda kalıyoruz. Ancak iltihap ve önceki stentler sebebiyle elimizde by-pass yapabileceğimiz sağlam bir damar kalmamış oluyor. Çoğu zaman iç yüzeyi şişmiş damara gömülen stentleri çıkarmakta zorlanıyoruz” dedi.

BY-PASS İKİNCİ DEĞİL İLK TERCİH OLMALI

Stent konulabilecek diyabetli hasta grubunun sınırlı olduğunu anlatan Prof. Dr. Akgül, “Tek damarı tıkalı olan diyabetlilerle, açık ameliyat edilemeyen veya kalp krizi geçiren diyabetliye acil olarak stent takılabilir. Hasta rahatladıktan sonra by-pass’a alınır. Kendi tecrübemde, hasta şeker hastasıysa, kritik damar lezyonları varsa, açık ameliyat öneriyorum. Çünkü ameliyat sonucunda damarların açık kalma oranları ve hastanın hayat kalitesi daha yüksek oluyor. Bu arada stent konulan hastalara verilen bazı tip kan sulandırıcıların beyin kanaması, göz kanaması ve mide kanamasına yol açma riski yüksek olduğundan hastanın hayat kalitesi düşüyor ve endişe düzeyi yükseliyor” dedi.
Diyabetli hastalarda yara iyileşme süresinin uzun olması sebebiyle ameliyattan çekinildiğini de söyleyen Prof. Dr. Akgül, “Yeni ameliyat teknikleri ve malzemelerle bu risk de ortadan kalkıyor” dedi."

GÖĞÜS VE SIRTIMDA AĞRI VAR

29 yaşındayım 1 yıldır sol göğüs sırt ve ara ara sol kolumda ağrım var, huzursuz edici ağrılarım ilaç kullanacak kadar değil, canımı sıkıyor. Kalpten eko, ekg efor, bt, sintigrafi, ritim holter, kan tahlilleri yapıldı. Her şey temiz. Ailede tansiyon şeker kalp hastalığı yoktur. Troponin değerleri sürekli bakıyorlar bazen 16, bazen 0,001, bazen de 3, bazen 4 oluyor lakin kalbe bakılmayan tek şey anjiyo oldu. Bunu yaptırmamı önerir misiniz veya başka tahlil tetkik bir şey var mıdır? Ağrım genelde göğsüm tam ortasında, boğazıma doğru ama böyle zaman zaman yeri değişiyor sola doğru yürümemde gezmem de koşmamda problemim yok. Efor testi 20 gün aralıklılar 2 defa yaptırdım sonuç temiz. 20 dk boyunca koştum bir şey yok sanki böyle ataklar halinde geliyor gibi ağrılar. 10 gün iyi güzel 7 gün sürekli ağrı var. Psikolojik dediler, oraya gittim konuştum bir şey yok dediler. Ağrılarından dolayı canın huzursuz olmuşsun. Bana yardımcı olur musunuz hocam?

ANNEM KALP KRİZİ GEÇİRDİ, ANJİO OLDU, STENT TAKILDI AMA

Merhaba sayın hocam; annem 3 kez kalp krizi geçirdi, 5 anjio 3 stent takıldı. Stent takılı damarı yeniden tıkanıklık oldu. Yapılan tetkikleri değerlendirmenizle tedavi yöntemini sizinle devam etmek istiyoruz. Ancak var olan numaralardan size ulaşmak o kadar imkansız ki, bir türlü randevu alamıyoruz. Ben annemin tedavisin de vakit kaybetmesini istemiyorum. Annem babam dan dolayı SGK'lı. İzmit'ten geleceğiz. Randevu ve ücretlendirme konusunda bilgi edinebilirsek çok memnun oluruz. Saygılarımla.

TRAVMA SONRASI GÖĞÜS AĞRISI

25 yıl önce göğsümün sol tarafına almış olduğum darbe nedeniyle göğsümde dayanılmaz ağrılar ve sol kolumda uyuşma meydana geliyor. Osmaniye'de uzman doktorlara gittim. Bazı doktorlar kalbinde sıkıntı yok diyerek gönderdi, bir doktorda sıradan bir test yaparak anjio olacağımı söyledi. Kalp çok önemli olduğu için her doktora müdahale etmesini istemiyorum. Bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden yardımlarınız için teşekkür eder ve görevinizde başarılar dilerim.

KALP AMELİYATINDAN SONRA EVLENİP ÇOCUK YAPABİLİR MİYİM?

Size sormak istiyorum: kalp ameliyatı olanlar ameliyattan sonra evlenebilir, çocuk yapabilir mi veya bunlar çok büyük şeyler vazgeçtim, kendi ihtiyaçlarını karşılayabilir mi, temizlik yapıp bir market alışverişi yapıp iki poşet taşıyabilir mi?
Ben 38 yaşındayım, hiç evlenmedim, evlenebilir miyim? Böyle büyük bir sorumluluk ameliyattan sonra alabilir miyim ya da evlatlık alıp ona bakabilir miyim yani size anlatmak istediğim kalp ameliyatından sonra sorumluluk alabilir, yüklenebilir miyim? Şimdiden sonsuz teşekkür ederim, selam ve dua ile.

ANKARA'DA EN İYİ KARDİYOLOJİ VE KALP DOKTORLARINA GİTTİM

Hocam hayırlı bayramlar. 1.5 yıl önce kalp krizi geçirdim, sol tarafı besleyen ana damar %100 tıkanmış. Anjio yapıldı, stend takıldı ancak ef 25 de kaldı. 3 hafta öncede pil takıldı. Ankara'da ne kadar iyi denilen kardiyolog varsa gittim ama değişen bir şey olmadı. Görüşlerinizi beklerim, saygılar.

%99 VEYA TAM TIKALI KALP DAMARLARI

Babam kalp krizi geçirdi. Damarlarından bir tanesi %99 oranında kapalıymış ve o an müdahale edilip stent takıldı ve ilerleyen günlerde taburcu edildi. Taburcu edilirken bize rapor verdiler ve raporu incelediğimizde bir tane damarın %70 oranında, 3 tane damarında %50 oranında kapalı olduğu gözükmektedir. %70 oranında kapalı olan damar için 15-20 günlük süreç içerisinde tekrar anjio olup stent takılması gerektiği söylendi. Elimde raporlar mevcuttur birde sizin görüp yorumlamanızı istiyorum.

NE KADAR İYİ KARDİYOLOG VARSA GİTTİM

Hocam  hayırlı bayramlar, 1.5 yıl önce   kalp  krizi geçirdim,  sol tarafı besleyen ana  damar %100 tıkanmış, anjio yapıldı,  stend takıldı ancak  ef 25  de kaldı. 3 hafta  öncede  pil  takıldı. Ankara'da  ne kadar  iyi  denilen  kardiyolog  varsa  gittim  ama   değişen  bir şey olmadı. Görüşlerinizi beklerim  saygılar

KALP KRİZİ GEÇİRDİ

İyi günler. 71 yaşındaki dedem 4 gündür yoğun bakımda kalp krizi geçirdi ve atlattı. Kalbinde 3 damarı besleyen ana damarı %95 Kalbi de %25 çalışıyormuş. Anjiyo oldu şu an … Kalp Damar hastanesinde yoğun bakımda yatıyor. Ama cerrahların toplanıp verdiği karar ameliyatı kaldıramaz diyorlar. Buna cesaret eden hiç bir doktor bulamadık. Sizden de bir bilgi almak istedik. Elimizde anjiyo cd si ve sonuçları mevcut. Bu durumla ilgili bize yardımcı olabilir misiniz lütfen?

BABAM KALP KRİZİ GEÇİRDİ VE ANJİO OLDU

Hocam babam kalp krizi geçirdi. Cuma günü anjiyo oldu, anjiyoda 4 damarda da tikaniklik oldugu soylendi baypas ameliyati olmasi gerektigini soyledi doktoru acaba sizinle iletisime geçsem yada anjionun sonucunu göndersem, bize geri dönebilir misiniz? 

ANNEM ŞEKER HASTASI VE TÜM DAMARLARI TIKALI

Merhaba hocam. Annem 15 yıldır şeker hastası ve göğsünde ağrı ve baskı oluyordu, bu nedenden dolayı doktora gitti ve damarların tamamının tıkalı olduğunu söylediler. Üç defa anjiyo oldu, bir tane stent taktilar. Stent takılalı 6 ayı geçti ama hala ayni şikayetler sürekli göğsünde baskı, sürekli sıkıntı geliyor, doktora gidiyoruz, normal diyor, bu neden olur acaba?
Yaşı daha 40, her an bir şey olacak korkusuyla yaşıyorum. Cevaplarsanız sorumu. Şimdiden çok teşekkür ederim

GÖĞÜS AĞRISINDAN DOLAYI HASTANEYE GİTTİM AMA

Ben 25 yaşındayım göğüs ağrımdan dolayı hastaneye gittim fakat hastaydım baya bir. O an troponin değeri 4,89 yükselmiş, ilaç tedavisi verdiler. Agument brufen kolis diye kullandım aradan 1 hafta sonra tekrar ekg, ultrason ve kanımı aldılar. Her şey normal çıktı hocam fakat yine de beni böyle stress, korku altına soktu bu hastalık. Psikolojim bozuldu. Sizce benim ilerleyen durumlardaki sonucum ne olur veya benim teşhisim tam nedir? "İltihaplanma" dediler, anjio da olmadım, panik atak var çünkü. Sizce nasıl bir yol izleyebilirim? 

STENT TAKILDI AMA YİNE DE KALP KRİZİ GEÇİRDİ

52 yaşında babam var. 11 yıl önce açık kalp ameliyatı oldu, 2015 te anjio oldu, ardı sıra stent takıldı. En son şubat ayında tekrar kalp krizi geçirdi ve hastaneye kaldırdık ayni şekilde tekrar anjio oldu ve stent takıldı şimdi ise kendisi sunu söylüyor: "sol kolumdan kalbime doğru ağrı giriyor ve  sıkışıyorum" diyor gecen hafta devlet hastanesine götürdük, "bir sorun yok" denildi fakat 1 ay önce ... hastanesinde hocamız "kalp yetmezliği var" dedi ve sizi de arkadaşlarımız önerdi. Randevu almak istiyorum en yakın zamanda dönüş yapabilir misiniz?  

TRAVMA (KAZA) SONUCU STRES BOZUKLUĞU

Hocam merhaba ben Kuzey Kıbrıs’tan yazıyorum. 38 yaşındayım. 1.81 boy ve 86 kg. 5-6 yıldır kalbimle ilgili sorunlarım var. Sıkıntım kalbimi ve kendimi çok dinliyorum, evhamlı biriyim. 13 ve 6 yıl önce çok büyük iki trafik kazası geçirdim ve o gün bugündür kalp çarpıntılarım başladı. 2 yıl önce ablasyon bile yapıldı fakat sonuç alınamadı. Kalp çarpıntılarım panikle birlikte geliyor ve aritmiler de oluşuyor. Doktorum SVT atakların var dedi. Şimdi 2,5 mg concor kullanıyorum ama dönem dönem ataklar tekrarlıyor. Yaşam kalitem düştü üzüntüde sıkıntıda ve tartışmalarda çarpıntılarım çoğalıyor ve elim ayağım kesiliyor. Kaygı bozukluğum da olabilir mi acaba? Sizin kaygı bozukluğu videonuzu izledim kendimi gördüm sanki orada. Bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Teşekkür ederim.

KÖTÜ DOKTOR YOKTUR AMA

Merhabalar, babam Hatay'da anjiyo oldu. Öncelikle doktor tıkalı damarın olmadığını söyledi, bir hafta sonra kontrole gelirsiniz dendi ve raporunuz yetişmediği için kontrole geldiğinizde alırsınız denildi bir hafta sonra babam hastaneye gittiğinde rapor da üç damarın tıkalı olduğunu, ameliyat olması gerektiğini söyledi ve biz emin olamadık. Yapılan anjiodan özel hastane olduğu için önce bir şey yok denilip bir hafta sonra bu sonucun çıkması şaşırttı. Hatay ... hastanesine gittik ve bu cd nin doğru olduğunu varsaymamız, güvenmemiz gerektiğini söyledi cd karışmamışsa evet ameliyat lazım dendi ama normal muayenede bir sıkıtı olmadığını söyledi. Özel hastanenin raporu ve cd si üzerine evet ameliyat şart dendi ve biz ne yapacağımız bilmiyoruz. Yani yeniden anjio yapılamıyor mu? Kötü doktor yoktur ama benim araştırmalarıma kendi alanınızda çok iyi bir doktorsunuz bilgi verirseniz çok sevinirim. 

KALPTE BÜTÜN DAMARLAR TIKANMIŞ

Özele de gittik, devlete de gittik hocam.
Lütfen kusura bakmayın hocam sizi bir konuda rahatsız ediyorum.
Babam dün anjio oldu ve 5 damarın tıkalı olduğunu söylediler. Bypassın daha uzun süreli olabileceğinden bypass ameliyatı yapılması yönünde karar alındı. Ancak, babamı size muayene ettirip, sonuçlarını size göstermek istiyoruz. (70 yaşında, şeker, tansiyon ve kolesterol var, ameliyatın ne kadar doğru bir karar olur bilmiyoruz.)

MİYOKARDİAL BRIDGE (KALP KASINDA KÖPRÜ)

Günaydın Hocam. Eşim 43 yaşında. Teknik:  160 kesit multidedektör Bilgisayarlı Tomografi ile kontrast madde esnasında 0,5 mm'lik sipiral incelme yapıldı. LMCA distalinden LAD ye uzanım gösteren kısa segment hafif darlığa neden olan plak mevcuttur. LAD proksimal bölümünde yüzeysel bridging izlenmektedir. Sağ koroner RCA dominant olup proksimal orta ve distal segmentte cidarları ve lümen kalibrasyonu doğaldır bilgisayarlı tomografi görüntüleme.  Doktor sıkıntı olmadığını, yaş ilerledikçe bu olabileceğini söyledi. Bilgilerinize teşekkür ediyorum. 

GÖĞÜS AĞRISI

İyi günler Ahmet Bey. Kusura bakmayın ama yardımınıza ihtiyacım var. erkek arkadaşım için bir şey soracaktım size Erkek arkadaşımın kalbi ağrıyo(23 yaşında). Daha doğrusu göğsünde bir ağrı var. Şiddeti değişebiliyor. Ayağında yara şeklinde kahve-pembemsi izler olmaya başladı ve onlarda ağrıyo. Son zamanlarda eklem ağrıları başladı. Sürekli başı ağırıyor. Bir kaç kez doktora gidildi kalp damar cerrahisine yönlendirdiler ancak gitmek istemiyor ağrılarının ve ayağında çıkan yaranın(geçen yıldan beri bir tane vardı bu yıl bir tane daha oluştu) kalp ile ilgili olduğunu düşünüyorum. Yorucu ve stresli bir hayatı var. Sigara kullanıyor sigarayı bırakmak için elinden geleni yapıyor. Uykusu düzensiz yorgunluğu fazla. Sizce ağrıların sebebi ne olabilir ne yapmam gerekiyo

CEVABIMIZ:

Öncelikle hastanızın tam anlamlı bir muayeneye ihtiyacı var. Kalbine bakılmalı, ayağındaki yara ayrıntıyla incelenmeli. Daha sonra size uygun tetkikler istenecek ve size uygun tedavi programı yapılacaktır. Sağlıcakla 

ANLAŞILMADAN KALP KRİZİ GEÇİRİLİR Mİ?

Merhaba doktor bey babama kardiyoloji doktoru sen kalp krizi geçirmişsin demiş ama babam kalp krizi geçirdiğini bilmediğini söylüyor.Üstelik her yere rahatlıkla gidip gelebiliyor ve kalp rahatsızlığının da olmadığını söylüyor .Doktor bey size sorum kalp krizi geçiren bir hasta kalp krizi geçirdiğini nasıl bilmez.

CEVABIMIZ: 

Kalp krizi veya spazmı geçiren kişinin bunu anlayamamasına SESSİZ İSKEMİ (kansızlık) deriz. Yani kalp damarlarında spazm yani kasılma olmuş ve/veya kalp damarları tıkanmış fakat o damarın beslediği kalp kasına kan gitmemiş, kasa kan gitmeyince olması beklenen şiddetli kalp ve göğüs ağrısı oluşmamıştır.Tüm tıp dünyasının tartışmakta olduğu bu tablonun cevabını biraz bilimsel kelimelerle anlatmak durumundayım:Sessiz iskeminin nedenleri tam olarak açıklığa kavusmamıstır, fakat çesitli mekanizmalar bu tabloya katkıda bulunabilir. Sessiz iskemi ataklarının oranı, iskemi nedeninden bağımsız olarak farklı koroner iskemik sendromlarda aynıdır. Ayrıca, klinik açıdan bakıldığında ağrılı ve sessiz iskeminin geleceği de aynıdır. Kalp kasının kansızlığı yani iskemisinin derecesi ve siddeti ile göğüs veya kalp ağrısı oluşması arasında bir iliski vardır. Ancak, birçok çalışmada iskemik ataklar sırasında hemodinamik değisiklikler ve duvar hareket anormallikleri, EKG değişiklikleri (ST segment değisikliklerinin) ciddiyetine göre ağrılı ve ağrısız hastalar arasında fark olmadığını göstermistir.  Bu yüzden aynı hastada bile iskeminin ciddiyeti ile ağrı olusması arasındaki iliski zayıftır. Miyokard iskemisinin gelisiminde miyokard O2 gereksiniminin rolü kalp hızı ve kan basıncı değisiklikleriyle değerlendirilir.  İskeminin baslangıcında kalp hızı,ambulatuvar EKG kayıtlarıyla egzersiz testine göre daha düsüktür. Bu gözlemler sessiz iskemi epizodlarının çoğunda koroner damarlarda kasılma yani vazokonstriksiyonun katkısı olabileceğini göstermektedir. Miyokard iskemisinde ağrı olmamasının diğer nedeni nörolojiktir.  Bazı hastalarda özellikle diabetiklerde sık görülen efferent duyu sinirlerinde defektif durum yani nöropatidir. Santral sinir sisteminde ağrı uyarısının modifikasyonu iskemik ağrının değisik sekilde ortaya çıkmasına katkıda bulunabilir. Bu modülasyon spinal merkezlerde görülebilir,ağrı esiğini artırabilir.10 Belirgin sessiz iskemi epizodları olan hastaların, ağrı duyanlara göre daha yüksek ağrı esiği ve ağrılı uyaran toleransı vardır. Psikolojik ve kültürel faktörler ağrı algılamasını etkileyebilir.
Yukarıda anlatılan nedenlerle babanız, kalp krizi geçirdiğini hissetmemiştir.
Lütfen aşağıdaki videoları izleyiniz:
 

 

Kalp Hastalıkları ve Tedavileri için ayrıntılı bilgiye ulaşmak için lütfen tıklayınız  

Kalp hastalığı ve "tedavisi yok, bu hastalıkla yaşamaya alış"  denilen hastaların tedavi sonrası yorumlarını okumak için lütfen tıklayınız  

Prof. Dr. Ahmet AKGÜL'ün özgeçmişine ulaşmak için lütfen tıklayınız

İletişim ve Randevu için lütfen tıklayınız   

Yasal Uyarı

Bu sitenin içeriği ziyaretçilerini bilgilendirmeye yönelik hazırlanmış olup sağlıkla ilgili konularda tıbbi teşhis, tedavi veya reçete bilgisi özelliği taşımaz. Site, sağlıkla ilgili tüm konularda en doğru bilginin hastayı muayene eden doktorundan öğrenilebileceğini savunur. Sitedeki bilgiler bu amaçla kullanılmamalıdır. Bu bilgilerin yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden bu site sorumlu tutulamaz.Bu sitedeki bilgileri kopyalama, nakletme veya diğer kullanımlar kesinlikle yasaktır. Web sitesindeki bilgilerin kullanımı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümlerine ve site sahibinin iznine bağlıdır. Tüm kullanıcılar yukarıda belirtilen yasal uyarıyı tamamen ve çekincesiz olarak kabul etmiş sayılırlar.