https://www.ahmetakgul.com.tr/ Prof. Dr. Ahmet Akgül - DVT Sorular: Derin Venöz Tromboz...

DVT Tedavisi oncesi ve sonrasi









 

 

 

 

 

 

ÇABUK YORULMAYA BAŞLADIM

Ahmet hocam, videolarınızı izledim. Neden ben de sağlığıma kavuşmayayım dedim. Hocam, ben 7 sene önce sağ alt baldırda Dvt şikayetiyle Aydın'da tedavi edildim. 6 ay comadin, varis çorabı sonunda pıhtı çözüldü. Sol bacağımdan da varis ameliyatı yaptılar. Damar çıkartıldı. Sağ bacakta dvt öyküm yüzünden ameliyat yapılamaz, şişer bacak dediler. Ömür boyu idare etmeye çalışacaksın demişlerdi. Varis çorabını çok zorlansam da ihmal etmeden kullanıyorum. Fakat yeniden çok çabuk yorulmaya başladım. Aynı zamanda alerjik astım hastasıyım. Ayaklarımda inanılmaz ağrıyor. Hemanjiyonlarım var omurgalarımda. Hangisiyle uğraşacağımı şaşırdım ne yazık ki. Bana da yardımcı olur musunuz? Ankara'da yaşıyorum ama size nasıl ulaşabilirim acaba? Sayın hocam, benim ayakta ve güçlü olmam gerekiyor. Umarım sorunlarım çaresiz değildir.

DVT HASTASIYIM, AKCİĞER EMBOLİSİ OLDUM

Ben Hatay da yaşıyorum. Yaşım 36. 2012 yılında Akciğer Embolisi geçirdim. O zamandan beri DVT yim. Hocamızın bu konuda en iyisi olduğunu öğrendim. Tedavi olmak istiyorum. Telefon ile ulaşmaya çalıştım ama telefonlarınıza ulaşılamıyor. Yardımcı olursanız sevinirim.

VENÖZ YETMEZLİK DEDİLER

Derin venöz yetmezlik tanısı kondu
Merhabalar. Yaklaşık bir hafta önce derin venöz yetmezlik tanısı konuldu. Bununla yaşamaya alışmam gerektiği söylendi. Uzun araştırmalar sonucunda sizi buldum. Tek korkum madden masrafları karşılayabilir miyim? Bu konuda bilgi alma şansım var mıdır?

HATAY İLİNDE TOPLAR DAMAR TIKANIKLIĞI

Hatay’da yaşamakta olan ve yıllardır tedavi gören bayan bir hastamız bulunmaktadır. Son olarak toplar damar tıkanması tanısı konulmuş olup, yapacak bir şey yok diyerek evine geri gönderilmektedir. Araştırmalarımız sırasında size rastladık ve bilgi edinmeye çalıştık. Konu ile ilgili olarak görüşmek için sizlere nasıl ulaşabiliriz? Cevap verirseniz seviniriz.

POST TROMBOTİK SENDROM

2017 de oluşan DVT tedavisi başarısız oldu ardına
post-trombotik sendrom (PTS) tespit edildi ve toplar damar kapaklarının
bozuk olduğundan dolayı ömür boyu günlük 2 x 2,5mg Apixaban (Eliquis) almalıyım ve sürekli olarak variz çorabı giymeliyim.

KAN GELDİĞİ İÇİN KAN SULANDIRICI İLAÇLAR KESİLDİ

İyi akşamlar hocam, ben yakın zamanda dvt operasyonu geçirdim. Bana verilen kan sulandırıcı xarelto hapı balgamda kanama yaptı. Doktor birkaç gün kesmemi söyledi. Coraspinle birlikte ikisini bir almamı söylemişti, bu şikayetimden sonra ikisini de birkaç gün kesmemi söyledi. Bu ne kadar doğru, 2019 da dvt oldum, daha yeni tekrar bir pıhtı sorunum olur mu? Bir de varis çorabı verildi, orta basınç, benim kilom olduğu için bulamadım, ölçülerime göre biraz küçük kalıyor çoraplar, ne yapmalıyım?

GENETİK GEÇEN DAMAR PIHTI TIKANMALARI

Yurt dışında yaşıyorum, Hollanda’da sol alt ana toplar damarım (vena iliaca communis)’te 10 cm civarında tıkanma var, pıhtı. Xarelto verip bacağıma kompres yapıp eve yolladılar, yürümem filan her şey serbest. Annem bundan yaklaşık 6 ay önce dvt sendromundan ameliyat oldu sonuç olarak ameliyat başarılı geçti fakat şuan bacaktaki ödem hala inmedi ve ara ara bacakta şişmeler mevcut. hatta son dönemde vücudunda morarmalar oluşmakta ve en son kan tahlilinde kandaki INR değeri 5.8 çıktığı gözlemlendi. Bunun için 1 gece hastanede yattı ve değeri düşürdüler. Sizden randevu alarak bir de doktorumuzun durumu değerlendirmesini istiyoruz.

ÖMRÜMÜN SONUNA KADAR İLAÇ KULLANMAK İSTEMİYORUM

Hocam iyi geceler ben ve babam dvt hastasıyız babam aynı zamanda faktör 5 rahatsızlığı var. Şimdi benim kanımda inceleniyor ve factor 5 var mı bakılacak. Hocam biz nasıl bir yol izleyelim? Babam 20 yıldır çekiyor, ben yolun başındayım hayatımızın sonuna kadar ilaç kullanacağız yani doktorlar öyle söyledi. Sizin videolarınızı izledim çare olacağınızı düşünerek yazıyorum iyi çalışmalar.

BU HASTALIKTAN BIKTIM

2006 yılında sol bacağıma DVT tanısı konuldu. Tedavi sadece kan sulandırıcılarla yapıldı. 2012 yılana kadar pıhtılarla yaşadım. 2012 yılında pıhtılar kendiliğinden (doğum sonrası) çözüldü. Şuan da sol bacağımda içerdeki damarların kapakları bozulduğu için akımın yavaş ve zor olduğu ve kaçak olduğu söyleniyor. Varis çorabı giyemediğim her zaman sol bacağım aşırı derecede şişiyor. Sol bacağımın rengi sağ bacağıma göre daha koyu özellikle bilekte kirli kan birikintisi 13 yıldır hiç gitmedi. Son doplerimde sol VSP çapının arttığı en geniş yerinde 7 mm olduğu yazıyor. Gerçekten varis çorabından kurtulabileceğim ve bacağımın şişmeyeceği bir tedavinin var olması söz konusu ise bu hayatımın en güzeli haberi olacak. 2006 yılından bu zamana kadar bu hastalığın izlerini taşımaktan bıktım.

DAMARDA PIHTI VAR VE KABUK BAĞLAMIŞ

Geçen sene sağ ayağım şişti yürüyemiyordum. Renk değişikliği ve ısı yükselmesi gibi rahatsızlıklarla karşılaştım. Gittiğim kalp damar ve ortopedi doktorları bir sorun bulamadı. 1 ay önce özel doktora gittiğimde çekilen ultrason sonucu sağ toplardamarda pıhtı olduğu ve kabuk bağladığı söylendi. Kan sulandırıcı ilaç verildi. Şu an ayağımda şişlik çok az var. Yürüyebiliyorum ama ayağımdaki kılcal damarlar iyice belirmiş durumda. Konuyu takip eden doktor “ben anjiyo ya gerek görmüyorum, senin damarın açık ama pıhtıdan dolayı daralma var” deyip, comadin, ecopirin gibi ilaç tedavisi uygulamakta 2 aydır ama herhangi bir iyileşme belirtisi yok. Bu rahatsızlığımın tedavisi nasıl olmalı ve adresiniz nerededir? Hocam isterseniz ultrason resimlerini de atabilirim, teşekkür ederim.

KOLLARDA TOPLAR DAMAR TIKANIKLIĞI

Benim kuzenimin kolları morarıp şişiyor. Damar tıkanıklığı, kan pıhtılaşması gözlemlenmiş. Kendisi Elazığ’da, İstanbul’a tedaviye getirmeyi düşünüyoruz. İlk olarak bir kolu morarıyordu şimdi diğer kolu da morarmaya başladı. Hastalığın adı venöz trombozmuş. Yardımlarınıza bilgilerinize ihtiyacımız var, bu hastalık için önerilerinize çok ihtiyacımız var.

VEN TROMBOZU

Tekrar rahatsız ediyorum kusura bakmayın. 36 yasındayım 10 yıl önce skolyoz ameliyatı oldum akabinde derin ven trombozu yasadım. Kan sulandırıcı ve varis çorabı kullanıyorum. Pıhtılaşmaya genetik yatkınlığım var. Ankara’dan geleceğim. Bir çaresi var mı? İstanbul’a gelmeme değer mi?

DAMAR AÇILDI AMA TEKRAR TIKANDI

Eşim iki ay önce uzun yolculuktan sonra belde ağrı ardından her iki bacağında şişme ve morarma şikayeti ile acil olarak hastaneye kaldırıldı ve orada DVT teşhisi konuldu. İliak kanalları ve vena kava % 100 tıkalı. 5 gün önce anjiyo oldu, günde 25.000 ünite damar yolu ile heparin aldı. Şitin damarın içerisinde pıhtı çözücü ilaç aldı. Balon uygulandı. Vena kava kısmen açıldı, sol bacak tekrar tıkandı. Sağ bacak kısmen açıldı. Şuan da tedavi evde devam etmektedir 1 aydır evde hareketsiz şekilde ayakları yukarıda kalacak şekilde yatıyor. Bir gün yarım bir gün tam şeklinde coumadin 5 mg kullanıyor. Ayaklarının üzerine basınca tekrar morarma oluyor. Ne yapmamız gerekiyor. Yardımcı olursanız sevinirim.

DAMAR TIKANIKLIĞINDAN DOLAYI SEYEHAT EDEMİYORUZ

Kayseri den ulaşıyorum size. Eşim 46 yaşında 2 ay önce uzun yolculuk sonunda başlayan bel ağrısı sonrası ayaklarda şişme ve morarma şikayeti ile hastaneye kaldırıldı. Burada DVT teşhisi konuldu. Bilateral iliak kanallar ve vena kava damarlarının yüzde yüz tıkandığını söylediler. Bunun üzerine bu işle uğraşan girişimsel radyoloji PROF.DR beye gittik ve bize anjiyo sağ bacak kasık bölgesinden ve sol bacak diz arkasından müdahale yapıldı. Tromboz fazla olduğundan dolayı anjiyo şitleri çekilmeyerek kasık bölgesinden trombozları eritmek için ilaç verildi ve ayvi olarakta 25000 ünite heparin verildi ve beş işlem boyunca devam etti. Anjiyo işlemleri sırasında sağ bacak sol bacak tamamen vena kava ise balon uygulaması yapılmasına rağmen kısmen açıldı ama sol bacak tekrar tıkandı. Yetmiş iki saati doldurduğumuzdan dolayı işleme son verildi. Taburcu olunca da “evde sırt üstü yatmamızı ve sadece tuvalet ihtiyacı için ayağa kalkmamızı” söylediler. Bu süreçte bir gün tam bir gün yarım olmak üzere comodin kullanıyoruz. Inr seviyemiz ikinin üzerin de ama ayağının üzerine basınca özellikle sol taraf kızarıyor ne yapacağımızı bilemiyoruz. Lütfen bize bir açıklama yapabilir misiniz? Eşimin bu durumundan dolayı işimden ayrılmak zorunda kaldım. Benim eşimde yirmi bir yıllık cerrahi hemşire şimdiden teşekkür ederiz. Emboli riskinden dolayı seyahat edemiyoruz. Sizin önerinize göre hareket etmek istiyoruz. Teşekkür

PIHTI (TROMBOZ) ÇOK OLDUĞUNDA DAMAR TRAŞLAMA TAM YAPILAMADI

2 ay önce uzun yolculuk sonunda başlayan bel ağrısı sonrası ayaklarda şişme ve morarma şikayeti ile hastaneye kaldırıldı. Burada DVT teşhisi konuldu. Bilateral iliak kanallar ve vena kava damarlarının yüzde yüz tıkandığını söylediler. Bunun üzerine bu işle uğraşan girişimsel radyoloji doktoruna gittik ve bize anjiyo sağ bacak kasık bölgesinden ve sol bacak diz arkasından müdahale yapıldı. Tromboz fazla olduğundan dolayı anjiyo şiltleri çekilmeyerek kasık bölgesinden trombozları eritmek için ilaç verildi ve ayvi olarakta 25000 ünite heparin verildi ve beş işlem boyunca devam etti. Anjiyo işlemleri sırasında sağ bacak sol bacak tamamen vena kava ise balon uygulaması yapılmasına rağmen kısmen açıldı ama sol bacak tekrar tıkandı. Yetmiş iki saati doldurduğumuzdan dolayı işleme son verildi. Taburcu olunca da evde sırt üstü yatmamızı ve sadece tuvalet ihtiyacı için ayağa kalkmamızı söylediler. Bu süreçte bir gün tam bir gün yarım olmak üzere comodin kullanıyoruz. Inr seviyemiz iki nin üzerin de ama ayağının üzerine basınca özellikle sol taraf kızarıyor, ne yapacağımızı bilemiyoruz. Lütfen bize bir açıklama yapabilir misiniz? Emboli riskinden dolayı seyahat edemiyoruz. Sizin önerinize göre hareket etmek istiyoruz. Teşekkür.

SOL BACAK DAMAR TIKANIKLIĞI: MAY THURNER SENDROMU

Hocam merhaba. 6 yıl önce sol bacak dvt geçirdim ve bu ay "May Thurner sendromu" tanısı kondu. Bir doktor corasprin verdi. "3 ay kullandıktan sonra duruma bakıp balon ve stentleme yapılabilir" dedi. Başka bir doktor "direk stent takalım" dedi. Nasıl ilerlemeliyim bilemedim. Tesadüfen webde sayfanızı gördüm ve yazılarınızı okudum. Sonuçlarım hakkında fikrinizi paylaşırsanız çok memnun olurum. Rahatsız ettiysem özür dilerim.

KRONİK SÜREN AKUT DVT HASTASI

Hocam merhaba ben 2012 yılından beri akut dvt hastasıyım. 2 gün önce randevu aldım asistanlarınızdan. Diz kapağımdan aşağısı mosmor ve ayak bileğimde parmak ucu kadar bir yara çıktı. Küçücük bir yara ama inanın ne yürüyebiliyor, ne uyuyabiliyorum. Randevu tarihimi biraz erkene çekme ihtimalim var mı acaba? İnanın 5 yıl bekledim ve hiçbir ümidim yoktu iyileşeceğime dair ama hasta yorumlarınız beni o kadar umutlandırdı ki artık ben de iyileşebileceğime dair ümitli geleceğim sizlere.

BACAKLARIMDA DIŞARDAN BAKILINCA VARİS YOK

38 yaşındayım. Bende yaklaşık 6 ay kadar önce şiddetli venöz yetmezlik tespit edildi. Ayak bileklerimde aşırı şişlik bacaklarımda aşırı ağrı ve ağırlık hissi ile bir kalp damar cerrahına başvurdum. Bacaklarımın dışında belirgin bir varis oluşumu yok. Ultrason çekildi ve "sol yüzeyel femoral ven ve popliteal vende şiddetli venöz yetmezlik (sol post-trombotik sendrom),sol safena magna veni uyluk proksimal kesimde hafif derecede venöz yetmezlik" şeklinde bir sonuç çıktı. Doktor hemen orta basınç diz altı varis çorabı giymemi söyledi. "Başka bir tedavi yok, giymezsen 2 yıl içinde bacağını kaybedersin" dedi. Daflon diye bir ilaç önerdi ve eğer ağrıların geçmezse ilacı bırak dedi. İlaç çok faydalı olmadı. Bir kaç ay sonra başka bir doktora gittim, o da ultrason çekti ve doxium ilaç, varis çorabı önerdi. Yine şikayetlerim geçmedi ve ikinci doktora tekrar gittiğimde "niye geldin" diye bana çıkıştı. "Benim seninle işim kalmadı, bacağındaki çok basit bir şey. Hala ağrın varsa bir nöroloğa görün" dedi. Şu an ilaç kullanmıyorum. Varis çorabını da çıkaramıyorum. İki gün önce giymedim denemek için ama tekrar şişlik ve ağrı oluştu. Şu an ne yapacağımı bilmez haldeyim. Durumum tam olarak ne? O konuda bile net bir bilgim yok. Gaziantep'te yaşadığım ve mesleğimden dolayı okullar kapanınca hastanenize gelebilirim. Şu an için ne yapmalıyım? Tavsiyenize şiddetle ihtiyacım var. Teşekkür ederim, saygılar.

BACAĞIMDA DVT VAR VE VARİS ÇORABI VERİLDİ AMA GİYEMİYORUM

Merhaba Ahmet Bey,
32 yaşında çalışma hayatında olan bir kadınım. 2016 yılında artık katlanılmaz olan bacak ağrılarım için gittiğim Dr. tarafından dvt teşhisi konuldu ve varis çorabı önerildi. Açıkçası çok önemsemedim ve çorap da giymeyi kabullenemedim. "Tedavi şansı olmadığı ve bu şekilde dikkat ederek yaşamam gerektiği" söylendi. Fakat son dönemlerde ağrılarım iyice arttı. Araştırmalarım sonucu sizi buldum.
Konu ile ilgili yardımcı olursanız çok sevinirim.
İyi Çalışmalar.

CİDDİ VENÖZ YETMEZLİĞİ

Sayın hocam, bende ciddi boyutta venöz yemezliği var, kılcal damarlarım bacaklarımı harita gibi sarmış durumda, ödem ve ağrılarım var. Daha önce varis ameliyatı oldum, damarım alındı. 3 Kez iğne tedavisi oldum. Sizlere randevu alıp gelsem bir faydası olur mu?

BENİM BACAĞIMDA ANA DAMAR YOK

Sizi sosyal medyadan da takip ediyorum. Hep ana damarda kapakçıkları düzelttiğinizi okuyorum. Bende ana damar yok (sağ bacakta). Teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.

EKLEM HASTALIĞINDA DAMAR TUTULUMU

Merhabalar ben ankilozan spondilit hastasıyım. Ayak bileklerimin şişmesi ve ağrısından şikayetlerim vardı ... da tedavi görüyorum. Şikayetlerimden ötürü doppler istendi ve sonucunda "gizli varis" denildi, "tedavisinin olmadığını" söylediler. Bir tanıdığım vasıtasıyla sizi duydum ve sizin başarılarınızı anlattılar, araştırdım, okudum, gördüm muayeneye gelmek istedim fakat sigorta geçmediğini öğrendim eğer bir operasyon gerekirse alnımın akıyla bunun altından kalkabilir miyim bilemiyorum Bununla ilgili beni aydınlatabilir misiniz? Şimdiden teşekkür ederim iyi günler.

İKİ BACAĞIMDAN DA AMELİYAT OLMAM GEREKTİĞİ SÖYLENDİ

Hocam ben Antalya'da erkek kuaförüyüm bana "iki ayağımdan da ameliyat olamam gerdiğini" söylüyorlar. Hocam bana lütfen yardımcı olun. Benim ameliyat olmam gerekli mi? Bu ultrason çekildi sol taraf: eksternal iliak ana derin ve yüzeysel femoral popliteal venlerde yapısal yada hemodinamik patoloji saplanmadı. İncelenen segmentlerde akut yada kronik fazda derin ven trombozu saplanmadı. V. safena magna proksimal segmentleri açık izlendi. SFJ:9.3mm VSM proksimal:18mm, VSM distal diz seviyesi :12mm VSP:6.1 mm SFJ de VSM boyunca ve VSP de valsalvayla sürekli reflü akımı izlenmiştir. Venöz yetmezliği hocam. Sağ ayağımda aynı şekilde. Lütfen yardımcı olun, şimdiden teşekkürler.

PELVİK KONJESYON SENDROMU VE MAY THURNER

Merhaba, ben Ankara'da yaşıyorum. Burada sol bacağımdaki ve sol kasığımdaki ağrı nedeniyle gittiğim bir doktor “pelvik venöz konjesyon” tanısı koydu. Bir başka doktor ise May Thurner Sendromu tanısı koydu. Ağrılarım daha da arttı ve ben acilen hocama muayene olarak onun bana teşhis koymasını ve tedavi edebilmesini rica ediyorum. Teşekkürlerim ve iyilik dileklerimle.

KAN SULANDIRICI KULLANIYORUM

Aralık 2017 de omurilikte tümör tespit edilmesi sonucu bir ameliyat geçirdim. Ameliyatımla ilgili şu anda devam eden bir problemim yok fakat ameliyat sonrasında (15 gün sonra) sol bacağıma pıhtı attı. O günden beri çeşitli kan sulandırıcılar (coumadin, pradaxa, xarelto) ve varis çorabı kullanıyorum. Damar içi kapakçıklarda problem olduğu söyleniyor. Bacağımda kesintisiz bir ağrı ile hayatıma devam ediyorum çünkü gittiğim birçok farklı hoca tedavinin bu olduğunu söyledi. Sizce tedavisi nedir ameliyatsa maliyeti nedir bilgi almak istiyorum.

KASIK TOPLAR DAMARLARDA TIKANIKLIK

Yüzeyel damarlar rekanalize ama ana femoral kasıkta zayıf akım var. Çözüm mümkün müdür?

AKCİĞERE PIHTI ATAN DERİN VEN TROMBOZU

Ahmet bey.

Toplardamarda derin venöz trombozu geçirdim. Kronikleşmiş pıhtının temizlenme sansı var mı. Ben sürekli yurt dışında yaşıyorum. 3 sefer hastaneye yatmak zorunda kaldım.
İlk sefer akciğere pıhtı attı ve sol ayakta hareket halinde pıhtı yakalandı. Haziran 2016 tarihinde attı.
İkinci sefer hastaneye yatışım Agustos 2016 tarihinde oldu. Sebebi ayakta şişme ve morarma meydana geldı. Üzerine basamadım ve acı içerısınde gecti. Üçüncü sefer Kasım 2016 senesinde akciğere pıhtı kanama sonucu hastaneye yatmak zorunda kaldım.
Hematologlardan yardım istedim. Burada bir Prof.Dr. buldum. Şimdilik biraz daha iyiym ancak çekilen BT ve Doppler soucunda iki ayrı noktada sol ayak baldırımda ve kasık üstünde pıhtı var. Toplardamar yaklaşık %60 tıkalı. Çözüm arıyorum. Bana nasıl yardımcı olabilirisinız.

Saygılarımla,

AMELİYAT İÇİN GEÇ KALMIŞIM

2 ay önce sol bacağım şişti. Şişmenin 1 hafta sonrası DVT teşhisi kondu. "Operasyon için geç kaldığım" söylendi. Şimdi 2 ay oldu kan sulandırıcı coumadin 5mg, varis çorabı kullanıyorum. Tedavim için sizden yardım etmenizi rica ediyorum. Gaziantep'te yaşıyorum. Bu konudaki engin tecrübenizden yararlanmak istiyorum. Daha fazla vakit geçirmeden operasyon imkanı var ise neredeyseniz tedavi için oraya delmeye hazırım.  Hangi ilde hangi hastanedesiniz acilen cevap rica ediyorum.   

ALÇIDAYKEN BACAK TOPLARDAMARININ PIHTI İLE TIKANMASI 

Selamlar hocam

8 ay önce ayağımın kırılması sonucu alcıdayken toplardamarım tıkanmış, bir kez açmaya calıştılar açılmadı denildi, 6ay coumadin kullandım şimdi ise xatatelto kullanıyorum tedavisi yok deniyor Antalya da yaşıyorum bir tedavisi olurmu size gelsem bana yardımcı olun lütfen tşkler.

ARAŞTIRDIĞIMDA SİZİN ÇOK BAŞARILI OLDUĞUNU DAHA İYİ ANLADIM

Efendim, şu an 24  yaşındayım. Bundan 4 sene önce sağ ayağımın olduğu kasık bölümünde şiddetli ağrıyla acile gittim. Fakat acilde ne olduğunu bulamadılar. Kimse yönlendirme yapıp hangi bölüme çıkacağımı söylemediği için doktordan doktora giderken bacağımdaki rahatsızlık arttı. Ve diz altında morarma ve şişlik oluştu. En son kalp damar doktoruna gittiğimizde sağ ayağımda tıkanıklık olduğunu söyledi. Yaşamım boyunca dikkat etmem gerektiğini ve varis çorabı kullanmam gerektiği söylendi. Bulunduğum memlekette doktora çıktığım gibi Ankara'da da başka doktorlara gittim. Bu yaz kalbimde çarpıntı ve nefes darlığı nedeniyle doktora tekrar başvurdum. Doktor bana sol ayağımda da tıkanıklık olduğunu söyledi. Ameliyat etmesi gerektiğini söyledi. Bende Karabük'teki bir başka doktora daha çıktım. O da ameliyatlık bir durum olmadığını sol ayağımda tıkanıklığın oluşmadığını sağ ayağımda tıkanıklığın halen devam ettiği söylendi. Bunun sonucunda sağ ayağımda sağ yüzeysel femoral ven distal kısmında ekojen görünümler izlenmiştir (kronik dvt). Sağ popliteal vende lineer ekojen görünümler izlenmiştir (tromboze sekeli). Tanı olarak venöz yetersizlik (kronik) (periferik) parvapopliteal yetmezlik yazıyor. Beni hemotoloji bölümüne yönlendirdi. Vücudum kanı pıhtılaştırdığını bunun engellenmesi gerektiğini söyledi. Ben de Ankara .... üniversitesine gittim. Orada genetik olarak kanım pıhtı yapma özelliği olduğunu ve ömür boyu verdikleri ilaçlardan birini kullanmam gerebileceğini ve belli aralıklarla kontrol için gelmem gerektiği söylendi. Efendim, şu an feramat, folbiol, magnezinc ilaçlarını kullanıyorum. Benim vücudumda 7-8 aydır devam eden vücut ağrılarımın da olduğunu özellikle sırt ağrısı çektiğimi de söylememe rağmen hiçbir doktor düzgün açıklama yapmadı. Psikolojik denildi. Psikoloji doktoruna da çıktım. Psikolojik bir durum olmadığı söylenildi. Ya da vitamin eksikliği denildi ilaç verildi. Ama halen ağrılarım devam etmekte. Ayrıca sol göğsümün altında da ara sıra ağrılar geliyor. Sizi de Türkiye gazetesindeki röportajınızı okuyarak gördüm. Sonra araştırdığımda çok başarılı bir doktor olduğunuzu daha iyi anladım. Birde size bu rahatsızlığımla ilgili danışmak istedim. Nasıl hareket etmeliyim? Size tedavi olarak gelmeli miyim? 

AMELİYAT SONRASI DVT OLDUM

Hocam kolay gelsin. Bana bundan 1 ay önce dev miyom teşhisi konuldu ve ameliyat olmam söylendi. Ameliyat sürecini beklerken 10 gün sonra yürüyemez bir şekilde tekrar hastanelik oldum ve miyom baskısına bağlı olarak DVT teşhisi konuldu. Clexsan igneye baslatildim. Sabah aksam 20 gün iğneyle çok şükür ayağa kalktım ve Tedirgin bir şekilde ameliyata girdim. Çok sukur ameliyatım iyi geçti miyom dan kurtuldum fakat bu sefer DVT kabusum oldu. 6 aylık Comadin tedavisine başlandı. İlaç konusunda çok korkutuldum. Ameliyat stresini atlatmadan ilacın yan etki stresine girdim. Benim DVT ultrason sonuçlarına göre kronik çıktı. Daha önce hiç belirti vermemişti tıpkı 24 cm lik miyomum gibi. Ne yapmam gerektiğini bilmiyorum çok çaresiz kaldım hocam. Acaba bu bahsettiğiniz ameliyatsız pıhtı alma kronik DVT içinde geçerli mi? 

TOPLARDAMAR TIKANIKLIĞI ve TOPLARDAMAR FİLTRESİ

Merhaba hocam. Ben Kahramanmaraşın bir ilçesinde .... 28 yaşındayım. 1 mayısta derinven trombozu ve pulmoner emboli nedeniyle ... tıp fakültesi hastanesine sevk edildim ve tedaviye alındım. Yapılan dopler usg de sağ bacakta  femoral ven external iliak ven  ve ana iliak vende tam tıkanıklık olduğu söylendi. Embolye ait kliniğim biraz toparladıktan sonra dvt için 18 mayısta anjio yapıldı. Ucu hareketli bir kateterle mekanik temizleme yapıldı femoral venin büyük kısmı temizlendi ancak iliak vene gelince bu işlemle açılmadı, iliak vende bu bölgede yapısal bir darlık olduğu söylendi. Balon stent düşünüldü ancak uygulanmadı. Koumadın ile taburcu edildim ancak 1 ay boyunca bacağmdaki şişlik hiç geçmedi. Kontrole gittiğimde bunun için tekrar doppler yapıldı dar denilen bölgede yine tam tıkanma olduğu ve tekrar anjio gerektiği söylendi. Ben de bir doktor arkadaşımın önerisiyle Gaziantepte bir girişimsel radyoloji hocamızın yanına gittim ilk olarak tanısal anjiyo yapıldı  ve ilgili alanda darlık değil tıkanma olduğu söylendi. Oradaki 2. anjioda vena cava filtresi takıldıktan sonra sol femoral venden sağa geçerek iliak venin büyük kısmı kateter ve balonla açılıp 2 tane stent takıldı bu işlem 2 saati geçince işlem sonlandırıldı. 3. anjioda popliteal bölgeden girilip kalan yerin temizlenmesi planlandı ancak dopplerde popliteal ven açık görünmesine rağmen vene girilemedi. 1 saati geçen uğraş sonrası damara 1 -2 defa girildi ancak kateter ilerlemedi. bu nedenle işleme devam edilmedi ve doktorum bu noktada durup takip yapalım dedi ancak benim bacağımda istirahatte de  yürüme sonrası da ağrılarım oluyor hocam . Yürüyüş önerildi ancak ben 30-35 dk ı aşan yürüyüş sonrası bacağımın ağırlaştığını dolgunlaştığını hissediyorum  ve bu acilde aktif çalışmama engel oluyor.acaba yapılabilecek bir şey var mıdır hocam? lütfen bana yardım eder misiniz?  zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.  

ANJİO SONRASI KUMADİN KULLANDIM

Hocam merhabalar, size bir sorum olacaktı. Babaannem 1 ay önce bir anjiyo geçirdi ardından 6 gün sonra tam emin olamadıkları için bir daha anjiyo yaptılar fakat iki anjiyoda da tıkalı kalp damarı bulamadılar ardından ilaçla film çekildi ve akciğerinde kan pıhtılaşması olduğu tanısına varıldı ve coumadin adlı bir hap ile tedavisine başlandı fakat 1 hafta sonra bacağı acayip şekilde şişti, ağrımaya başladı ve yanmaya başladı. Bunun sebebini ise coumadin dedikleri hapın yaptığını söylüyorlar, tedavisi nasıl yapılır hocam. Cevaplarsanız sevinirim. 

CEVABIMIZ:

Geçmiş olsun.

Derin ven trombozu yani DVT, özellikle iç varisi olan hastalarda uzun süre hareketsiz kalınca, yolculuklarda, bacak alçıdayken ortaya çıkan toplardamarların pıhtı ile tıkanmasıdır.Bu hastalık olunca hastanın bacağı aniden şişer, bıçak saplanması gibi ağrı ve kızarıklık oluşur. Genel olarak yapılan tedavi hastaya kan sulandırıcı iğneler ve haplar verilir. Ama bu ilaçlar tıkalı damarı açmaz yalnızca yandaş kılcal damarları artırır ve böylece bacak rahatlar, ama pıhtı hala oradadır.buradaki pıhtı için en korkulan iki şey vardır. birincisi pıhtının ilerleyip akciğer damarını tıkaması veya pıhtının olduğu yerde kalıp, bacağın aşağısında varis yarası ve uzun süre devam edecek bacak sıkıntıları oluşur.bu nedenle pıhtının bacak damarlarından temizlenmesi gerekir. 

GEBELİKTE GÖRÜLEN DERİN VEN TROMBOZU

 
Size Yasemin Başar Kaynakgöl'ün tavsiyesi üzerine yazıyorum. Eşi Koray Beyi de ameliyat etmişsiniz. Durumuma gelecek olursak;

Ben 28 yaşındayım. Hamileliğimin 17. haftasında kasık bölgemdeki çok şiddetli sancı sonucu devamlı kontrollerime gittiğim İstanbul .... Hastanesine gittiğimde rahim ağzının biraz açılmış olduğunu gördükleri için düşük tehdidiyle öğlen saatlerinde hastaneye yatırıldım. Yatıştan 3-4 saat sonra nefes almada problem yaşamaya başladım. Kaburgamın birleştiği noktada batma, sağ göğsümün yanında batma, boynumun enseme doğru olan sağ ve sol yanındaki kaslarda çekme oluyordu. Sırt üstü yatamıyor, kamburumu çıkarmadan tam nefes alamıyordum. Beni o şekilde gece saatlerine kadar gözlem altında tuttular ancak bir müdehale olmadı. Gece 2 gibi dayanamayacak duruma geldiğimde nöbetçi dahiliyeciyi çağırdılar. Ciğerlerimi dinledi, problem görmeyince ciğere pıhtı attığından şüphelenip kan alınmasını istedi ve gece 2 de kan alındı. Sabah 6 gibi hemşire gelip 6000 lik kan sulandırıcı iğne yaptı ve bir daha kan alındı. Sabah göğüs hastalıkları uzmanı geldiğinde bize gece 2 de ve sabah 6 da alınan kanda bir anormallik görmedikleri sadece ilk kanda d-dimer değerinin 1300lerde olduğunu, ikinci kanda 2400lere yükseldiğini gördüklerini söylediler. Hamile olduğum için röntgen çekilemedi ancak tüm vücuduma ultrasonla bakıldı buna rağmen herhangi bir pıhtı bulunamadı. Durum böyle olunca herhangi bir tanı koyamadılar ancak 3 gün hastanede yatmam sonucunda nefes problemim geçince taburcu oldum. Herhangi bir ilaç yazılmadı. Hamileliğin 21. haftasında ayrıntılı ultrasona gittiğim başka bir doktor bu durumun garip olduğunu, kan sulandırıcı yazılmamış olmasının daha da garip olduğunu söyledi ve hamileliğimin geri kalanını hematolog kontrolünde geçirmemi tavsiye etti. Yine ... Hastanesindeki Prof. Hematolog yaptığı tetkikler sonucunda d-dimer 900 çıkınca günlük 4000 lik clexane yazdı ve hamilelik tamamlandığında başka tetkikler yapılması gerektiğini söyledi. Bu arada hamileliğin 32. haftasında Eskişehire taşındığımız için oradaki .... Hastanesinde kontrollerim devam etti. Doğumum 37. haftamda suyumun gelmesi üzerine oldu. O zamana kadar iğneye devam etmiştim. Bu arada oraya geçtiğimde geçmiş tüm tetkikleri ve izlem notlarını götürmüştüm. Doğumdan sonrası için 15 gün daha clexane yazıldı. Ancak doğumdan 3 hafta sonra belimde başlayıp sağ bacağıma inen ağrılarım başladı. Başlarda spinal sezeryandan kaynaklandığını düşündüm. Eğitmen kabin amiriyim ve yıllarca uçtum. Bel fıtığı meslek hastalığımızdır. Bir diğer ihtimal de buydu benim için. Evde 3 gün o garip ağrıyla mücadele ettim ama 3. gün .... acile gittik. Belden başlayıp bacağa inen ağrıyı duyunca beni fizik tedaviye yönlendirdiler. Kontroller yapıldı, MR ve röntgen çekildi. Sonuç 3 gün sonra çıkacak dedikleri için eve döndük beklemeye geçtik ancak ağrıya dayanamadığım için her akşam yine aynı hastanenin aciline gidiyorduk ve bana narkotik düzeyde ağrı kesici iğneler vuruluyor geri gönderiliyordum. Sonuçlar çıkmadan 1 gece önce yine acile gittiğimizde nöbetçi acil doktoru durumu sorgulamaya başladı. Bacağımı eliyle kontrol ettikten sonra hamileyken clexane kullandığımı duyunca hemen 6000lik iğne vurup sabah erkenden bacağıma doppler çekilemesi için geri gelmemi söyledi. Gittiğimizde doppler sonucunda sağ bacak toplar damarımın boydan boya ve tamamen tıkanmış olduğunu hatta leğen kemiğine dorğu çıktığını gördüler. Acilen kalp damar cerrahisine yönlendirildim ancak 2 cerrah da ameliyatta olduğu için kardiyoloji uzmanı bana sabah-akşam 10.000'den günlük 20.000 dozluk clexane yazdı ve 20 gün sonra geri gelmemizi söyledi. Bu arada hamilelikte yaşadığım sorundan bahsetmiştik. Hatta o zamana kadar beni gören alakalı alakasız tüm doktorlara bahsetmiştik. 20 gün sonra geri döndük yine doppler sonucu leğen kemiğime çıkan pıhtının  eridiği ama bacaktaki tam tıkanıklığın devam ettiğini gördüler. Yaşıma göre ve kullandığım doza göre açılmanın yetersiz olduğunu düşündüğünden coumadin'e geçiş yapıldı. 2 günde bir kan alınıp doz ayarlaması yapılmaya çalışıldı ancak INR değerim günlük 2 tam hap almama rağmen 1.6 üzerine çıkmayınca coumadin direncim olduğu düşünülerek pradaxa'ya geçildi. 10 gün bu hapı kullandıktan sonra bebek emzirdiğim için fikir değiştirildi ve yeniden clexane'a dönüldü. Bir doppler daha çekildi ve diz arkasında ve bacağın kasığa yakın kısmında çok minik parsel açılmalar olduğu ancak tam tıkanıklığın devam ederek akış olmadığı görüldü. Bunun sonucunda kardiyoloji doktoru cerrahların biriyle konuştuktan sonra artık bana onun bakacağını söyledi. Doç. Cerraha geçiş yaptık. Kendisi durumun can sıkıcı olduğunu, ilk 10 gün içerisinde kendisi görmüş olsaydı ameliyat seçeneğinin olabileceğini ama şu durumda biraz gecikildiği için artık çok çok riskli olduğunu ve bu sebeple kendisinin ameliyat taraftarı olmadığını söyledi. Yeniden hematolog takviyesi istedi. Bu sırada genetik testler yapıldı ve faktör V leiden mutasyonu görüldü. İki doktor iletişim halinde kalarak 2 ay daha günlük 20.000 doza devam etmemi ve doğumdan sonraki 6. ayımın dolmasıyla yeniden kontrole gelmemi söylediler. Şuan toplamda 5 buçuk ay oldu. 2 hafta sonra yeniden kontrol yapılacak, doppler bakılacak. Benim durumuma gelecek olursak da ilk 1 ayımı yatarak geçirdim. 1 ayın sonunda topallayarak yürümeye başladım ancak şişlik devam ediyordu. Yaklaşık 2 buçuk ay sonra normal yürüyebilmeye başladım fakat biraz yürüyüp yorulunca aksamaya başlıyordum , diz altımdaki şişlik indi ama diz üstü hala şişti. En baştan beri bacağımda hiç morarma olmamıştı zaten. Şuan hala bacağın üst kısmı diğerine göre şiş. Normal yürüyorum fakat koşamıyorum. İğneye devam.Durumumla ilgili umudun yoktu açıkçası ve bacağımın bu şekliyle yaşamaya alışmam gerektiğini düşünüyordum ancak Yasemin Hanım bana umut verdi sizi ısrarla tavsiye ederek.Fikirlerinizi merak ediyorum. Eskişehirde yaşıyoruz ancak yapılabilecek birşeyler olduğunu düşünüyorsanız size geleceğiz. Vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederim.     

CEVABIMIZ

Öncelikle geçmiş olsun. sorunuzu çok güzel ayrıntılarla anlatmışsınız. Bu konu çok yaygın yani gebelikte olan derin ven trombozları ve bunların gözden kaçırılmaları.Bu nedenle sorunuzu web sitesinde genel okuyucu ile paylaşmak istedir. Tabii ki hastane, doktor isimlerini vermeden ve kesinlikle hastanın kimliğini gizli tutarak. Yani amacımız aynı soru ve cevaptan birçok okuyucunun yararlanması ve bu arada hastanın kimliği ve ismi geçen hastane ve doktorların isimleri gösterilmez.konuya gelecek olursak, hastamız genç bir bayan ve meslek olarak da uçaklarda kabin görevlisi veya hostes olarak çalışmakta. Yani hastamızın mesleki olarak varis ve/veya iç varis olma riski, diğer bireylerden daha fazla. Ayrıca bu görevi yapan bayanlar bir de topuklu ayakkkabı giyip uzun süre ayakta kaldığı için iç varis riski iyice artıyor. İç varis, dışardan gözle göremediğimiz ama hastanın bacağında kramplar, yorgunluk ve huzursuzluk, basınç hissi oluşturan, akşam eve gidince ayakkabı çıkarılınca ayakta ve ayak bileğinde şişliğe yol açan toplar damar hastalığıdır. Yani aslında hastamızda DVT olmadan önce iç varis mevcuttu ve gebelikte bu risk daha da arttı. 

ameliyatsz_derin_ven_trombozu_en_iyi_tedavisi.png
Gebelikte salınan hormonlar damarların gevşemesine ve hastada var olan varislerin artmasına yol açmakta. Ayrıca hergün büyüyen bebek te bacaklara baskı oluşturmakta ve varis iyice artmakta. Tam bu durumda hasta uzun süre yatar veya oturur pozisyonda durursa iç variste yavaşlamış kan akımı iyice durur ve dmar içinde duran kan akımı pıhtılaşır. İşte sonuçta DVT oluşur. DVT ilk 1-2 ayda rahatlıkla temizlenirken ilerleyen günlerde damar içinden temizlenmesi zordur. Fakat bizim tecrübemiz fazla olduğu için yıllarca pıhtısı ve DVT si olan hastaların pıhtılarını da temizledik. 

Örnek olarak hasta yorumları ve teşekkürleri  ve yandaki gazete haberini okuyunuz. Lütfen önceki soru ve yorumları da okuyup, renkli ve kalın yazılan yazılara tıklarsanız konu hakkında en iyi ve en modern bilgilere ulaşırsınız.

Sağlıcakla  

UZUN SÜRELİ YATMA SONUCU GELİŞEN DVT

Hocam merhabalar, eğer cevaplandırırsanız çok memnun olacağım ve kendmce çok çok büyük bir sorunum var malesef. Ben yaklaşık 3 hafta önce düştüm ve dizimi merdivene vurdum, olayın scıaklığı ve kırık çıkık olmaması nedeni ile kendimi koruyamadım ancak sonra müthiş bir acı ile doktora gittiğimde, dizimde ödem oluştugunu söyledi ve kalkmadan yatmam gerektiğini söyledi. 10 gün sonuda işe başladığımda alt bacağımda bir acı hissettim ve bileğim şişti. Hemen ultrason çektirdik ve sağ bacak diz altı toplardamarlardan birinde akut dönemde dvt tehisi konuldu. 3 gün iğne günde 1 adet coumadin ve 2 adet modet tedavisine başladık. ayrıca varis çorabı tabiki. İlk ınr değerimde 1,93 çıktı. şu anda iğne olmadan coumadin ile devam ediyoruz. Sizce bu dertten tamamen kurtulabileğim bir yol var mı? ya da coumadin kullanmama rağmen pıhtı gelişir mi?

CEVABIMIZ

Geçmiş olsun. Düşünce dize alınan travma ile damarlarda iki ayrı risk oluşur. 

1- Toplardamarlarda pıhtı yani derin ven trombozu gelişmesi

2- Lenfödem gelişmesi

Hastamızda DVT oluşmuş ama ilerde Lenfödem gelişmeyecek anlamında değil bu. Eğer genetik yatkınlık varsa ileride lenfödem sıkıntısıyla da uğraşabilir. 

Gelelim DVT gelişmesinin esas nedenine. Öncelikle hastamızda daha önce var olan fakat bilmediği veya uygun dopler yaptırmadığı için iç varis hastalığı vardı. Hasta dizini çarpınca damarlarda yangı oluştu fakat esas neden bu da değil. esas neden hastanın KALKMADAN YATMA eylemidir. Eğer bir kişi hiçbir travması olmadan uzun süre hareketsiz yatarsa, ve iç varis varsa ve genetik olarak yatkınlık da varsa kan damar içinde hareketini kaybeder ve damar içinde havuz oluşur. Burada hareket özelliğini kaybeden kan pıhtılaşır ve DVT olur.

Bu nedenle uzun süre YATIŞ gerektiren bir durumunuz varsa mutlaka hareket ediniz, eğer edemeyecek durumda sağlık sorununuz varsa mutlaka uygun dozda kan sulandırıcı iğnelerinizi yapınız, hiç sorununuz olmasa bile.

Şimdi gelelim hastanın tedavisine, şu anda gazete haberi veya hasta yorumlarından  da anlayacağınız üzere, tüm damar tıkanıklıklarını ameliyatsız, anjio yöntemiyle gideriyoruz. ama ne kadar erken tedaviye başlarsak pıhtının alınma şansı artıyor.

Sağlıcakla 

AĞRI'DA BİR AĞRI ÖYKÜSÜ

Merhaba hocam, benim 12 sene önce sol bacağımda dvt oldu. Bir süre kan sulandırıcı içtim ve o zamandan beri varis çorabı giyiyorum ama şimdi aynı durum tekrar edecekmiş gibi bir ağrı var. Size yazın muayeneye gelmek istiyordum ama ağrıdan duramıyorum, damarlarım patlayacak gibi ağrıyor. Ben öğretmenim Ağrı da görev yapıyorum. Ne yapmam lazım, bana yardımcı olur musunuz lütfen. Hayırlı akşamlar.

CEVABIMIZ

Sayın Hocam geçmiş olsun. Sorunuzun cevabı iki önceki soruda verildi. 

Sağlıcakla 

Prof. Dr. Ahmet AKGÜL'ün Özgeçmişine ulaşmak için lütfen tıklayınız

Derin Ven Trombozu (DVT) hakkında detaylı bilgi edinmek isterseniz lütfen tıklayınız

DVT tedavisi gören diğer hasta yorumlarını görmek için lütfen tıklayınız  

İletişime geçmek veya randevu almak için lütfen tıklayınız  

Yasal Uyarı

Bu sitenin içeriği ziyaretçilerini bilgilendirmeye yönelik hazırlanmış olup sağlıkla ilgili konularda tıbbi teşhis, tedavi veya reçete bilgisi özelliği taşımaz. Site, sağlıkla ilgili tüm konularda en doğru bilginin hastayı muayene eden doktorundan öğrenilebileceğini savunur. Sitedeki bilgiler bu amaçla kullanılmamalıdır. Bu bilgilerin yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden bu site sorumlu tutulamaz.Bu sitedeki bilgileri kopyalama, nakletme veya diğer kullanımlar kesinlikle yasaktır. Web sitesindeki bilgilerin kullanımı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümlerine ve site sahibinin iznine bağlıdır. Tüm kullanıcılar yukarıda belirtilen yasal uyarıyı tamamen ve çekincesiz olarak kabul etmiş sayılırlar.