RİSKİ ALACAK BİR DOKTOR ŞART
55 yasındaki eniştem yaklaşık 3 senedir kalp yetmezliğinden dolayı Ankara’ya gidip geliyordu, kalp pili taktılar sonra enfeksiyon ve ödemden dolayı çıkardılar. Son gittiğinde pili takamayız riskli diyorlar. Hatta pili sökerken tel kalmış dediler. Hocam ameliyat ve pil şart diyorlar. Riski alacak iyi bir doktor şart, bize sizi önerdiler. Bize nasıl yardımcı olursunuz. Zaman kısıtlı saygılar.
KARDİYOLOJİ Mİ, KALP CERRAHİSİ Mİ?
Hocam çabuk yorulma, göğüs ağrılarım ve varislerim var. Kardiyoloji ye gittim 4 ay önce, kalbin iyi sorun yok dedi. Eko ile baktı ve efora girdim eforda 8 dakika yürüyebildim. Daha önce pfo kasıktan girilerek kapatıldı (4 yıl oldu). Yaşım 43 artık bacaklarımda yaygın derecede çoğalan varislerim de var. Günlük işlerimi yapmakta zorlanmaya başladım. Akşamları çok yorgun düşüyorum işten gelince sorum şu bu konuda iyi kardiyoloji ye mi gitmem gerekiyor, direkt size gelebiliyor muyum? Diğer sorum hastanede mi nerede çalışıyorsunuz?
Çok Endişeli Ve Üzüntülüyüz
Merhaba hocam,
50 günlük bebeğimde duktus açıklığı ve 5mm asd tespit edildi. Size raporu olduğu gibi yazıyorum. ias de sekundum 5mm, ivs intakt,effüzyon vejetasyon saptanmadı, kalp boşlukları dengeli, duktus açık, koarktasyon saptanmadı, pulmoner arter distalinde, 27mmhg sistolik giradiyent alınıyor. Pulmoner anülüs 9mm sonuç: sekundum asd+ps yazıyor. Kilosu 5700 ve 38. hafta da sezeryanla doğdu. Bize durumu anlatabilir misiniz? Bebeğimizin durumu nedir tam olarak? Yardımcı olabilir misiniz çok endişeli ve üzüntülüyüz.
Stres Kırığı Oldu
Doktor bey merhaba,
Eşim baş ağrısı, sırt ağrısı, yüz ağrısı nedeniyle bir hasta haneye başvurdu. Yaptıkları test sonucunda Dimer Testi 291:(Ref.Degeri 0-198) WBC:13,6(Ref.Değ.4.3-11.3) NE%:79(Ref.Değ 36-66) NE#:10,8(Ref.Değ.1.4-6.6) LY%:12.4(Ref.Değ 22-45) dikkat çeken sonuçlardan 4 tanesi. Eşimin sol ayak bileği şisti. 3 ay öncede sağ ayak da stres kırığı oldu. Bu konuda yorumunuza çok acil ihtiyacım var Hocam. Saygılarımla
KORONER ARTER HASTALIĞI (KAH) VE BAZİLER ARTERDE YÜKSEK DERECEDE DARLIK
Merhaba hocam. Bende son dönem Kronik BöbrekYetmezliği, Koroner Arter Hastalığı, Baziler arterde yüksek derecede darlık, Maling hipertansiyon, tib 2b ailesel homozigot hiper kolesterolemi, hiper paratiroidi, ağır uyku apnesi ve beyinde şant var ve 3 ay öncede geçici iskemik atak geçirdim. Son 1 aydır efor sırasnda göğüs ağrısı var. Kardiyoloji doktoru nefroloji doktoru ile görüştü. Koroner anjiyo yapılması için anlaştılar. Lakin anjiyo sonrası diyalize gireceğimi söylediler. Ben de diyalize girmemek için bir süre erteledim ve araştırma yapmaya başladım. En az zararla nasıl yapabilirim veya diyalize geç girerim diye. Yardımınız dokunursa çok sevinirim.
1 AY ÖNCE 3. ANJİOSUNU OLUP STENT TAKILAN BABAM SAĞLIĞINA KAVUŞMADI
1 ay önce 3. Anjiosunu olup stent takılan babam sağlığına kavuşmadı. Kan sulandırıcılar değiştirildi, psikolojik hap verildi, geceleri uyuyamıyor ve yattığımda patlayacağım diye kalkıyor. Huzuru yok. Az biraz yürüyünce nefes nefese kalıyor, yorgunluk, halsizlik var, ağızdan nefes almaya başladığında şikayetleri artıyor ve karnı şişiyor. Ben öğretmenim, bu tatil sürecinde yardımcı olabilir misiniz? Şimdiden teşekkürler. Babam 72 yaşında, tansiyon hapı ve kalp hapı kullanıyor, şeker rahatsızlığı yok.
SİNÜZAL BRADİKARDİ
Sayın Ahmet hocam, sizi internetten buldum. Bilmem bir cevap verir misiniz? Bir umut benimkisi, yazmak istedim. 40 gün önce Plesenta totalis ve Plesenta pacreataya bağlıi çok zor bir Sezeryan ameliyati oldum. Kesi yerim göbeğimin üst kısmından başlıyor bikini bölgeme, ordan da tekrar yatay kesim var. Benim sorunum; doğum öncesi 70-90 arası olan nabzım şimdi 40-60 araıi ve beni çok yoruyor. Ameliyattan sonra 15 gün tansiyonum sürekli düşüyordu. Şimdi ise 12 ile 15 arası tansiyonum gidip geliyor. En büyük problemim nabzım neden böyle oldum bilmiyorum. Bir hastanede kardiyolojiye gittim. EKG ve kalp ultrasonu çekildi ve kan tahlili yapıldı.Teşhis Sinüzal bradikardi yazılmış. Ama bir tedavi yok. Bebeğimi emziriyorum 1aylık henüz. Nabzım düşünce beni halsiz çaresiz bırakıyor ve göğsümde korse takmış hissi veriyor. Ölmek istemiyorum hocam. Ne yapmalıyım? Tetkiklerimi atsam değerlendirir misiniz? Yaşım 35 ve 16 kiloyu 1ayda verdim ameliyattan sonra. Saygılar.
SOLUNUM YETMEZLİĞİNE BAĞLI KALP KRİZİ
Benim annem şu anda yoğun bakımda yatmakta . Solunum yetmezliğine bağlı olarak kalp krizi geçirdi. 50 gündür yoğun bakımda yatıyor.Treakestonomi açıldı. Keskini topladı. Tam taburcu olacakken yoğun bakım enfeksiyonu kaptı. Şu an aşırı derecede balgam var. Ve enfeksiyonu durduramıyorlar. Çeşit çeşit antibiyotikler veriliyor. Ama balgam durmuyor gün içinde 4-5 defa entübe ediliyor. Önereceğiniz veya yapabilecegimiz bir şey var mı? Lütfen yardımcı olur musunuz?
GÖĞÜS AĞRILARI VE VARİS
Hocam çabuk yorulma, göğüs ağrılarım ve varis şikayetlerim var. Bununla ilgili kardiyoloji bölümüne gittim 4 ay önce. Kalbin iyi sorun, yok dendi. EKO ve Efora girdim. Eforda 8 dakika yürüyebildim. Daha önce kasıktan girilerek PFO kapatıldı (4 yıl oldu). Yaşım 43, artık bacaklarimda yaygın derecede çoğalan varislerimde var. Günlük işlerimi yapmakta zorlanmaya başladım. Akşamları çok yorgun düşüyorum işten gelince. Sorum şu; bu konuda iyi bir kardiyolojiye mi gitmem gerekiyor, direkt size gelebiliyor muyum? Diğer sorum ise siz hastanede mi nerede çalışıyorsunuz?
ALMANYA’DAN
Ben Almanya’dan yaziyorum, kizimin dogustan kalbinde 2 delik var ve kapanmadi. Kizim gerektigi kadar gelismiyor ve kilo almiyor, kaburgalari da genisliyor yavas yavas ve bunun sebebide akcigermis diye okudum. Suan da doktor kontrolundeyiz ve temmuza acik kalp ameliyati tarihi verildi. Benim merak ettigim Turkiye’de de oyle mi yoksa ameliyatsiz cozumu var mi yani damar yolundan? Bilgi verirseniz cok memnun olurum.
HEMEN RANDEVU İSTİYORUM
Annem kalp hastası. Kalp büyümesi, kalp yetmezliği ve ritim bozukluğu var. Doktora da gidiyor fakat tıkanmaları sıklaştı. Babamı da 4 ay evvel kalp yetmezliğinden kaybettim. Ayni olayı tekrar yaşamaktan korkuyorum. Bu yüzden annemi acil iyi bir kalp cerrahisine göstermek istiyorum. Acil olarak Doktor Ahmet Bey de pazartesi veya salı günü için randevu istiyorum. Eşim şuan annemin yanında. O getirecek kendisini. Ben yurt dışındayım.
AMELİYAT OLMAZSA NE OLUR?
Teyzem 35 yaşında nefes darlığı için hastaneye gitti ve kalbinde delik olduğu ortay çıktı yaklaşık 5 hafta önce Elazığ’da anjiyo oldu. Oradaki doktorlar baybas yapılması gerektiğini söyleyip İstanbul’daki hastanelere sevk etmişler. Sebebi ise aort damarı sağ tarafa geçmesi. Kendisi bu konuda çok endişeli bizlerde aynı şekilde ancak bu durumu ona çok yansıtmamaya çalışıyoruz. Ameliyatı şartmış bir de olmamam gibi bir lüksü yokmuş. Çok riskli bir ameliyat mı hocam, öyle ise olmazsa ne olur? Yüksek ihtimalle haftaya ameliyata alınacak. Dönüş yaparsanız çok sevinirim.
KALP ÜSTÜNDE KİTLE
Eşimde 4-5 yıl önce palomorfik sarkom çıkmıştı ameliyat edilmişti. Şuan kalbin kirli kan akışını sağlayan bölgeden kalp duvarının üstünden geçerek diğer bölgeye uzanmış bir kitle mevcut. Sarkom un metastaz yaptığı düşünülüyor. Robotik cerrahi yoluyla ameliyat edilebilme şansı var mıdır? Yardımcı olabilir misiniz? Randevu alıp sizinle görüşmek isteriz hocam.
Yukarıdaki gazete haberinin tam metni için aşağıdaki yazıyı okuyunuz veya TIKLAYINIZ.
"Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Klinik Şefi Prof. Dr. Ahmet Akgül ve ekibi, kullandığı ilaçlar sebebiyle kalbinin etrafı kan toplayan ve yüksek ölüm riski olan hastayı robotla ameliyat ederek, sağlığına kavuşturdu.
Akgül, yaptığı yazılı açıklamada, kalp kapağı değişen hastanın, kullandığı kan sulandırıcıların kalbinin etrafında sıvı birikmesine neden olduğunu ve kalbin çalışmasını bozduğunu belirterek, kilo sorunu olan ve daha önce acil şartlarda açık kalp ameliyatına alınan hastanın iki kalp kapakçığına müdahale edildiğini kaydetti.
Kalp kapakçıklarından birinin mekanik kapakçıkla değiştirildiğini diğerinin ise tamir edildiğini anlatan Akgül, şu bilgileri verdi:
"Mekanik kalp kapakçığı takılan kişilere kapakçık tıkanmasın ve damar tıkanıklıkları olmasın diye doktor kontrolünde kan sulandırıcılar verilir, bu kan sulandırıcılar nadir de olsa kanamaya yol açabilir. Hastamızda da böyle bir yan etki meydana gelmiş ve kan sıvısı kalbin etrafındaki zarın içinde toplanmış. Bu sıvının toplanması kalbin rahat çalışmasını engellemekte ve hastada bitkinlik, yorgunluk, çarpıntı ve nefes darlıkları oluşturmaktadır. Kilo sorunu da olan ve yakın zamanda açık kalp ameliyatı geçiren hastaya, bir de bu tip bir sıvı toplanması günlük aktivitelerini yapmakta çok ciddi sınırlamalar getirmiştir."
Şikayetler üzerine kendilerine gelen hastanın muayenesinde, kalp etrafında aşırı derecede sıvı toplandığını tespit ettiklerini belirten Akgül, şunları kaydetti:
"Daha önce acil şartlarda açık kalp ameliyatı geçirdiğinden kalp sıvısının klasik ameliyatla alınması yapışıklıklar nedeniyle son derece riskliydi. Hastamızda operasyon için riskli bir kilo da olması, ayrıca kalbin etrafında önceki ameliyata bağlı yapışıklıklar bulunması nedeniyle müdahaleyi robotla yapma kararı aldık. Hastamız estetiğine de düşkün bir bayan olduğu için ameliyat izleri de istememekteydi. Literatürde robot ile benzer bir durumda olup bu tip bir müdahale yapılan hastaya rastlamadık. Birkaç saat süren bir operasyonla hastanın sol göğsünün hemen yanından çok ufak bir izle göğüs kafesi içine girip, sıvının biriktiği kalp zarını temizledik. Hastamız sağlıklı bir şekilde ameliyattan çıktı ve taburcu oldu. Kontrollerinde kalbinin etrafında sorun kalmadığı gözlendi. 44 yaşındaki hastanın günlük işlerini yaparken şikayeti de kalmadı."
Hastaneden yapılan açıklamada, Prof. Dr. Ahmet Akgül ve ekibinin, kalp robotu kullanarak yaptıkları bu ameliyatla dünyada bir ilki gerçekleştirdiği belirtildi."
ROBOT İLE KALPTEN MİKSOMA ALINMASI
Hocam merhaba, miksoma tespit edilen bir hastada robotik cerrahi müdahale ile alınabilir mi? Hastamız 3 yıl önce miksoma alınması için cerrahi, müdahale edilmişti. Bu nedenle ne önerirsiniz. Yardımcı olup bilgi verirseniz çok memnun olurum. Saygılarımla iyi çalışmalar.
KALP KRİZİ SONRASI MİTRAL KAPAK YETMEZLİĞİ
Annem 91 yaşında, 30 yıl önce enfaktüs geçirdi. Ancak kılcal damarlar vazifeyi üstlendi denildi. Kendisine iyi baktı bir problem yaşamadı ancak 2018 yılında saniyelik bayılmalar yaşadı ve düştü kaburgası kırıldı. Üç ay yattı. Bu yatış sırasında kalp büyümesi ve mitral kapakçık sorunu oluştu. Dört ayda bir akciğerde sıvı birikimine bağlı kalp yetmezliği yaşamaya başladık. Mitral kapak ve türiküspik kapak 3.derecede bozuk, aort kapak 1.derecede bozuk. Karaciğer ve böbrek fonksiyonları iyi. Kalp kası %45 kasılıyor. Size muayene olmak ve uygunsa ameliyat olmak istiyoruz. Ne yapmalıyız? Size nasıl muayene olmalıyız?
YOLCULUK YAPABİLİR Mİ?
Babam kalp hastası ve bugüne kadar 3 sefer anjio oldu. Stent takıldı ama şimdi de Bypass olması gerekiyor diye söylendi. Biz Avusturya'da kalıyoruz fakat babam şu anda Türkiye'de ve uzun bir yolculuk yapması tavsiye edilmiyor ne uçakla ne de araçla. Ayriyeten buraya gelse bile ne zaman randevu verilir ve ameliyat olması durumunda bu süreç ne kadar sürer, ne zaman ameliyat randevusu verilir bilemiyoruz. Buradaki doktoru da yıllık izinde olduğu için ona ulaşamıyoruz ve sizden babam için randevu talep ediyorum. Hem durumunu kontrol etmenizi, hem de sizinle istişare ederek izlememiz gereken yolu bize tavsiye etmenizi rica ediyorum. En kısa zamanda geriye dönmenizi temenni ederek şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum.
İSTANBUL'DA OLSAM SİZE GELİRİDİM
Daha önce beni tanımadığınız halde Allah cc razı olsun bir sorumu yanıtlamış, yardım etmiştiniz. Büyük ihtimalle Kalp Damar Cerrahisine gitme durumum söz konusu var gibi görünüyor. Ben de alanında uzman, çok da pahalı olmayan bir doktor arayışı içerisindeyim. İstanbul'da olmuş olsam inanın size gelecektim lakin şu an ki imkansızlıklarımdan ötürü size gelme durumum yok. Bir maruzatım var. Kendimi uzun uzun anlatarak zamanınızdan çalmak istemiyorum. Ankara'da önerebileceğiniz Kalp ve Damar Cerrahisi doktoru var mıdır? İyi kötü doktor ayrımı göz etmek istemiyorum lakin maddi manevi zor süreçlerden geçtim. Halen de geçiyorum. Naçizane önerebileceğiniz isimlere talibim .Yanıt verirseniz çok ama çok makbule geçecek. Rabbim sizin gibi nadide doktorlarımızın Rabbim sayısını artırsın. Mesleğini hakkını fazlasıyla vererek siz gibi çalışan doktorlarımızdan Rabbim razı olsun inşallah. Selamette kalın. Hayırlı günler diliyorum.
ROBOTİK CERRAHİ İLE KALP DELİĞİ KAPATILMASI
43 yaşındaki erkek kardeşim aktivite sonrası yorgunluk ve halsizlik şikayeti ile gittiği … Üniversitesinde 1,2 cm çapında kalp deliği teşhisi kondu. Akabinde deliğin robotik cerrahi ile … Üniversitesinde kapatılması içi hastane yatışına davet dildi. Ancak bu işlemi mümkünse en iyi yerlerden birinde en iyi hocalardan biri ile yapmak isteriz. Sorularım aşağıdadır,
1. Raporlarımızla birlikte öncelikle sizinle görüşmek isteriz.
2. Operasyonu hangi hastanede yapıyorsunuz?
3. Operasyonu yaptığınız hastane(ler)'de SSK geçerli midir ?
4 - Operasyon maliyeti nedir?
5 - Yarış süresi ne olur?
Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkürler.
YAŞINDAN DOLAYI AMELİYAT OLAMIYOR
1998 yılında İzmir'de yapay kalp kapakçığı takıldı. 25 yıldır tansiyon hastası. 5-6 ay kadar önce tesadüfen bir doktor tarafından MR çekilmesi sonucu Aort Koarktasyonu teşhisi konuldu. Tansiyonu 200'lerde. Bazen 150 ye düşüyor. Bu sabah istifra etti. Yaşından dolayı açık ameliyat uygun görülmedi. Stent takmak için ise damarların çok dar olduğu işlemin yapılamayacağı söylendi. İnternetteki araştırmam sonucunda sizin başarılarınızı okudum. Ve umutlandım. Eğer annemi muayene etmek, ilgilenmek isterseniz sizi ziyaret etmek isterim. İlginize şimdiden teşekkürler.
BRİDGİNG AMELİYATI
Ahmet hocam, Kocaeli, 43 yasındayım. Kalbimde sıkışmalar zor nefes alma neticesinde direkt anjiyoya aldılar. Sonuç: LAD proksimalde %40-50 darlık LAD distalde bridging %40 darlık ANJİOGRAFİ Sol ventrikülografı yapılmadı. Sol Ana Loroner arter ( LMCA) normal. Sol arterior desenden arter (LAD) proksimalinde %40-50 darlık mevcut. Mid segmentte özellik yok. Distal segmentte %40 darlık yapan bridging mevcut Sirkümfleks arter (Cx ) normal. Sağ koroner arter (RCA )dominant normal. SONUÇ Tek damar hastalığı, LAD'de miyokardiyal bridging. ÖNERİLER LAD' e FFR. Kardiyoloji bölümünde anjiyo oldum. Sonuç yazılanların aynısını yazdım. Daha öncede mide ve bağırsak rahatsızlıklarımdan dolayı mide reflü, ileus ameliyat fıtıkları ameliyatları ve aşırı yoğun gaza bağlı kalp zannedilerek 3 kere anjiyo oldum. 10 yıldır çalışamıyorum. Genel sağlık sigortası gss ödüyorum. Üç kez ameliyat sonrası enfeksiyon aldığım için burada miyokarding bridging ameliyatı olmaya güvenemiyorum, tekrar ameliyattan sonra enfeksiyon alırım ölürüm korkusuyla burada ameliyat olmayı kesinlikle istemiyorum ve düşünmüyorum.
Hastane bütün camları panjur doğrama üzerine bütün camları kapalı bina ve katlarda da aynı şekilde komple kapalı camlar olduğu için hava sirkulasyonu kesinlikle olmuyor ve hastaların %85’i maalesef ameliyat sonrası enfeksiyonları oluşuyor halen göz bölümü bir yıldır enfeksiyon olduğu için kapalıdir. Ahmet bey ben önce Allah’a sonra size güvenerek bu zor ve meşakkatli ameliyatı size olmak istiyorum. Hastalığımın doğuştan olduğunu kalbin arka ve yan yüzeylerinin beslenmediği çok nadir bulunan kalp hastalığı olduğunun bilincindeyim ve farkındayım. Uygun zamanınızda size ameliyat olmak istiyorum. Ne nedir, bu ameliyat nasıl olunur, sonrası hiç bir bilgim yok. Ahmet bey ameliyatımı yaparsanız çok sevinirim ve çok büyük sevaba girersiniz. Bu anjiyodan sonra öleceğim diye moralim bozuk yaşam kalitem ve sosyal hayatım eskisi gibi değil çünkü bu anjiyoda anlatılanlardan sonra her şeyden soğudum, ben öldükten sonra ne yapayım malı mülkü, evlenmeyi, çoluk çocuğu diye kendi kendime sürekli bu hastalık aklıma geldi mi çok üzülüyorum. Ameliyatımı yaparsanız robotik mi, direkt bypass göğüs kafesi kesilerek mi? Siz bilirsiniz en iyisini ameliyat konusunda, size ameliyat olmak istiyorum. Cidden sizin gibi mesleğine aşık kalp damar cerrahisi, varis gibi başarılı hocalar bulmak bu devirde çok zor. Hocam 9 kere mide bağırsak defalarca ameliyat olduğum için kimin ticari kimin mesleğine aşık ticari kaygısı olmayan hocaları hemen hissederim.
KALP HASTALARI İÇİN UYKUDA NEFES DURMASI ÇOK TEHLİKELİDİR
YAPAY KALP AMELİYATI
KALP AMELİYATI OLUR MU, ROBOTLA OLUR MU?
Hocam merhaba babam 72 yaşında yapılan anjiyografi ve ekokardiyografi de su sonuclar çıkmıştır.
Lad osteal %95
Cx distal. %30
Rca proksimal %50 distal %80
Mitral kapakta ileri yetmezlik 3 . Derece demisler ve pulmoner basınç 55mg
Ameliyat gerekli mi hocam?
CEVABIMIZ:
ANJİO RAPORU
Ahmet bey, annemin anjiyo yapıldı raporda: LMCA normal, LAD Proksimal plaklı MİD D1 dalı öncesi %50 darlık, D2 dalı öncesi %90 darlık, Distali plaklı D1-D2 iyi derecede gelişmiş, D2 dalı Ostıyum %80-%90 darlık CX Proksimal %50 darlık RCA proksimal %80 darlık MİD Distali plaklı SONUÇ: Koroner Arter Hastalığı. 3 DAMAR TIKANIKLI. Ahmet bey annem 70 yaşında tansiyonu var, kan değerleri çok düşük, kemik erimesi bulunmaktadır. annemin robot cerrahi yöntemi ile kalp damar tıkanılığı yapılabilinir mi?
Yukarıdaki gazete haberinin tamamını aşağıda okuyabilirsiniz veya orijinal haberi görmek için TIKLAYABİLİRSİNİZ.
"DÖRT çocuk annesi Hatice Kara ilk kalp krizini 1999’da geçirdi. Yaşadığı yer olan Sivas’ta ve Malatya ile İstanbul’da hastane hastane dolaşmaya başladı.
Anjiyo, balon, stent uygulamaları peşi sıra geldi.
Bir türlü göğsünde hissettiği ağrılar bitmedi. Kısa yürüyüşler bile zor geliyordu. Sırt üstü yatamıyor, ancak oturarak uyuyabiliyordu. Geçtiğimiz martta geçirdiği kalp krizinden sonra yoğun bakım ünitesine alındı. Orada iki kalp krizi daha geçirdi. Hastane dolaşmaktan, anjiyolardan bıktı. “Bütün sosyal hayatım bitmişti. Evden dışarı çıkamıyordum. Her sabah ‘ölecek miyim, kalacak mıyım?’ diye düşünerek uyanıyordum. Sanki göğsümde bir kamyon oturuyordu. Evde yalnız kalamıyordum. Her anjiyo, balon, stent sonrası aynı sıkıntıları yaşıyordum. Artık anjiyo olmak istemiyordum” diye anlatıyor o günleri.
Aldığı ilaçlara rağmen balonla açılan kalp damarlarına yerleştirilen stentler her seferinde yeniden tıkanıyordu. Nihayet televizyondaki bir sağlık programında Bakırköy Sadi Konuk Araştırma ve Eğitim Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Klinik Şefi Doç. Dr. Ahmet Akgül’ü gördü. Divriği’den atlayıp İstanbul’a geldi. Doç. Dr. Akgül, Kara’yı muayene etti. Kalp damarlarındaki 10 stente rağmen ağrı ve yorgunluk şikayetleri devam ediyordu. Doç. Dr. Akgül, “Stentler konduktan sonra verilen kan sulandırıcılara karşı demek ki direnç geliştirmişti. Şeker hastalığının daetkisiyle yeniden tıkanıyordu. Ameliyata karar verdik” diyor.
LİTERATÜRDE ÖRNEĞİ YOK
Kara’nın iki bacağından alınan damarlarla, 4 kalp damarına by-pass yapıldı. Doç. Dr. Akgül, “Stentler damarlara öyle dizilmiş ki, ameliyat yapmak çok zor oldu. Kadın damarları daha ince. Buna şeker hastası olması da eklenince risk artıyordu. Stentlerden birini çıkardık çünkü damarı bağlayacak yer kalmamıştı. Diğerlerine dokunmadık, aralarında kalan boş yerlere yeni damar yollarını bağladık. Stentler böylece devre dışı kaldı. Hastamızın artık kutu kutu kan sulandırıcı ilaç içmesine gerek yok. Literatürü araştırdım, bu kadar çok anjiyo olan hastaya rastlamadım. Guinness Rekorlar Kitabı’na aday olur bence” diyor."
KARDEŞİMİN KALBİ DELİK, ROBOTİK KALP AMELİYATI İLE KAPATILMA ŞANSI VAR MI?
Merhabalar ben Adana'dan yazıyorum. Konuya tam hakim değilim ama bildiğim kadarıyla anlatayım: benim kız kardeşim doğuştan kalp kapakçıları delikti. İstanbul ... hastanesinde 10 yaşında kalp kapak ameliyatı oldu ama belli aralıklarla 2 kez daha kalp kapak ameliyatı oldu ve değişti ve kalp pili takıldı. Şimdi yine kapakların çalışmadığı ortaya çıktı ameliyat olması çok riskli olduğunu söylemişler ama başka alternatif olmadığı söyleniyor. Açık kalp ameliyatı olmadan robotik ameliyat olma olasılığı var mıdır veya başka bir alternatif var mıdır? Şu an yaşı 45 bilgilendirirseniz sevinirim teşekkürler.
KALP AMELİYATI SONRASI GÖĞÜS KEMİKLERİM BİRLEŞMEDİ
2 yıl önce by pass oldum, göğüs kemiklerim kesildi. Bunları birleştirmek için 8 tane kanca takmışlar. Ameliyat sonrası enfeksiyon kapmamama rağmen enfeksiyon başladı ve 2 yıldır da devam ediyor dayanılmaz ağrılarla birlikte. İntihar etmeyi dahi kaç kez düşünmüşümdür. Doktorlar ilk olarak benim ihmalkarlığım ile enfeksiyon kaptığımı ancak geçmeyince yapılan testlerde kancadan olduğu tespit edildi. Başka hastanede plastik cerrah ile ameliyatla kancanın biri çıkarıldı ve yara çok büyük olduğu için kas nakli yaptılar 2 gün sonra yine yine kas nakli yaptılar çünkü ilkinde başkasının kaslarını nakletmişler. Vücudum kabuk etmedi bu sefer benim omzumdan filan alarak yaptılar aylarca mahvoldum. Şimdi yine kancalar iltihap yaptığı çıkarılması gerektiği söyleniyor. Kalp cerrahisi bizim işimiz değil plastik cerraha gidin dedi ne olacağını bilmiyoruz. İlerlerse komple göğüs kemiklerinin dahi alınabileceğini söylediler artık hastanelere gitmekten usanç geldi. Her gittiğim yerde aynı testler yapılıyor bir sonuç yok, birisi antibiyotik kullanma dedi, öbürü kullanman lazım diyor. Ben ne yapayım hocam?
KORONER DAMAR SPAZMI (KASILMASI)
Ben 30 yaşımdayım. 2 defa kalp krizi geçirdim. 8 defa anjio oldum, 3 stend takıldı, 1 balon. "Damarlarda spazm var" dediler, duran bir spazm değil, stend taktıktan sonra başka bir yere geçiyor. Baypas olsam durma ihtimali var mı?
CEVABIMIZ:
Öncelikle annenize ve size geçmiş olsun. Şunu belirtmek isteriz ki Robotik Kalp Ameliyatı herkese yapılabilir. Burada annenizde olan osteoporoz yani kemik erimesi nedeniyle klasik ameliyatındaki gibi sternum yani göğüs ön kemiğini kesmek riskli olur. Kemik iyileşmesi, kemik erimesi durumunda çok zor olmakta hatta tam kapanmadığı için mediastenit oluşabilmekte.
3 damar tıkanıklığı olanlarda hibrit robotik kalp cerrahisi yapıyoruz. Yani kalbin arka kısmındaki damarlara stent sonra da kalbin ana damarına robotla kalp ameliyatı yapıyoruz. Yani hastamızın kemiklerini kesmeden kalp ameliyatına ait tüm olumlu geleceği sunuyoruz.
Geçmiş olsun diler, sağlıklı günler dileriz.
ROBOT İLE KORONER BY PASS AMELİYATI
Yukarıdaki gazete haberinin tamamını okumak için aşağıdaki renkli yazıyı okuyun veya orijinal haberi görmek için TIKLAYINIZ.
Robotik sistemler, kalp kapakçığının değiştirilmesi ve tamiri, kalpteki deliklerin tamiri, tek damara by-pass ve kalp tümörlerinin çıkarılmasında başarılı.
Teknolojinin cerrahiye en fazla yansıdığı alan olan robotik cerrahiyle, artık kalp ameliyatları da başarıyla yapılıyor. Yıllar önce beyinden biyopsi almak için en basit haliyle ameliyathanede ilk kez kullanılan robot, bugün "uzay teknolojisinin ameliyathaneye girmiş hali" olarak tarif edilen gelişmiş durumuyla kalpte, kalp kapakçığının değiştirilmesi ve tamiri, deliklerin tamiri, by-pass, kalp tümörlerinin çıkarılmasında uygulanıyor.
KABURGALAR KESİLMİYOR
Kamu hastanelerinde ilk robotik kalp ameliyatını gerçekleştiren Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Klinik Şefi Prof. Dr. Ahmet Akgül, kalp ameliyatlarının robot kullanılarak yapılmasının, ameliyatın başarısı ve hastanın iyileşme süreci açısından önem taşıdığını vurguluyor. Robotik kalp ameliyatında, açık kalp ameliyatına kıyasla hastaya en az zararın verildiğini belirten Prof. Akgül, "Bu da hem ameliyat sonrası ortaya çıkabilecek problemleri önlüyor hem de hastanın çok daha kısa sürede günlük hayatına dönmesine yardımcı oluyor" dedi.
Prof. Dr. Akgül, "Robot kullanarak gerçekleştirdiğimiz kalp ameliyatında göğsün altından, kaburgaların arasından 2 delik açıyoruz ve kameranın girebilmesi içinde 4-5 santimlik kesi yapıyoruz. Kaburgaları kesmiyoruz. Açık kalp ameliyatında göğüs kafesi yukarıdan aşağı kesiliyor, ayrılarak iki tarafa doğru açılıyor. Açılırken o bölgedeki kemiklerin elastikiyeti yetmezse bazen bir iki kaburga kırılabiliyor. Kaburgaların kaynaması ve yaptığımız büyük kesinin kapanması zaman alıyor. Robot ameliyatında bunların hiçbirini yapmadığımız için hasta çok daha çabuk işine gücüne dönebiliyor" dedi.
Robotik cerrahi, kalp ameliyatlarının yanı sıra prostat ameliyatları, bazı obezite ameliyatları, kadın hastalıkları, kulak burun boğaz ameliyatlarının bazılarında açık cerrahiye üstünlük sağlıyor. Açık cerrahinin riskli olduğu hastalarda robot cerrahisinin tercih edildiğini belirten Prof. Dr. Akgül, "Akciğerde solunum problemi olan kişilerde, şeker hastalarında ve şişmanlarda robot hastaya verilen riski azaltıyor" diye konuştu. Robotik ameliyatların her yaşta yapılabileceğini, by-pass için damar sayısının önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Akgül, "Tek damar tıkanıklıklarını yapabiliyoruz. Ancak kalbin arka tarafına stent konulacaksa 3-4 damar da yapılabiliyor. Şu anda aort kapağına çok fazla müdahale edemiyoruz ama diğer kapaklara müdahale edilebiliyor" şeklinde konuştu.
KALBİ SU TOPLAYAN AVUKAT BU YÖNTEMLE KURTULDU
7 ayda 57 kilo veren 40 yaşındaki avukat Ferhan Saner'in kalp kapakçıkları, hızlı kilo verme yüzünden bozuldu. Acil olarak ameliyata alınan Saner'in kapakçıkları değiştirildi. Ancak kullanmak zorunda olduğu kan sulandırıcı yüzünden 3 ay sonra kalbi su topladı. Saner'in kalp zarına pencere açılarak suyun boşaltıldığı ameliyat, dünyada ilk defa robot kullanılarak Prof. Dr. Ahmet Akgül tarafından gerçekleştirildi.